Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογραμμίζει ότι δεν έχει καμία κρυφή ατζέντα στο Κυπριακό: Πάει στη Νέα Υόρκη με στόχο την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο τη λύση

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τους δημοσιογράφους του Φιλελεύθερου. Φωτογραφία via Φιλελεύθερος




Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» της Λευκωσίας, υπογραμμίζει σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πως πρωταρχικός στόχος είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Ένα Plan B σε σχέση με άλλης μορφής λύση του Κυπριακού ξεκαθαρίζει πως δεν είναι ούτε καν θέμα προς συζήτηση.

Διαμηνύει δε πως: «Ούτε καν θα δεχθώ να μπω σε συζήτηση για άλλης μορφής λύση του Κυπριακού».

Για τα ενεργειακά και τη μεταφορά του φυσικού αερίου αναφέρει ότι το συζήτησε και κατά τη διάρκεια της παρουσίας του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Κύπρο.

  • -Επίκειται το πρώτο σας ταξίδι στη Νέα Υόρκη, ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ποιες οι προσδοκίες σας απ’ αυτό το ταξίδι;

-Ξεκίνησα μια προσπάθεια από την πρώτη ημέρα της ανάληψης της εξουσίας, προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Πιστεύω ακράδαντα ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί τη λύση του Κυπριακού, και η πάροδος του χρόνου δημιουργεί νέα τετελεσμένα, απομακρύνοντας, ακόμη περισσότερο, την προοπτική επίλυσης του κυπριακού. Θεωρώ, λοιπόν, ως κορύφωση και της προσπάθειας που ξεκινήσαμε από τον Μάρτιο, το ταξίδι στη Νέα Υόρκη καθοριστικής σημασίας, όπως και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου.

Ο στόχος για τον οποίο εργάζομαι, και έχω ενημερώσει σχετικά και όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου -δεν έχω καμιά κρυφή ατζέντα- είναι να επιτευχθεί ο διορισμός εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα, ο οποίος θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών.

Θεωρώ ότι ένας τέτοιος διορισμός εντός Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει τον δρόμο και για ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου. Άρα, προσδοκώ στη συνάντησή μου με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στον οποίο απευθύνθηκα ξανά πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ενθαρρύνοντάς τον να καλέσει από κοινού συνάντηση με τον κ. Τατάρ, μετά το πέρας της επίσημης βδομάδας της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ. Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της παραμονής μου στη Νέα Υόρκη θα είμαι σε επαφή και με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί είναι σημαντικό να συντονιστούν οι ενέργειές μας, αφού θα συναντηθούν και οι ίδιοι με τον ΓΓ. Θεωρώ ότι μέχρι την μέρα της μετάβασής μου στη Νέα Υόρκη θα έχουμε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα.

  • Από την έως τώρα ενημέρωσή σας, πιστεύετε ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕείναι έτοιμος αυτή τη φορά να προχωρήσει στον διορισμό απεσταλμένου; Γιατί και την προηγούμενη φορά, πριν από δύο χρόνια, είχαμε φτάσει στην ανακοίνωση του διορισμού και τελικά δεν έγινε.

– Όντως θυμάμαι ότι υπήρξε συμφωνία για ανακοίνωση διορισμού και μετά το πέρας της συνάντησης, και ενώ τα Ηνωμένα Έθνη είχαν ήδη αποστείλει προσχέδιο της ανακοίνωσης με αναφορά στον διορισμό, υπήρξε αντίδραση από πλευράς Τουρκίας και τελικά τα Ηνωμένα Έθνη δεν προχώρησαν σε ανακοίνωση. Δεν μπορώ και ούτε είναι σωστό να μιλήσω εκ μέρους του ΓΓ των ΗΕ. Εκείνο που μπορώ να σας αναφέρω για τον ΓΓ, λαμβάνοντας υπόψη και τη συζήτησή μου με τον κ. Γιέτζια στην Κύπρο, είναι από την μια τη δέσμευσή του για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και από την άλλη την αναγνώρισή της δικής μας ετοιμότητας για επίλυση του Κυπριακού και το ξεκάθαρό μας πλάνο για το πώς επαναρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Δεν πρέπει επίσης να υποβαθμίζουμε την πρόσφατη δημόσια έκκληση του ΣΑ των ΗΕ προς τον ΓΓ για την ανάγκη διορισμού αντιπροσώπου του για το Κυπριακό.

  • -Χωρίς να προτρέχουμε ότι αυτά που επιδιώκουμε θα γίνουν, αλλά και επειδή έχουμε βιώσει πάρα πολλές πρωτοβουλίες, εάν δεν προχωρήσει, δεν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, υπάρχει Plan B για την κυβέρνηση για το πώς θα κινηθούμε;

-Ο πρωταρχικός στόχος είναι να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αν με ρωτάτε εάν υπάρχει Plan B σε σχέση με άλλης μορφής λύση του Κυπριακού, μπορώ να σας ξεκαθαρίσω ότι δεν είναι ούτε καν θέμα προς συζήτηση. Ούτε καν θα δεχθώ να μπω σε συζήτηση για άλλης μορφής λύση του Κυπριακού. Θεωρώ ότι υπάρχει μια συγκυρία, γιατί στο Κυπριακό το τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Υπάρχει μια συγκυρία η οποία είναι ευνοϊκή για την επανέναρξη των συνομιλιών.

Είναι μέσα στο πλαίσιο αυτό που προβάλαμε και την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία μπορεί να δώσει σε όλα τα μέρη να αντιληφθούν τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Γιατί αν δεν αντιληφθούν τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από τη λύση του Κυπριακού, κανένας δεν θα προχωρήσει στην επίλυσή του.

Σε περίπτωση που αυτή η προσπάθεια δεν καρποφορήσει, έχω κάποιες σκέψεις για εμπλοκή κάποιων άλλων παραγόντων, που θα μπορούσαν ίσως να βοηθήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών, που προσωπικά αυτή τη στιγμή ούτε τις έχω μοιραστεί με κάποιον άλλο. Αλλά οφείλω στο μυαλό μου να τις επεξεργάζομαι. Και να ξεκαθαρίσω ότι δεν αφορά αλλαγή της μορφής της λύσης του Κυπριακού. Αυτό είναι, επαναλαμβάνω, εκτός συζήτησης.

  • -Είσαστε της λογικής μαστίγιου και καρότου, γιατί εσείς είσαστε και ο εμπνευστής της πολιτικής των κυρώσεων.

-Γι’ αυτό μιλώ για αμοιβαία οφέλη και την ετοιμότητά μας να συζητήσουμε συγκεκριμένα κάτι τέτοιο. Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση από πλευράς Τουρκίας, και προχωρήσει σε άλλες ενέργειες, που ξεφεύγουν του πλαισίου της νομιμότητας και ελπίζω να μην είναι αυτή η εξέλιξη, όλα τα δεδομένα είναι ανοικτά.

  • Πέραν των διπλωματικών κινήσεων πώς πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η αρνητικότητα της Τουρκίας;

-Ο διπλωματικός τομέας είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει σε εξελίξεις στο Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, θεωρώ σημαντικό να «κερδίσουμε» την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Η συντριπτική πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θέλει να ζήσει μαζί με τους Ελληνοκύπριους, και σίγουρα όχι σε δύο χωριστά κράτη. Ήταν μέσα σε αυτό το πλαίσιο, που αποφασίσαμε και επεξεργαστήκαμε συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για τους Τουρκοκύπριους, η οποία έχει κοστολογηθεί, έχει εξεταστεί για να διαφανεί στην πράξη ότι μπορεί να εφαρμοστεί. Όπως είπα και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, χωρίς να μπαίνω σε λεπτομέρειες των προτάσεων, θα την ανακοινώσω όταν κρίνω ότι θα είναι βοηθητική και για την προσπάθεια επανέναρξης συνομιλιών.

  • -Για την περίπτωση της Τουρκίας, όσον αφορά το «δώσε» στα ενεργειακά, υπάρχει τέτοιο θέμα;

-Όχι, δεν μπαίνει θέμα για τα ενεργειακά. Και έχω πει και στον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ που έκανε τη συγκεκριμένη εισήγηση για τα ενεργειακά, ότι τα ενεργειακά άπτονται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και, κατ’ επέκταση, αγγίζουν τη μορφή λύσης του Κυπριακού. Γιατί, εάν αγγίξουμε τα θέματα κυριαρχίας, κυριαρχικής ισότητας και ούτω καθ’ εξής, σημαίνει ότι υιοθετούμε την τουρκική προσέγγιση για λύση δύο κρατών, αμφισβητούμε τη βάση λύσης του Κυπριακού. Και σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται να μπω σε μια τέτοια συζήτηση.

  • Πέραν των ΜΟΕ μήπως υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σας, βελτίωση σχέσεων με Τουρκοκύπριους;

-Τρία θέματα: Πρώτον, τα μέτρα, όσον αφορά τους Τουρκοκύπριους, είναι μονομερή μέτρα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεύτερον, υπάρχουν κάποια μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και αυτά τα έχουμε επεξεργαστεί και είμαστε έτοιμοι. Τρίτον, είναι αυτό που αναφέρατε, και Ναι, είμαστε σε επαφή με ομάδες Τουρκοκυπρίων. Μετά τη δημοσιοποίηση της συνάντησής μου με μια συγκεκριμένη ομάδα Τουρκοκυπρίων, έχουμε γίνει αποδέκτες πολλών αιτημάτων από οργανωμένα και μη σύνολα των Τουρκοκυπρίων, και προσωπικότητες, οι οποίες ήθελαν να μοιραστούν μαζί μας προτάσεις, εισηγήσεις κλπ.

  • Αυτά τα μέτρα είναι οικονομικά; Τι θα περιλαμβάνουν;

-Είναι μέτρα που άπτονται της καθημερινότητας των Τουρκοκυπρίων και η υλοποίησή τους δεν χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη, τη συνεργασία, του κατοχικού καθεστώτος.

  • Εξετάζετε σ’ αυτό το πακέτο και το αίτημα που διατυπώνεται από διάφορους για την απόδοση ταυτότητας σε παιδιά με έναν γονέα έποικο;

-Είναι ένα θέμα που έχει εξεταστεί, πάντα στο πλαίσιο της νομιμότητας, να μην ξεφεύγουμε, δηλαδή, του διεθνούς πλαισίου και φυσικά του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει απασχολήσει. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες.

Και νέα ονόματα στη διαπραγματευτική ομάδα – Δεν αλλάζει ο διαπραγματευτής

  • -Να ρωτήσω, σε ό,τι αφορά τη διαπραγματευτική ομάδα. Μπαίνει θέμα στήριξης της διαπραγματευτικής ομάδας, θα παραμείνει ως έχει, ο διαπραγματευτής θα παραμείνει ο ίδιος;

Ο διαπραγματευτής θα παραμείνει ο ίδιος και ήδη έχω καταγράψει κάποια πρώτα άτομα για την ομάδα Κυπριακού. Δεν τους έχω ενημερώσει, αλλά σε συνεργασία και με τους συνεργάτες μου, έχω καταγράψει κάποια ονόματα τα οποία και θα ενημερώσω στο αμέσως επόμενο διάστημα και με την ολοκλήρωση της Ομάδας.

  • Μέχρι πότε υπολογίζετε;

-Αναλόγως και των εξελίξεων στη Νέα Υόρκη.

  • Με τις τεχνικές επιτροπές τι θα γίνει; Παραμένουν; Παραμένουν με την ίδια σύνθεση;

-Φυσικά Παραμένουν. Είχα μια πρώτη συνάντησή μαζί τους η οποία ήταν πάρα πολύ παραγωγική. Δυστυχώς, οι τεχνικές επιτροπές δεν παράγουν το έργο που παρήγαγαν προηγουμένως, ειδικότερα μετά την ανάληψη της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων από τον κ. Τατάρ. Παρ’ όλα αυτά, είχα συνάντηση μαζί τους, είχα ζητήσει να μου φέρουν εισηγήσεις για ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε μονομερώς και ανταλλάξαμε απόψεις για τη λειτουργία τους. Κάποια μέλη που παραιτήθηκαν και δεν ενδιαφέρονταν να συνεχίσουν, έχουν αντικατασταθεί. Είμαστε σε συχνή επαφή, και ειδικότερα ο διαπραγματευτής, με τις τεχνικές επιτροπές.

  • Με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας τι γίνεται;

-Με το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έχουμε ήδη προχωρήσει. Έγινε και μία συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών, την Υφυπουργό και τον κ. Τζιωνή, ώστε και στον προϋπολογισμό του 2024 να υπάρχει συγκεκριμένη πρόνοια σε σχέση με τη λειτουργία του. Όσον αφορά το ΣΕΑ χαίρομαι γιατί κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Πύλα λειτούργησε στην πράξη πολύ ουσιαστικά.

Καμιά συμφωνία που να αμφισβητεί το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης

  • Υπήρξε κατάληξη για την Πύλα;

-Όχι, δεν υπάρχει κατάληξη αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Όντως, υπάρχουν διεργασίες σε εξέλιξη που στόχο δικό μας έχουν, η δική μας προτεραιότητα, είναι να μην υπάρξει η όποια αμφισβήτηση του καθεστώτος της Νεκρής Ζώνης, όπως την είδαμε να εκδηλώνεται και με την προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων αλλά και μέσα από τις δηλώσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, για δήθεν έδαφος της λεγόμενης «τουρκικής δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου».

  • Ποια θα είναι η λύση στην περίπτωση της Πύλας;

-Επαναλαμβάνω, συζητούμε. Δεν υπάρχει κατάληξη για εμάς. Εάν υπάρχει κατάληξη δεν θα πρέπει να αμφισβητηθεί με οποιοδήποτε τρόπο το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης.

  • Η διάνοιξη του δρόμου, συμφωνήθηκε -όπως έχει γραφτεί- θα προχωρήσει;

-Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή που μιλάμε συμφωνία για το θέμα της Πύλας. Υπάρχει σε εξέλιξη διαβούλευση και θα δούμε ποια θα είναι η κατάληξη.

  • -Πως απαντάτε στους φόβους ότι θα δημιουργηθεί νέο καθεστώς Στροβιλιών;

-Ακριβώς με αυτό που σας είπα. Η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμιά περίπτωση δεν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε διευθέτηση που θα αμφισβητεί: Πρώτον, το καθεστώς της Νεκρής Ζώνης, και δεύτερον, να δημιουργεί το οποιοδήποτε συγκριτικό στρατιωτικό πλεονέκτημα στις κατοχικές δυνάμεις. Αντίθετα, η οποιαδήποτε διευθέτηση, εάν και εφόσον υπάρξει,  θα αντιμετωπίζει τέτοιου είδους σχεδιασμούς ή σκέψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ

Κάλεσμα του Νίκου Χριστοδουλίδη μέσω του “Φιλελεύθερου” στην ηγεσία του ΔΗΣΥ: Ελάτε να συνεργαστούμε… Πως βλέπει τον Αναστασιάδη; Αόρατο ελέφαντα; Ή ταύρο εν υαλοπωλείο;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: