Ήπιαν κόκκινο κρασί, κοιτάχτηκαν βαθιά στα μάτια και συμφώνησαν: Πούτιν και Κιμ φίλοι από ανάγκη για μια νίκη που δεν έρχεται [videos]

epa10857968 Russian President Vladimir Putin (2nd-L) and North Korean leader Kim Jong Un (C) visit the Vostochny cosmodrome outside of the town of Tsiolkovsky (former Uglegorsk), some 180 km north of Blagoveschensk in Amur region, Russia, 13 September 2023. EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT




Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν έκανε πρόποση για «τη μελλοντική ενίσχυση της συνεργασίας» με την Πιονγκγιάνγκ, με την ευκαιρία του γεύματος που οργανώθηκε προς τιμήν του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος επισκέφθηκε το κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι στη ρωσική Άπω Ανατολή και αναχώρησε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Πούτιν, όπως μετέδωσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

  • «Μια πρόποση για την ενίσχυση της φιλίας και της συνεργασίας ανάμεσα στις χώρες μας», δήλωσε ο Πούτιν, όρθιος πίσω από ένα μακρύ τραπέζι και έχοντας γύρω του υψηλόβαθμούς Ρώσους και Βορειοκορεάτες αξιωματούχους, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Στην ευζωία και την ευημερία των λαών μας», πρόσθεσε σε επίσημο τόνο πριν σηκώσει το ποτήρι του με κόκκινο κρασί και έχοντας στα δεξιά του τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η επίσκεψή σας διεξάγεται επίσης σε ατμόσφαιρα συντροφικότητας και φιλίας», είπε ακόμη ο Ρώσος πρόεδρος ενώπιον του Κιμ Γιονγκ Ουν. Στη συνέχεια κοίταξε στα μάτια τον Βορειοκορεάτη ομόλογό του και τον διαβεβαίωσε:

  • «Ένας παλιός φίλος αξίζει περισσότερο από δύο νέους».

«Σήμερα προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς συντροφικότητας και καλής γειτονίας, ενεργώντας υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην κοινή περιφέρειά μας», είπε ακόμη ο Πούτιν, σύμφωνα πάντα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε πως οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα «εγκαθιδρύθηκαν στη διάρκεια του αγώνα για την ελευθερία της Κορέας το 1945, όταν οι σοβιετικοί και οι Κορεάτες στρατιώτες συνέτριψαν δίπλα-δίπλα τους Ιάπωνες στρατιωτικούς».

  • Ο Κιμ από την πλευρά του είπε στον Ρώσο πρόεδρο μέσω διερμηνέα πως είναι σίγουρος ότι ο στρατός και ο λαός της Ρωσίας θα θριαμβεύσουν εναντίον του «κακού», στο οποίο περιέλαβε τον ιμπεριαλισμό της Δύσης στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πριν κάνει μια πρόποση υπέρ της υγείας του Πούτιν, της νίκης της «μεγάλης Ρωσίας», της ρωσοκορεατικής φιλίας και της υγείας όλων των παρευρισκομένων, ο Κιμ δήλωσε πως έχει την πεποίθηση ότι η Ρωσία θα νικήσει  στην Ουκρανία.

«Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι ο ηρωικός ρωσικός στρατός και λαός θα είναι οι λαμπροί κληρονόμοι της παράδοσης της νίκης, θα επιδείξουν με αυτοπεποίθηση ανεκτίμητη αξιοπρέπεια και τιμή στα μέτωπα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», δήλωσε ο Κιμ μέσω διερμηνέα πριν υψώσει ένα ποτήρι κρασί.

«Ο ρωσικός στρατός και λαός θα κερδίσουν σίγουρα μια σπουδαία νίκη στον ιερό αγώνα για την τιμωρία ενός μεγάλου κακού που δικδικεί ηγεμονία και τροφοδοτεί μια επεκτατική αυταπάτη», πρόσθεσε ο Κιμ.

Πριν από το επίσημο γεύμα τους, οι δύο ηγέτες είχαν συνομιλήσει για περισσότερο από δύο ώρες, πρώτα παρουσία των αντίστοιχων αντιπροσωπειών και στη συνέχεια σε τετ-α-τετ, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Το πρακτορείο RIA μετέδωσε πως οι συνομιλίες των δύο ηγετών ολοκληρώθηκαν και ο Κιμ αναχώρησε.

 

Φίλοι από ανάγκη

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχουν πολλά κοινά.
Ο ηγέτης του Κρεμλίνου δεν έχει εγκαταλείψει τη Ρωσία φέτος. Στην περίπτωση της Κιμ, κάντε τα τέσσερα χρόνια.
Τόσο η Ρωσία όσο και η Βόρεια Κορέα έχουν κατηγορηθεί ότι έγιναν «κράτη παρίες».
Και οι δύο υπόκεινται σε βαριές διεθνείς κυρώσεις.

Και οι δύο κυβερνήσεις τάσσονται κατά της «ηγεμονίας» των Ηνωμένων Πολιτειών.
Συχνά ένας κοινός εχθρός μπορεί να φέρει τους δυο ηγέτες πιο κοντά.

Ετσι συμβαίνει με τον Πούτιν και τον Κιμ. Ο “γάμος τους” είναι γάμος που έγινε, αν όχι στον παράδεισο, τότε σίγουρα στη γεωπολιτική πραγματικότητα του 2023.

Μια ρομαντική συνεργασία; Οχι ακριβώς. Σε αντίθεση με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει κάποτε αυτός και ο Κιμ Γιονγκ Ουν «ερωτεύτηκαν», οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας είναι περισσότερο διακριτικοί στις δημόσιες εκδηλώσεις αγάπης.

Αλλά τόσο ο Πούτιν όσο και ο Κιμ βλέπουν πιθανά οφέλη από μια στενότερη σχέση.

Πολλά να κερδίσουν

Τι είναι αυτό το κέρδος για το Κρεμλίνο;
Αρχικά, η Βόρεια Κορέα έχει μια τεράστια αμυντική βιομηχανία με μεγάλης κλίμακας δυνατότητες παραγωγής.

Με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίζεται, η Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσε να αποδειχθεί μια ανεκτίμητη πηγή πυρομαχικών για τη Μόσχα.

Η Ουάσιγκτον υποπτεύεται ότι το Κρεμλίνο το έχει ήδη δρομολογήσει. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι οι συνομιλίες για τα όπλα μεταξύ της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας «προχωρούν ενεργά» με τη Ρωσία  να αναζητά προμήθειες πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικού.

Καμία επιβεβαίωση από Ρώσους αξιωματούχους. Ωστόσο, πολλοί υπαινιγμοί  δείχνουν ότι η Ρωσία και η Βόρεια Κορέα σκοπεύουν να ενισχύσουν τη στρατιωτική συνεργασία.

Τον Ιούλιο, ο Σεργκέι Σόιγκου έγινε ο πρώτος Ρώσος υπουργός Άμυνας που επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, όταν παρευρέθηκε σε εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της κορεατικής ανακωχής.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έκανε τον ξεναγό του   Σόιγκου σε μια έκθεση όπλων. Ο υπουργός Άμυνας άφησε επίσης να εννοηθεί ότι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις βρίσκονται στα σκαριά.

«Αν ψάχνουν για όπλα στη Βόρεια Κορέα, μια από τις φτωχότερες και λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου – μια απομονωμένη χώρα – κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι η απόλυτη ταπείνωση της προπαγάνδας της ρωσικής «μεγάλης δύναμης»», λέει ο πρώην Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κοζίρεφ.

Ο Κοζίρεφ διαμένει πλέον  στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Μια μεγάλη δύναμη δεν θα πήγαινε στη Βόρεια Κορέα για συμμαχία ή στρατιωτικές προμήθειες», πρόσθεσε.

Όλα μπορούν να αλλάξουν κάποια στιγμή…

Αλλά μια δύναμη που σκοπεύει να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη μπορεί. Με την πλήρους κλίμακας εισβολή του στην Ουκρανία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έδειξε πως είναι αποφασισμένος να αναδιατάξει  την παγκόσμια τάξη σύμφωνα με τις προτιμήσεις της Ρωσίας.

Η στρατιωτική συνεργασία με τη Βόρεια Κορέα μπορεί να είναι άλλο ένα σημάδι .

Μια συμφωνία εξοπλισμών μεταξύ Μόσχας και Πιονγκγιάνγκ θα αντιπροσώπευε μια μεγάλη αλλαγή. Μέχρι πρόσφατα η Ρωσία βρισκόταν στρυμωγμένη από τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας λόγω του προγράμματος πυρηνικών όπλων της. Μεταξύ άλλων, αυτές οι κυρώσεις απαγορεύουν το εμπόριο όπλων με τη Βόρεια Κορέα.

«Η Μόσχα είχε υπογράψει αυτά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», υπενθύμισε στους αναγνώστες την περασμένη εβδομάδα η ρωσική ταμπλόιντ Moskovsky Komsomolets. Αλλά πρόσθεσε:
“Δεν πειράζει. Μια υπογραφή μπορεί να ανακληθεί.”
Η εφημερίδα επικαλέστηκε τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας Φιόντορ Λουκιάνοφ να λέει:

«Εδώ και πολύ καιρό τίθεται το ερώτημα: γιατί εμείς [η Ρωσία] τηρούμε αυτές τις κυρώσεις; Ολόκληρο το σύστημα διεθνών σχέσεων βρίσκεται σε κατάσταση πλήρους αναταραχής.
“Φυσικά, οι κυρώσεις του ΟΗΕ είναι νόμιμες. Είναι δύσκολο να το αρνηθεί κανείς. Τις ψηφίσαμε. Αλλά η κατάσταση έχει αλλάξει. Γιατί να μην ανακαλέσουμε την ψήφο μας;”
Αυτή θα ήταν ωραία είδηση για τον  Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΠΡΑΓΜΑΤΙ: Λίγες ώρες μετά το πέρας της συνάντηση Κιμ – Πούτιν ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το γεωπολιτικό κλίμα έχει αλλάξει εντελώς από τότε που ο ΟΗΕ επέβαλε κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα,  κατηγορώντας παράλληλα τη Δύση ότι αθετεί τις δεσμεύσεις της για την παροχή ανθρωπιστικής υποστήριξης στην Πιονγκγιάνγκ.

“Οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας υιοθετήθηκαν σε μια εντελώς διαφορετική γεωπολιτική κατάσταση, όταν υπήρχαν προβλήματα για την εδραίωση διαλόγου (με την Πιονγκγιάνγκ), όταν υπήρχαν αρκετά σοβαρές συζητήσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας”, δήλωσε ο Λαβρόφ στον δημοσιογράφο της ρωσικής τηλεόρασης Πάβελ Ζαρούμπιν.

Ο Λαβρόφ σημείωσε ότι ο λόγος που η Ρωσία και η Κίνα μπλόκαραν πέρυσι περαιτέρω σχέδιο κυρώσεων κατά της Βόρειας Κορέας που είχαν συντάξει οι ΗΠΑ ήταν ότι η Δύση είχε δώσει τον καιρό που επιβλήθηκαν οι αρχικές κυρώσεις ψευδή υπόσχεση για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα.

“Αυτό ήταν άλλο ένα ψέμα. Εμείς, οι Κινέζοι και οι Βορειοκορεάτες εξαπατηθήκαμε”, σημείωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Σε ξεχωριστό απόσπασμα που αναρτήθηκε από τον Ζαρούμπιν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημοσιογράφος έθεσε ξανά το ζήτημα των κυρώσεων στον Λαβρόφ και του ζήτησε να σχολιάσει τις πληροφορίες δυτικών μέσων ενημέρωσης ότι η συνάντηση Πούτιν-Κιμ μπορεί να οδηγήσει στον εφοδιασμό της Βόρειας Κορέας με όπλα από τη Ρωσία ή το αντίστροφο.

Ο Λαβρόφ δεν απάντησε ευθέως, αλλά δήλωσε ότι η Δύση αθέτησε τις συμβατικές συμφωνίες, παρέχοντας όπλα σοβιετικής εποχής στην Ουκρανία –σε αναφορά στα όπλα που έχουν παρασχεθεί στο Κίεβο από χώρες στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη που κάποτε ανήκαν στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας, αλλά τώρα είναι μέλη του NATO.

Μαζί για πάντα;

Τι άλλο μπορεί να ελπίζει να πάρει η Βόρεια Κορέα από τη Ρωσία;

Σχεδόν σίγουρα, η ανθρωπιστική βοήθεια θα βοηθήσει στην άμβλυνση των ελλείψεων τροφίμων στη Βόρεια Κορέα. Υπάρχουν επίσης εικασίες ότι η Πιονγκγιάνγκ αναζητά προηγμένη ρωσική τεχνολογία για δορυφόρους και στρατιωτική χρήση, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών υποβρυχίων.

Πάνω από ενάμιση χρόνο μετά από έναν πόλεμο που έχει πάει πολύ στραβά για τη Ρωσία, η Μόσχα μπορεί κάλλιστα να χρειαστεί να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε πυρομαχικά. Μπορεί κάλλιστα να δει μια συμφωνία με την Πιονγκγιάνγκ ως τρόπο βοήθειας για να επιτευχθεί αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι, χωρίς τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας, η πολεμική μηχανή της Ρωσίας θα σταματήσει.

«Ο Πούτιν δεν είναι απελπισμένος», πιστεύει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντρέι Κοζίρεφ. “Μπορεί να διατηρήσει τον πόλεμο για πολύ καιρό και μπορεί να προσαρμοστεί. Μαθαίνει κάθε μέρα πώς να παρακάμπτει τις κυρώσεις, πώς να συνεργάζεται με την Κίνα, με τη Βόρεια Κορέα και ορισμένα καθεστώτα στην Αφρική. Αυτό δεν είναι εναλλακτική για το μέλλον Αλλά είναι μια εναλλακτική για την παρούσα στιγμή. Και ίσως για τα επόμενα χρόνια.”

Με πληροφορίες από AFP- ΒΒC

Ο Πούτιν βρήκε τον σύμμαχο που του ταιριάζει: Είχε χειραψία 40 δευτερολέπτων με τον Κιμ – «Υποστηρίζω την ιερή μάχη σας με τη Δύση» του είπε ο Γιονγκ Ουν…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: