FILE PHOTO: Ethnic Greek candidate Fredi Beleri. Photo via Facebook
Ο πρώην βουλευτής και πρώην Υπουργός του Δημοκρατικού Κόμματος (Δ.Κ.), Genc Pollo, σε εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Πανόραμα, δηλώνει ότι ο Φρέντι Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος.
Αναφέρει ότι η περίπτωσή του θυμίζει τις συλλήψεις τόσο του Fatos Nano, όσο και του Sali Berisha, από τους οποίους πρέπει να ζητηθεί συγγνώμη.
Προσθέτει ότι:
«Ο Μπελέρης συνελήφθη δύο ημέρες πριν τις εκλογές, για να μην μπορέσει να κερδίσει. Μιας και η κυβέρνηση απέτυχε και ο Μπελέρης εξελέγη Δήμαρχος, τώρα τον κρατάει φυλακή, ώστε Δήμαρχος Χιμάρας να μείνει ή να διοριστεί ένα ανδρείκελο του Rama.
Η υπόθεσή του είναι υπόθεση δημοκρατίας, κράτους δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αλβανία, γι’ αυτό τη συγκέντρωση στη Χιμάρα έπρεπε να την διοργανώσει η αλβανική αντιπολίτευση, αντί να περιμένει να έρθουν Δήμαρχοι από την Ελλάδα.
Στην Ελλάδα μερικές φορές υπερβάλουν με τον Μπελέρη και η υπόθεσή του θεωρείται διμερές διακρατικό θέμα και ζήτημα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Η ουσία του προβλήματος είναι η ακόλουθη:
Θα είχαμε αυτές τις επιπτώσεις εάν ο Αλβανός Πρωθυπουργός δεν είχε συλλάβει τον Μπελέρη; Ποιος έδωσε αφορμή στον κ. Ζέρβα να εκφωνήσει την ομιλία που εκφώνησε στη Χιμάρα; Η Ελλάδα στην περίπτωση Μπελέρη ασκεί τα δικαιώματά της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
Ο Μπελέρης έχει και ελληνική ιθαγένεια και κάθε κράτος ενδιαφέρεται για τους υπηκόους του στο εξωτερικό. Ο χειρισμός της υπόθεσης από την κυβέρνηση έδωσε τροφή στους εθνικιστές».
Ερωτηθείς «εάν ο Μπελέρης μίλησε για εξελληνισμό της Χιμάρας ή μετείχε στο περιστατικό της Επισκοπής», ο Pollo απάντησε ότι ο ίδιος ο Μπελέρης έχει διαψεύσει ότι μίλησε περί «εξελληνισμού» και πρόσθεσε ότι οι ψηφοφόροι της Χιμάρας μίλησαν με την ψήφο τους. Στη δεύτερη ερώτηση απάντησε επισημαίνοντας δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν συμμετοχή του.
Σύμφωνα με τον Pollo, οι Berisha και Meta τήρησαν σωστή στάση απέναντι στον Μπελέρη, ενώ ο Basha και οι συνεργάτες του με τη στάση τους εξυπηρέτησαν τον Rama.
Ο Pollo χαρακτήρισε «πολύ καλό» το Ψήφισμα του ΕυρωπαΪκου Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και πρόσθεσε ότι το Δ.Κ. έπρεπε να πάρει αυτή την πρωτοβουλία, αλλά δεν μπορεί λόγω της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα.
Στην ερώτηση εάν η υπόθεση Μπελέρη μπορεί αν επηρεάσει την απογραφή του πληθυσμού, καθώς σε περίπτωση που το 20% των κατοίκων δηλώσουν Έλληνες, ο Δήμος Χιμάρας θα είναι μειονοτικός με δικαιώματα χρήσης σημαίας, γλώσσας κ.ο.κ., ο πρώην βουλευτής του ΔΚ απάντησε ότι το πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή είναι η εγκατάλειψη, η δημογραφική συρρίκνωση και διερωτήθηκε: «Εάν δεν υπάρχουν άνθρωποι, ποιος θα υψώσει τη σημαία;».
Τέλος, ο Pollo απέρριψε όσα δήλωσε ο Αλβανός Πρωθυπουργός ότι έδωσε λύση στο θέμα των περιουσιών στη Χιμάρα, τονίζοντας ότι με τον νόμο των στρατηγικών επενδύσεων, η κυβέρνηση υποχρέωνε τον κάτοικο της Χιμάρας και των ακτών να δώσει το οικόπεδό του στους στρατηγικούς επενδυτές, εάν ήθελε να πάρει τίτλο ιδιοκτησίας.
*Οι «συνήθεις ύποπτοι», η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Τέμα και ο ιστότοπος shqiptarja.com, φιλοξενούν άρθρο του -γνωστού για τον παραληρηματικό εθνικισμό του- δικηγόρου Spartak Ngjela.
Ο τελευταίος χρησιμοποιεί απίστευτα ψέματα στις δηλώσεις του. Ισχυρίζεται ότι:
«Με την υπόθεση Μπελέρη η Αθήνα επιδιώκει να μας πάρει την ‘καρδιά της Λαμπουριάς’. Η υπόθεση Μπελέρη είναι ένα νέο στοιχείο της αιώνιας ελληνικής καπηλείας σε βάρος των Αλβανών. Η σημερινή ελληνική πολιτική του κ. Μητσοτάκη θεώρησε με ιστορική αφέλεια ότι μπορούσε να πάρει τη Χιμάρα με έναν άξεστο, έναν δολοφόνο, αντιαλβανό σπιούνο. Κωμωδία.
Η ελληνική πολιτική επιδιώκει να πάρει το κέντρο της Λαμπουριάς, μια περιοχή με εκατοντάδες πεσόντες σε αγώνες κατά της Ελλάδας για υπεράσπιση των αλβανικών εδαφών σε Αργυρόκαστρο, Χιμάρα, Πρεμετή. Τίποτα δεν κατάφερε. Αφού πήραν ένα ισχυρό αλβανικό κέντρο, το Σούλι, οι Έλληνες δεν πήραν τίποτα άλλο.
Την Τσαμουριά τούς την έδωσαν οι Μεγάλες Δυνάμεις. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου συνδέεται ως ιστορικό γεγονός και με το άλλο αλβανικό ζήτημα, την Τσαμουριά. Κόσοβο και Τσαμουριά βρίσκονται σήμερα στην πράξη σε μια μόνιμη διασύνδεση».
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLEΑλληλεγγύη στον Φρέντι Μπελέρι από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας: Συνάντηση με τον δικηγόρο του