Πως …έστριψαν τις δηλώσεις για τα “τουρκικά” F-16 του αντικαταστάτη του κ. Μενέντεζ; Ο κ. Κάρντιν ήταν σαφέστατος: Έχει και άλλα θέματα με την Τουρκία, πέραν του “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας

FILE PHOTO: epa09936728 US President Joe Biden (L) stands up next to Senator Ben Cardin (D-MD) after signing the Ukraine Lend-Lease Act in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA. EPA, Yuri Gripas / POOL




Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπεν Κάρντιν δήλωσε ότι θα εξετάσει τη συμφωνία των 20 δις δολαρίων της Τουρκίας για τα μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Πρόσθεσε ότι περισσότερα ζητήματα από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα επηρεάσουν την απόφαση για άρση της μακροχρόνιας άρνησης του προκατόχου του, γράφει ο ιστότοπος Εuractiv (μέσω του Reuters)

«Πρέπει να μιλήσω με την κυβέρνηση για πολλά από αυτά τα ζητήματα, γιατί δεν εμπλέκεται μόνο ένα θέμα και πρέπει να το καταλάβω», είπε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής Μπεν Κάρντιν (Ben Cardin), Δημοκρατικός από την πολιτεία του Μέριλαντ, μία ημέρα αφότου ανέλαβε την ηγεσία της σημαντικής αυτής Επιτροπής.

Ο κ. Cardin είπε ότι συζήτησε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ με Τούρκους αξιωματούχους σε συνάντηση πρέσβεων του ΝΑΤΟ την Τετάρτη.

«Ισχυρίζονται ότι αυτό (σ.σ.: εννοεί τη σουηδική ένταξη) θα γίνει το πρώτο  δεκαπενθήμερο του επόμενου μήνα», είπε. «Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε τουλάχιστον έχουμε επιλύσει το ζήτημα του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα εκτός από την ένταξη στο ΝΑΤΟ που πρέπει να είναι μέρος των συζητήσεών μας καθώς προχωράμε».

Ο προηγούμενος πρόεδρος, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ (Bob Menendez), είχε μπλοκάρει την πώληση για μήνες, λόγω των αντιρρήσεων της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ αλλά και για το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν) Recep Tayip Erdogan και τις υπερπτήσεις στον εναέριο χώρο της Ελλάδας.

Σύμφωνα με ένα σφραγισμένο κατηγορητήριο 39 σελίδων, οι μυστικές υπηρεσίες της Αιγύπτου πλήρωσαν στον Menendez και τη σύζυγό του εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια για τη διασφάλιση της συνεχούς ροής της στρατιωτικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων των ΗΠΑ στην Αίγυπτο και για τη συλλογή πληροφοριών, σημειώνεται μεταξύ άλλων.

Εuractiv (μέσω του Reuters) – New US Senate foreign relations chair will look at Turkish F-16 deal

— Υπό τον τίτλο «Menendez’s indictment means a new Senate Foreign Relations Committee chairman and policy reviews», η εφημερίδα Washington Post αναφέρεται σε δηλώσεις που έκανε στον Τύπο ο νέος Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ben Cardin ο οποίος δήλωσε ότι εξετάζει την αλλαγή πολιτικής έναντι της Αιγύπτου, της Τουρκίας και άλλων χωρών.

Στο δημοσίευμα, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι ο Cardin ξεκαθάρισε ότι είναι ανοιχτός στο να εξετάσει το ενδεχόμενο να προχωρήσει η πώληση των F-16 στην Τουρκία, σε περίπτωση όμως που ικανοποιηθεί σε θέματα που περιλαμβάνουν οποιαδήποτε πρόσθετη απειλή για την Ελλάδα καθώς και ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Τουρκίας.

Ο κ. Cardin ο οποίος συμμετείχε σε συνάντηση των Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ αυτήν την εβδομάδα, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει δείξει ότι θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, στις αρχές Οκτωβρίου.

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται και το περιοδικό Defense News με τίτλο: «Cardin may track Menendez on Saudi pact, Turkey F-16s as panel chair». Όπως αναφέρεται, κατά τις δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο Cardin ξεκαθάρισε ότι θα καταστήσει τις ανησυχίες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα βασικό παράγοντα για την έγκριση των πωλήσεων όπλων σε άλλες χώρες.

Αναφορικά με την Τουρκία, δήλωσε ότι είχε επικοινωνία με Τούρκους εκπροσώπους στη συνάντηση των Πρεσβευτών του ΝΑΤΟ.

«Τους υπενθύμισα, να παραμείνουν στο σωστό δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», δήλωσε.

«Ισχυρίζονται ότι αυτό θα γίνει στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα. Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε θα πρέπει να λύσουμε το ζήτημα του ΝΑΤΟ, αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα εκτός από την ένταξη στο ΝΑΤΟ τα οποία θα πρέπει να αποτελέσουν μέρος των συζητήσεων μας για το μέλλον», δήλωσε και πρόσθεσε ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα επιτρέψει να προχωρήσει η πώληση των F-16.

— Ο νέος πρόεδρος της πανίσχυρης Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας Ben Cardin επεσήμανε την Πέμπτη ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε αλλαγές πολιτικής που επηρεάζουν την Αίγυπτο, την Τουρκία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα ζητήματα σε όλο τον κόσμο, καθώς ανέλαβε το πηδάλιο αντικαθιστώντας τον κατηγορούμενο γερουσιαστή Bob Menendez μεταδίδει με τη σειρά του το Associated Press.

Πιο συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ο γερουσιαστής Ben Cardin, βετεράνος Δημοκρατικός από το Μέριλαντ, θα έχει μια συντομευμένη θητεία ως επικεφαλής της επιτροπής επειδή η θητεία του λήγει τον Ιανουάριο του 2025 και δεν επιδιώκει να επανεκλεγεί.

Αναφερόμενος στην Τουρκία ο Cardin κατέστησε σαφές ότι ήταν ανοιχτός στο να εξετάσει το ενδεχόμενο να δώσει το πράσινο φως για την πώληση των F-16 εάν τηρηθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης οποιασδήποτε πρόσθετης απειλής για την Ελλάδα και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

ΠΗΓΗ: Associated Press, Elen Knickmeyer – Cardin eyes changes on Egypt, Turkey and around the world as he takes powerful Senate foreign post

Ο Ερντογάν κατάφερε το… ακατόρθωτο: Συνασπίστηκαν εναντίον του Αμερικανοί νομοθέτες που αποφάσισαν να υποστηρίξουν τους όρους του κ. Μενέντεζ για τα “τουρκικά” F-16

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: