Ο άξονας της δημοκρατίας και της ελευθερίας διευρύνεται… Πρέσβης της Κίνας διορίστηκε στο Αφγανιστάν * Πρώτος και μόνος διεθνώς στην εποχή Ταλιμπάν

File photo: Στρατιώτης των Ταλιμπάν στο κέντρο της Καμπούλ. EPA/STRINGER




Νέος Κινέζος πρεσβευτής παρουσίασε τα διαπιστευτήριά του στον πρωθυπουργό των Ταλιμπάν στην Καμπούλ σήμερα, όπως ανακοίνωσαν Αφγανοί αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για τον πρώτο διορισμό νέου απεσταλμένου σε επίπεδο πρεσβευτή από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία το 2021.

  • Οι Ταλιμπάν δεν έχουν αναγνωριστεί επίσημα από καμία ξένη κυβέρνηση.

Δεν ήταν άμεσα σαφές εάν ο σημερινός διορισμός σηματοδοτεί ότι το Πεκίνο κάνει βήματα προς την επίσημη αναγνώριση των Ταλιμπάν.

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο.

«Ο Μοχάμεντ Χασάν Αχούντ, ο πρωθυπουργός του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν, δέχθηκε τα διαπιστευτήρια του κ. Τζάο Σινγκ, του νέου Κινέζου πρεσβευτή στο Αφγανιστάν, κατά τη διάρκεια τελετής», ανέφερε σε ανακοίνωση ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν Μπιλάλ Καρίμι.

  • Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της κυβέρνησης των Ταλιμπάν επιβεβαίωσε ότι ήταν ο πρώτος πρεσβευτής που διορίστηκε από τον Αύγουστο του 2021 όταν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία μετά την απόσυρση των ξένων δυνάμεων.

Ο προηγούμενος πρεσβευτής της Κίνας στο Αφγανιστάν, ο Γουάνγκ Γου, ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019 και ολοκλήρωσε τη θητεία του τον περασμένο μήνα.

Άλλα κράτη και διεθνείς αποστολές, όπως το Πακιστάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν στείλει υψηλόβαθμους διπλωμάτες για να ηγηθούν των διπλωματικών αποστολών στην Καμπούλ αλλά έχουν λάβει τον τίτλο του «επιτετραμμένου», το οποίο συνήθως σημαίνει ότι είναι υπεύθυνοι για τα πρεσβευτικά καθήκοντα αλλά δεν κατέχουν επίσημα τον ρόλο του πρεσβευτή.

Κάποιοι πρεσβευτές που διορίστηκαν κατά την προηγούμενη αφγανική κυβέρνηση έχουν επίσης παραμείνει στην Καμπούλ με τον ίδιο τίτλο.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Καμπούλ, Afghanistan

Ήπιαν κόκκινο κρασί, κοιτάχτηκαν βαθιά στα μάτια και συμφώνησαν: Πούτιν και Κιμ φίλοι από ανάγκη για μια νίκη που δεν έρχεται [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: