Ο Ταγίπ Ερντογάν κυνηγά τον Τουρκοκύπριο δημοσιογράφο: Ο ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης κάλεσε την Κομισιόν να ασχοληθεί με την απαράδεκτη δίωξη Σενέρ Λεβέντ

Ο Κύπριος ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης. Φωτογραφία EP-142851G, Photographer: Brigitte HASE, Copyright: ©European Union 2022 – Source : EP




Τη συνεχιζόμενη καταδίωξη Ευρωπαίων πολιτών από το τουρκικό καθεστώς, ειδικά κατά δημοσιογράφων όπως του Σενέρ Λεβέντ, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη και στον οποίο επιβλήθηκε νέα ποινή φυλάκισης, κατήγγειλε με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Ευρωβουλευτής Κώστας Μαυρίδης (ΔΗΚΟ – S&D).

Η παρέμβαση έγινε ενόψει και της ψήφισης της Έκθεσης για την Τουρκία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, ο κ. Μαυρίδης σημειώνει ότι «οι παρεμβάσεις της Τουρκίας κατά Ευρωπαίων πολιτών σε κράτη-μέλη της ΕΕ είναι συχνό φαινόμενο, που στην περίπτωση του κατεχόμενου μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι αυταπόδεικτο».

Προσθέτει ότι ειδικά η καταδίωξη του Κύπριου πολίτη Σενέρ Λεβέντ, εκδότη και δημοσιογράφου ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη του Ευρωκοινοβουλίου, παραμένει πρωτοφανής».

Τις προάλλες, όπως επισημαίνει, «τουρκικό δικαστήριο στην Άγκυρα ανακοίνωσε νέα ποινή φυλάκισης για τον Λεβέντ, καταδεικνύοντας την εργαλειοποίηση της δικαστικής εξουσίας στην Τουρκία ως οργάνου του κυβερνητικού καθεστώτος».

Ο κ. Μαυρίδης τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Έκθεσή του για την Τουρκία «καταδικάζει τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να εκφοβίσει και να φιμώσει δημοσιογράφους και προοδευτικούς πολίτες στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μαυρίδης καταγράφει μια σειρά καταγγελιών για τις ενέργειες της Τουρκίας έναντι ειδικά του Σενέρ Λεβέντ και ζητά άμεσα μέτρα για να προστατεύσει ένα Ευρωπαίο πολίτη-δημοσιογράφο, ο οποίος έχει τιμηθεί με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη, και να διασφαλίσει τον σεβασμό των βασικών του ελευθεριών.

Καταλήγοντας, ο Ευρωβουλευτής σημειώνει ότι «παρά τις συστάσεις από την ΕΕ, η Τουρκία δεν έχει συμμορφωθεί αλλά συνεχίζει να παραβιάζει βασικά ανθρώπινα δικαιώματα εντός Τουρκίας καθώς και, μέσω του υποτελούς καθεστώτος που επέβαλε και διατηρεί σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου».

Καλεί την Επιτροπή να προχωρήσει «σε αποτελεσματικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για συμμόρφωση της Τουρκίας».

ΚΥΠΕ – του απεσταλμένου μας Παύλου Χατζηλοΐζου
Στρασβούργο, Γαλλία

Εκθεση για την Τουρκία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Τέσσερις Κύπριοι ευρωβουλευτές θα απόσχουν της ψηφοφορίας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: