Ο Πρόεδρος Μπάιντεν δεν συνάντησε τον Ταγίπ Ερντογάν στο Νέο Δελχί: Το νέο «δράμα» με τον “Σουλτάνο” θα παιχθεί στη Νέα Υόρκη με αφορμή τη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών

Το Γραφείο Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία που δείχνει τον ισλαμιστή πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να κάθεται στο τραπέζι της συνόδου της G20. Δεξιά φαίνεται να χασμουριέται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Photo via Turkish Presidency




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, τελικά έλεγε την αλήθεια: ότι δηλαδή ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν δεν θα συναντούσε τον ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στο Νέο Δελχί, στο περιθώριο της συνόδου της G-20.

Έτσι, δεν έγινε αποδεκτό το αίτημα του Ερντογάν, για μία τετ-α-τέτ συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν για να έχει την ευκαιρία να παίξει το εσωτερικό παιγνίδι του. «Πουλά» στους εθνικιστές οπαδούς του ότι μπορεί να συναντήσει όποτε επιθυμεί οποιονδήποτε ξένο ηγέτη αποφασίσει.

Σημειώνουμε ότι δεν κατάφερε να πείσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε επίσημα δύο φορές. Αναγκάστηκε να πάει ο ίδιος στο Σότσι για τη συνάντηση με τον αυταρχικό πρόεδρο της Ρωσίας, ο οποίος, όμως, δεν του έδωσε την ικανοποίηση να ανακοινώσει τη νέα συμφωνία για τα σιτηρά.

  • Είμαι βέβαιος πως ο Ερντογάν έχει ήδη απαιτήσει να συναντήσει τον Αμερικανό Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ίσως και να έχει υπόσχεση γi’ αυτό, μιας και η απάντηση για τη συνάντηση στο Νέο Δελχί ήταν αρνητική.

Ο κ. Μπάιντεν, πέραν του οικοδεσπότη, πρωθυπουργού της Ινδίας, με τον οποίο «τα έχει βρει», συνάντησε και τον πρόεδρο της Ινδονησίας, Joko Widodo.  Το «όχι» αφορούσε και τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι απλά ο κ. Μπάιντεν δεν ήθελε να συναντήσει ούτε αυτόν…

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο Ερντογάν επιθυμούσε να ενημερώσει τον Αμερικανό ομόλογό του για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ρωσίας. Ούτε αυτή η δικαιολογία ήταν ικανή να πείσει τους αξιωματούχους των ΗΠΑ για να πραγματοποιηθεί το τετ-α-τετ του Τούρκου προέδρου με τον κ. Μπάιντεν.

  • Τι συμβαίνει; είναι το βασικό ερώτημα…

Οι Αμερικανοί δεν είναι βέβαιοι ότι ο Ερντογάν θα υλοποιήσει την υπόσχεση του ότι θα επιτρέψει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό πρέπει να συμβεί την πρώτη εβδομάδα Οκτωβρίου όταν θα συνέλθει ξανά η Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

Ο Ερντογάν διαθέτει τις ψήφους για να υπερψηφιστεί η εισήγηση του, αν την στείλει στην τουρκική Βουλή. Όμως, ακόμα και αν την στείλει μπορεί να την εκτροχιάσει χρησιμοποιώντας τους βουλευτές του «Γκρίζου Λύκου» Μπαχτσελί, ο οποίος υποτίθεται αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν συνεχίζει να παίζει το γνωστό παιγνίδι. Την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία έναντι της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών F-16.

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι υποστηρίζει αυτή την πώληση, αλλά δεν μπορεί να ξεπεράσει ακόμα τον σκόπελο δύο γερουσιαστών και δύο βουλευτών -πρόκειται για τους επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας και της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

  • Εάν δεν αλλάξουν γνώμη οι τέσσερις νομοθέτες, δύο Δημοκρατικοί και δύο Ρεπουμπλικάνοι, ο Αμερικανός Πρόεδρος πρέπει να συγκρουστεί μαζί τους. Και σε μία προεκλογική χρονιά αυτό είναι ότι πιο δύσκολο…

Ήδη, οι δυσκολίες του κ. Μπάιντεν, πέραν του θέματος της υγείας του, είναι πολλές, ενώ θα πρέπει να διαχειριστεί και το θέμα του υιού του, ο οποίος θα αντιμετωπίσει μία επίπονη δικαστική διαδικασία. Οπότε, στο τέλος θα παρακαλεί να μην προχωρήσει η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ… Μία σύγκρουση του με στελέχη των Δημοκρατικών, θα είναι απαγορευτική για τη βοήθεια που θα χρειαστεί για τον ταραξία υιό του.

Εάν ο κ. Μπάιντεν αρνηθεί να δώσει διμερή συνάντηση στον Ερντογάν, στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, αυτό θα σημαίνει ότι και ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν βοηθά τον εαυτό του.

Μπορεί να «ηρέμησε» και να παίζει τον καλό σύμμαχο, αλλά η σχέση του με τον Πούτιν έχει εκνευρίσει αφάνταστα τους Αμερικανούς. Διότι δεν μπορούν να επιβάλλουν στους άλλους συμμάχους τους να τηρούν τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και να επιτρέπουν στον Ερντογάν να τις παραβιάζει και να πλουσιεύει ασύστολα…

Για την ιστορία: Πάντως το ενδιαφέρον του Τούρκου προέδρου στο Νέο Δελχί, περιορίστηκε στο να κάνει «λόμπιγκ» για να γίνουν δεκτοί οι όροι του Πούτιν, ώστε να ενεργοποιηθεί η συμφωνία για τα σιτηρά ενώ κάλεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να «μαλακώσει» τη θέση του απέναντι στη Ρωσία.

Να τον χαίρονται οι Αμερικανοί και οι λοιποί Δυτικοί…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Ταγίπ Ερντογάν απαίτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, στο Νέο Δελχί: Η απάντηση δεν του άρεσε… Τα “τουρκικά” F-16 και η ομηρεία των “ελληνικών” F-35 (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: