Ο αυταρχικός Ράμα στέλνει μηνύματα στην Αθήνα: Πληροφορίες ότι θα συναντηθεί με τον π. Αλέξανδρο Καρλούτσο για να ζητήσει μεσολάβηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Δ) συνομιλεί με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, Edi Rama (Α) στη συνάντησή τους κατά τη διάρκεια της διήμερης Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας, Τρίτη 11 Ιουλίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο Πρωθυπουργός Έντι Ράμα (Rama) προχώρησε σήμερα σε μακροσκελή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Facebook, σχετικά με δύο σοβαρά θέματα, τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και την υπόθεση του εκλεγμένου δημάρχου, Φρέντη Μπελέρη που ενδιαφέρουν την Ελλάδα, καθώς και για τις σχέσεις Σερβίας-Κοσόβου.

Την ίδια στιγμή έγινε γνωστό ότι ο κ. Ράμα, εκτός από τα «μέλη του ελληνικού λόμπι», θα συναντηθεί «και με επώνυμους Χειμαρριώτες, μέλη εθνικιστικών Συλλόγων, ένας από τους οποίους είναι ο πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος, δεύτερος στην ιεραρχία της Ελληνικής Εκκλησίας της Αμερικής, με τον οποίο ο Rama, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, έχει επαφές από το 2020.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι “ο Rama θα προσπαθήσει μέσω του Καρλούτσου -είναι γνωστές οι διασυνδέσεις του με το περιβάλλον του προέδρου Τζο Μπάιντεν (Biden)- να γίνει δεκτός έστω και στον προθάλαμο του γραφείου” (του Αμερικανού Πλανητάρχη).

Το τμήμα της ανάρτησής του για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και την υπόθεση Μπελέρη έχει ως εξής:

  • ΤΡΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ

1. Την επόμενη εβδομάδα, η Αλβανία θα ηγηθεί του Σ.Α., τη στιγμή που όλος ο κόσμος συγκεντρώνεται στη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή στις διεθνείς σχέσεις της Αλβανίας, που λέει πολλά για την άνοδο του κράτους μας σε ένα νέο επίπεδο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να είμαστε περήφανοι για την Αλβανία σήμερα, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς είναι κυρίως κίνητρα για να καταλάβουμε πόσα πολλά μπορεί ακόμα να κάνει και για να προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα προς τη νέα κορυφή στην οποία πρέπει οπωσδήποτε να ανεβούμε ως χώρα, ως λαός.

Σε καμμία περίπτωση αυτό (δεν αποτελεί λόγο) για εφησυχασμό. Όμως ένα από τα κίνητρα που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους και να εμπνέει τη σκέψη και την εθνική και πολιτική μας δράση σήμερα, είναι το γεγονός ότι, αν και στα Δυτικά Βαλκάνια οι Αλβανοί βρίσκονται σε πολλές χώρες – σε σημαντικό αριθμό πρέπει να σημειώσουμε – η Αλβανία αποτελεί ένα ξεχωριστό παράδειγμα της μη κατάχρησης των εθνοτικών κοινοτήτων της που υπάρχουν σε άλλες χώρες.

Εμείς ποτέ δεν υποκινούμε εθνοτικές αναταραχές ούτε σε γειτονικά κράτη, ούτε μεταξύ γειτονικών κρατών, προκαλώντας συναισθήματα που μπορούν να τροφοδοτήσουν αντιπαραθέσεις και να πυροδοτήσουν συγκρούσεις σε αυτή τη γειτονιά της Ευρώπης, όπου όλοι είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε μαζί εφ’ όρου ζωής και αναγκαζόμαστε να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να αφήσουμε στα παιδιά μας ένα χώρο κατανόησης, ανεκτικότητας, ειρήνης.

Για εμάς στα Τίρανα, οι εθνοτικές κοινότητες που είναι διάσπαρτες σε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας, όπως αντίστοιχα και οι Αλβανοί που είναι εγκατεστημένοι σε πολλές χώρες αποτελούν φορείς ενός μέλλοντος ειρηνικού με όλους, και όχι ένα φυτίλι που πρέπει να ανάβουν στο όνομα παράλογων λόγων του παρελθόντος, με τους οποίους συνήθως τροφοδοτείται σε αυτά τα μέρη η κοντόφθαλμη πολιτική του μέλλοντος.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ορισμένοι κύκλοι, καθώς και ορισμένοι από τους διεθνείς συμμάχους και εταίρους μας, θεωρούν μερικές φορές συνηθισμένη, δεδομένη και ως εκ τούτου σχεδόν ασήμαντη, τη χειραφέτησή μας για την οικοδόμηση και την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων με όλους.

Όχι ότι αυτό μας κάνει να αμφιβάλλουμε για την προσέγγισή μας, που είναι μια προσέγγιση και ρεαλιστική και θεμελιωδώς πολύτιμη, για μια ευρωπαϊκή κοινότητα όπως η δική μας στην Αλβανία. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους ότι προσφέρουμε εμπιστοσύνη, σεβασμό, φιλία και κανείς δεν πρέπει ποτέ να μας θεωρήσει τυφλούς, κουφούς ή άλαλους. Η κριτική είναι ευπρόσδεκτη και μας βοηθά να βελτιωθούμε, αλλά κανείς δεν μπορεί να δώσει στην Αλβανία μαθήματα συνύπαρξης και σεβασμού προς άλλες εθνοτικές ομάδες.

2. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και η κυβέρνηση της οποίας ηγούμαι δημιούργησαν και υποστήριξαν σθεναρά μια μεταρρύθμιση τόσο βαθιά και τόσο βαθέως εξευρωπαϊσμού του συστήματος δικαιοσύνης, που σήμερα για πρώτη φορά η Αλβανία σηκώνει το κεφάλι της πάνω από τη στασιμότητα της συστημικής ατιμωρησίας κατά τη διάρκεια των 100 και πλέον ετών της ιστορίας της ως κράτους.

Η ανεξάρτητη έρευνα και ποινική δίωξη ορισμένων ανώτερων αξιωματούχων που συνδέονται με την πολιτική εξουσία, συμπεριλαμβανομένου ενός εκ των πρώην αντιπροέδρων της κυβέρνησης μου, αποτελούν ισχυρά στοιχεία μιας αλλαγής εποχής στον βίο της χώρας μας.

Πολλοί είπαν ότι δεν θα συνέβαινε ποτέ στην Αλβανία να επηρεαστούν οι ισχυροί, αλλά αυτό συμβαίνει τώρα ξεκάθαρα. Άλλοι είπαν ότι η κυβέρνηση θα έλεγχε ούτως ή άλλως τα νέα όργανα της δικαιοσύνης, αλλά ήδη είναι σαφές ότι αυτό δεν συμβαίνει.

Κάποιος λέει πως όταν πρόκειται για μια πολύ καυτή πατάτα στα χέρια της δικαιοσύνης, όπως αυτή του κ. Μπελέρη, πρέπει να παρέμβω και να πετάξω την πατάτα στη θάλασσα, αλλά αυτό δεν θα γίνει ποτέ. Και θα επαναλάβω, προς ενόχληση πολλών, ότι ο αγώνας κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος θα βαθύνει ανεξαρτήτως πόνου και κόστους, γιατί αυτός ο αγώνας είναι δίκαιος και απαραίτητος για την ευρωπαϊκή Αλβανία όλων των παιδιών αυτής της χώρας.

Δυστυχώς, η σκιά του στερεότυπου ότι η διαφθορά αποτελεί τρόπο ζωής στα Βαλκάνια και πως όλοι είναι ίδιοι, επομένως όλοι πρέπει να είναι δακτυλοδεικτούμενοι ό,τι κι αν κάνουν για να αποδείξουν το αντίθετο, απλώνεται πάνω από τις στέγες των γραφείων των δυτικών πρωτευουσών. Η έλλειψη επιτυχίας σε έρευνες, ποινικές διώξεις και δίκες διαφθοράς υψηλού επιπέδου είναι ένα μειονέκτημα που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τις τέσσερις πλευρές των Δυτικών Βαλκανίων συνολικά και για την Αλβανία επίσης.

Οι αναφορές με αντιγραφή-επικόλληση από το προηγούμενο έτος έχουν γίνει της μόδας και σημαντικοί θεσμοί ή επώνυμοι οργανισμοί τις ξανατυπώνουν με κάτι νέο που είναι τόσο παλιό όσο και οι προηγούμενες, με βάση έρευνες και αντιλήψεις που διαμορφώνονται υπό τη σκιά αυτού του στερεότυπου.

Ευτυχώς, όμως, γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα πόσα άλλαξαν, και πόσα πρέπει να αλλάξουν ακόμα. Κι αν υπάρχει μια χώρα σε αυτή την περιοχή που αξίζει πολύ περισσότερο σεβασμό, ακόμη και ενθαρρυντικό έπαινο για γεγονότα που σχετίζονται με αυτόν τον πόλεμο, αυτή η χώρα είναι η Αλβανία.

Ωστόσο, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι, αν και λίγα καλά λόγια που μας αξίζουν πλήρως θα μας ευχαριστούσαν ως ένδειξη σεβασμού, η επανάληψη των ίδιων λέξεων δεν μας στενοχωρεί καθόλου, γιατί δεν κάνουμε αυτόν τον πόλεμο για τις Βρυξέλλες, το Βερολίνο ή την Ουάσιγκτον, αλλά για τα σημερινά παιδιά της αυριανής Αλβανίας.

  • Δήλωση εκπροσώπου State Department για υπόθεση Μπελέρη

Η τοποθέτηση του Εκπροσώπου του State Department για την υπόθεση Μπελέρη έχει αρχίσει να εμφανίζεται στα α/ΜΜΕ με μάλλον συγκεχυμένο τρόπο:

Η ιστοσελίδα της ακραιφνώς φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Ντίτα φιλοξενεί δύο αντιφατικές αναρτήσεις.

Στην πρώτη ισχυρίζεται ότι «ο Εκπρόσωπος αγνόησε την ερώτηση του Έλληνα δημοσιογράφου για τον Μπελέρη». Την «είδηση» συμμερίζεται και ο ιστότοπος pamfleti.net, κάνοντας λόγο για «‘χαστούκι’ των Αμερικανών στην Αθήνα, το State Department αγνοεί εντελώς τα παράπονα για τη σύλληψη Μπελέρη».

Ωστόσο, η δεύτερη ανάρτηση της Ντίτα πληροφορεί τα εξής: «Υπόθεση ‘Μπελέρη’, μήνυμα State Department: Αναμένουμε, οι αλβανικές αρχές να σεβαστούν τους νόμους της χώρας», κάνοντας λόγο για «άλλο ένα μήνυμα στις αλβανικές αρχές».

Την εν λόγω εκδοχή δημοσιεύουν και οι ιστοσελίδες balkanweb.com και dosja.altopchannel.tv και Shqiptarja.com.

  • Περί «διαπραγματεύσεων του Αλβανού Πρωθυπουργού με τους Έλληνες στις ΗΠΑ για την υπόθεση Μπελέρη

*Ο ιστότοπος pamfleti.net κάνει λόγο για «μυστικές διαπραγματεύσεις Rama με τους Έλληνες στη Νέα Υόρκη, υπό τον φόβο παρασκηνιακών πληγμάτων που μπορεί να δεχθεί από την Αθήνα λόγω της υπόθεσης Μπελέρη».

Στη σχετική ανάρτηση υποστηρίζεται ότι ο Αλβανός Πρωθυπουργός προωθεί με πλήρη μυστικότητα συναντήσεις με μέλη του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη (αναχωρεί σήμερα).

Κατά το δημοσίευμα, εκτός από τα «μέλη του ελληνικού λόμπι», θα συναντηθεί «και επώνυμους Χειμαρριώτες, μέλη εθνικιστικών Συλλόγων, ένας από τους οποίους είναι ο πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος, δεύτερος στην ιεραρχία της Ελληνικής Εκκλησίας της Αμερικής, με τον οποίο ο Rama έχει επαφές από το 2020.

Ο Rama θα προσπαθήσει μέσω του Καρλούτσου – είναι γνωστές οι διασυνδέσεις του με το περιβάλλον του προέδρου Biden – να γίνει δεκτός έστω και στον προθάλαμο του γραφείου του Biden.

Παράλληλα θα προσπαθήσει μέσω του Καρλούτσου να πείσει την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε αντίποινα σε βάρος της Αλβανίας. Ένας άλλος στόχος του Rama είναι να πετύχει μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις γίνουν, τότε αναμένεται υποχώρηση Rama στην υπόθεση Μπελέρη, πιο εφικτή θα ήταν η χορήγηση άδειας ώστε αυτός να ορκιστεί Δήμαρχος. 

  • Δημοσιεύματα για υπόθεση Μπελέρη

*Ο πρώην ΥΦΥΠΑΜ και νυν βουλευτής του ΣΚ, Petro Koçi, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό news 24 ισχυρίστηκε ότι ο Μπελέρης συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, χαρακτήρισε πολύ υπερβολικές τις αντιδράσεις της Ελλάδας και πρόσθεσε τα εξής:

«Εγώ ξέρω ότι ο Μπελέρης είναι αλβανικής καταγωγής, είναι από το χωριό Προγονάτι της Λαμπουριάς, χωριό στο οποίο δεν υπήρξαν ποτέ Έλληνες. Σε μερικά χωριά της Χιμάρας μου είπαν ότι ο Μπελέρης υποσχέθηκε ελληνικά διαβατήρια. Εάν αυτό αληθεύει, τότε η Ελλάδα πρέπει να του κάνει μήνυση».

*Η εφημερίδα Σοτ φιλοξενεί άρθρο του Ago Nezha (σ.σ.: Πρόεδρος του εθνικιστικού Συλλόγου «Labëria») με τίτλο «Η προφητεία Pollo για το πρόβλημα Μπελέρη». 

Mε αφορμή τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρώην βουλευτής του ΔΚ και πρώην υπουργός, Genc Pollo, στην εφημερίδα Πανόραμα για την υπόθεση Μπελέρη, κατηγορεί τον Pollo ότι στην απογραφή του πληθυσμού του 2011 είχε εφαρμόσει την αρχή του αυτοπροσδιορισμού για τη δήλωση της εθνικότητας και με τον τρόπο αυτό, «έκανε ένα δώρο στους ελληνικούς εθνικιστικούς κύκλους».

Προσθέτει ότι ο Pollo, αν και Αλβανός, έχει άκρως φιλελληνικά αισθήματα και με τη συνέντευξή του προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει καλύτερα και από τα αντιαλβανικά κυκλώματα σχετικά με το γιατί πρέπει να αποφυλακιστεί ο Μπελέρης.

Στη συνέχεια, ασκεί κριτική στους BerishaMeta που κατέβηκαν με τον Μπελέρη υποψήφιο στη Χιμάρα, και αναφέρει ότι πρόθεση αυτής της συμμαχίας «είναι ο εξελληνισμός της Χιμάρας, η οποία δεν υπήρξε ποτέ ελληνική, αλλά ήταν συστατικό της Λαμπουριάς».

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι ασκεί πιέσεις στην Αλβανία με μοχλό την ενταξιακή της πορεία, χαρακτηρίζει «παραλήρημα» την άποψη του Pollo ότι ο Μπελέρης είναι «πολιτικός κρατούμενος» και καταλήγει αποφαινόμενος ότι «όσοι υποστηρίζουν τον Μπελέρη, έχουν δωροδοκηθεί από ελληνικούς σοβινιστικούς κύκλους»…

*Ο ιστότοπος Pamfleti.net υπό τον τίτλο «Αντιπαράθεση Rama-Μητσοτάκη. Γερμανική ε/φ: Η Ελλάδα μπορεί να μπλοκάρει την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε», αναδημοσιεύει σχετικό άρθρο της γερμανικής Frankfurter Allgemeine Zeitung για την υπόθεση Μπελέρη.

Δήλωση Αλβανού Πρωθυπουργου σχετικά με την απογραφή και τις μειονότητες

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί για την επικείμενη απογραφή, ο κ. Rama δήλωσε και τα εξής:

«Θέλω επίσης να σημειώσω σχετικά με τις μειονότητες στην Αλβανία. Είμαι πολύ περήφανος για πολλά πράγματα σχετικά με την Αλβανία, αλλά ένα από τα πράγματα που με κάνουν πιο περήφανο είναι ότι η Αλβανία έχει την πιο εξέχουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Φτιάξαμε τη νέα νομοθεσία για τις μειονότητες χωρίς να μας το ζητήσει κανείς και θέλαμε να φτιάξουμε τη βέλτιστη νομοθεσία. Είμαι περήφανος για τον τρόπο που η Αλβανία αντιμετώπισε τις κοινότητες των μειονοτήτων. Δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό.

Δεν υπάρχει ούτε μία μειονότητα που μπορεί να σηκωθεί και να πει ότι έχει πρόβλημα που σχετίζεται με το γεγονός ότι ανήκει σε άλλη εθνότητα. Ξέραμε πολύ καλά ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε από κάθε άποψη. Κανένας, καμμία χώρα, δεν μπορεί να δώσει στην Αλβανία μαθήματα για τις μειονότητες».

Τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι με την αποστροφή αυτή ο Αλβανός Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στην Αθήνα.

  • Περί της «αντίστασης» για την αλβανική γλώσσα…

*Τα αλβανικά ΜΜΕ πληροφορούν ότι το Αλβανικό Κεντρικό Αρχείο Κινηματογράφου προέβη στην αποκατάσταση της ασπρόμαυρης αλβανικής ταινίας «Το Διδασκαλείο» (Mësonjtorja), μια παραγωγή του 1979 που, όπως ανέφερε σε σχετική ανάρτηση η Υπουργός Πολιτισμού Elva Margariti «εξυμνεί και αποτίει φόρο τιμής στην εθνική αντίσταση για τη συμβολή της στη διαφύλαξη της αλβανική γλώσσας».

*Η εφημερίδα Γκαζέττα Σκιπτάρε αναδημοσιεύει συνέντευξη που έδωσε πριν από χρόνια, ο πρώην ΥΠΑΜ της Αλβανίας επί κομμουνισμού, Kiço Mustaqi (σ.σ.: Από το χωριό Πετσά Νομού Δελβίνου, γεννηθείς το 1938, απεβίωσε το 2019). 

Στη συνέντευξή του αναφέρει ότι το 1992, όταν πλέον είχε απολυθεί και ήταν άνεργος, οι δυο γιοι του που ήταν στην Αθήνα τραυματίστηκαν και η Πρεσβεία της Ελλάδος δεν του έδωσε βίζα παρά την παρέμβαση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, ένας υπάλληλος του Προξενείου μάλιστα τον αποκάλεσε «κουτάβι του Χότζα».

Σημειώνει ότι «τότε στην κυβέρνηση βρισκόταν ο Μητσοτάκης και οι υπάλληλοί της πρεσβείας έτρεφαν μίσος για την αλβανική Αριστερά». Τελικά πήρε βίζα χάρη στην παρέμβαση του πρώην Νομάρχη Αργυρόκαστρου, Σωκράτη Καλυβόπουλου, και από το 1994 μέχρι και το 2010 που επέστρεψε στα Τίρανα, εργάστηκε ως νυχτοφύλακας σε ιδιωτική επιχείρηση.

Πρόσθεσε ότι είχε δυσκολίες για την απόκτηση άδειας παραμονής, συνάντησε κάποια περίοδο τον Υπουργό Εργασίας, αλλά ούτε εκείνος τον βοήθησε, ζήτησε πολιτικό άσυλο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, αλλά το αίτημά του δεν έγινε δεκτό.

Στο τέλος της συνέντευξης σημειώνει: «Σε ελληνικό τ/σ δήλωσα ότι η Ελλάδα επιφύλαξε για μένα μια παράγκα όπου έμενα ως νυχτοφύλακας, ενώ η Αλβανία με έκανε υπουργό».

Ο Φρέντι Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος, δηλώνει ο Αλβανός πρώην υπουργός Genc Pollo: Η υπόθεση του είναι Δημοκρατίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: