Παιδικό παπούτσι ηλικίας 2.000 ετών με άθικτα τα κορδόνια του ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στην Αυστρία

Photo: Deutsches Bergbau-Museum Bochum




Ένα παιδικό παπουτσάκι ηλικίας τουλάχιστον από 2.000 ετών ανακαλύφθηκε στην Αυστρία.  Λεπτομέρεια: Τα κορδόνια του ήσαν ακόμα άθικτα.

Το μέγεθος του -κατασκευασμένου πιθανότατα τον 2ο αιώνα π.Χ- παπουτσιού,  θα αντιστοιχούσε σήμερα στο νούμερο 30 το δε υλικό του ήταν δερμάτινο.

Το παπούτσι ανασκάφηκε από αρχαιολόγους στο χωριό Ντούρνμπεργκ (Dürrnberg), στη δυτική Αυστρία όπου ήδη από την εποχή του σιδήρου απαντώνται ορυχεία αλατιού.

Και βεβαίως ήταν το αλάτι, ιδιαίτερα αποτελεσματικό καλό στη διατήρηση οργανικών υπολειμμάτων, που πιστεύεται ότι διατήρησε το παπούτσι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

«Οι ερευνητικές μας δραστηριότητες στο Ντούρνμπεργκ, μάς παρέχουν πολύτιμα ευρήματα εδώ και δεκαετίες για να εξερευνήσουμε επιστημονικά τις πρώτες εξορυκτικές δραστηριότητες στη περιοχή. Η κατάσταση του παπουτσιού που βρέθηκε είναι εξαιρετική», ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου ο καθηγητής Τόμας Στέλνερ (Thomas Stoellner), επικεφαλής του τμήματος έρευνας στο Γερμανικό Μεταλλευτικό Μουσείο.

Οι ανασκαφικές εργασίες στο Ντούρνμπεργκ έχουν σκοπό να αντληθούν πληροφορίες για το έργο και τη ζωή των ανθρακωρύχων της εποχής του σιδήρου.

Το παπούτσι δεν ήταν το μόνο αρχαιολογικό εύρημα. Ανακαλύφθηκε επίσης θραύσμα ενός ξύλινου φτυαριού, καθώς και τα υπολείμματα μιας γούνας με κορδόνια που μπορεί κάποτε να ήταν μια γούνινη κουκούλα.

Τα υπολείμματα των κορδονιών του παπουτσιού που βρέθηκαν άψογα διατηρημένα ήταν πιθανότατα κατασκευασμένα από λινάρι ή λινό.

Η εύρεση ενός παιδικού παπουτσιού είναι «πάντα κάτι ξεχωριστό». Δείχνει επίσης ότι τα παιδιά ήταν παρόντα στα υπόγεια, ανακοίνωσε το μουσείο.

Ο Στέλνερ πρόσθεσε, «Τα οργανικά υλικά γενικά αποσυντίθενται με την πάροδο του χρόνου. Ευρήματα όπως αυτό το παιδικό παπούτσι, αλλά και υπολείμματα υφασμάτων ή περιττώματα όπως αυτά που βρέθηκαν στο Dürrnberg, προσφέρουν μια εξαιρετικά σπάνια εικόνα της ζωής των ανθρακωρύχων της Εποχής του Σιδήρου».

Με πληροφορίες από CNN

Σπουδαία νέα για το Ζαγόρι: Εγγράφηκε στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO * «Εξέχουσας οικουμενικής αξίας η αρχιτεκτονική του» [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: