Μεσά από μία μεγάλη δημοσκόπηση του ABC News: Ο Πρόεδρος Μπάιντεν αντιμετωπίζει κριτική για την οικονομία, τη μετανάστευση, και πάνω απ’ όλα για την ηλικία του…

epa10882853 US President Joe Biden arrives to participate in a group photo opportunity with leaders of the US-Pacific Islands Forum (PIF), at the South Lawn of the White House in Washington, DC, USA, 25 September 2023. EPA, MICHAEL REYNOLDS




Άρθρο της εφημερίδας Washington Post αναφέρεται στην διεξαγωγή μίας τηλεφωνικής δημοσκόπησης από κοινού με το τηλεοπτικό δίκτυο ABC την περίοδο 15-20 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1.006 Αμερικανών πολιτών, σχετικά με την δημοτικότητα του Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν (Biden). Το στατιστικό λάθος της δημοσκόπησης είναι +/- 3,5%.

Σύμφωνα με το άρθρο, τα ευρήματα της δημοσκόπησης δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Biden  μάχεται για να κερδίσει την εύνοια των σκεπτόμενων πολιτών, με την δυσαρέσκεια να αυξάνεται σχετικά με την διαχείριση της οικονομίας και της μετανάστευσης εκ μέρους του.

Ένας αυξανόμενος αριθμός πολιτών δηλώνει ότι οι ΗΠΑ κάνει πάρα πολλά για να βοηθήσει την Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία, ενώ υπάρχει ευρεία ανησυχία για την ηλικία του καθώς επιδιώκει να εκλεγεί για δεύτερη φορά στην προεδρία της χώρας.

Ο Πρόεδρος Biden, μαζί με τον πρώην Πρόεδρο Ντοναλντ Τραμπ (Trump) φαίνεται να οδεύουν σε μία επανάληψη της εκλογικής κούρσας του 2020, παρόλο που, 3 στους 5 Δημοκρατικούς και προσκείμενους στο Δημοκρατικό κόμμα, δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν έναν άλλον υποψήφιο και όχι τον Πρόεδρο Biden.

Ωστόσο, οι σύμβουλοι του Προέδρου ισχυρίζονται ότι είναι ο ισχυρότερος Δημοκρατικός για τις εκλογές του 2024, ενώ αυτοί που υποστηρίζουν την επιλογή άλλου υποψηφίου δεν συμφωνούν για το ποιος θα πρέπει να είναι αυτός, με το 8% να αναφέρει την Αντιπρόεδρο Harris, το 8% τον Γερουσιαστή Bernie Sanders (I-Vt.) και το 20% να δηλώνει ότι απλά επιθυμεί «κάποιον άλλον».

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης, δείχνουν επίσης, ότι ο κ. Biden υπολείπεται 10 μονάδες έναντι του κ. Trump, σε αυτό το αρχικό στάδιο της προεκλογικής διαδικασίας. Ωστόσο, φαίνεται, το προβάδισμα Trump να είναι αίολο, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η προεκλογική μάχη και δεν έχουν διαμορφωθεί τα επιτελεία των δύο πιθανών υποψηφίων.

Η αποδοχή του κ. Biden από τους Αμερικανούς συνολικά, βρίσκεται στο 37%, στο επίπεδο που ήταν και τον Μάϊο, ωστόσο μειωμένο έναντι του περασμένου Φεβρουαρίου που ήταν 42%. Εξάλλου, το 56% των Αμερικανών δηλώνουν δυσαρεστημένοι με τον κ. Biden, στο ίδιο ποσοστό με προηγούμενες δημοσκοπήσεις.

Ο κ. Trump, ο οποίος επιδιώκει να είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τρίτη φορά, διατηρεί μία ισχυρή υποστήριξη σε όλη τη χώρα παρά τις πολλαπλές ποινικές κατηγορίες που έχουν ασκηθεί εναντίον του. Το 54% των Ρεπουμπλικάνων και των προσκείμενων στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, τον υποστηρίζει, αυξημένο έναντι του 51% τον περασμένο Μάϊο.

Ο Κυβερνήτης της Φλόριντα Ron DeSantis έρχεται δεύτερος με 15%, δέκα μονάδες λιγότερο από τον περασμένο Μάϊο. Κανείς άλλος ρεπουμπλικάνος υποψήφιος δεν συγκεντρώνει διψήφιο ποσοστό. Ερωτώμενοι οι συμμετέχοντες στην δημοσκόπηση για το πως κρίνουν την προεδρία Trump, το 48% την κρίνει θετικά, και το 49% αρνητικά.

Το 48% είναι δέκα μονάδες υψηλότερα σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που τον έκριναν θετικά όταν αποχώρησε από την Προεδρία των ΗΠΑ, τον Ιανουάριο του 2021 και το ποσοστό αυτό είναι υψηλότερο σε σχέση με τα ποσοστά αποδοχής που ελάμβανε καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας του.

Παρ’ όλο που ο Πρόεδρος Biden επιδιώκει να διαφημίσει τα επιτεύγματα του στην οικονομία με την πολιτική των «Bidenomics» όπως αναφέρει, δηλαδή της μείωση της ανεργίας, αύξηση των δαπανών για τις υποδομές και επενδύσεις στην πράσινη οικονομία, οι Αμερικανοί δηλώνουν δυσαρεστημένοι εξαιτίας του πληθωρισμού.

Ως αποτέλεσμα, στη δημοσκόπηση, το ποσοστό που εγκρίνει την πολιτική Biden στην οικονομία μειώνεται στο 30%, το χαμηλότερο της προεδρίας του. Τρεις στους τέσσερις Αμερικανούς δηλώνουν ότι η οικονομία δεν τα πάει καλά, το 87% είναι δυσαρεστημένο με τις τιμές της βενζίνης και της ενέργειας γενικότερα, κα το 91% δηλώνει δυσαρεστημένο με τις τιμές των τροφίμων.

Εξάλλου, το 44% των Αμερικανών δηλώνει ότι η οικονομική του κατάσταση δεν είναι τόσο καλή όσο ήταν όταν άρχισε η Προεδρία Biden, μόνο το 15% δηλώνει ότι είναι καλύτερη, ενώ το 39% δηλώνει ότι είναι ίδια.

Όσον αφορά στην μετανάστευση και την διαχείρισή της στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού, το 23% την επικροτεί και το 62% την απορρίπτει. Τον περασμένο Φεβρουάριο τα ποσοστά ήταν 23% και 59% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στην Ουκρανία, η άποψη της κοινής γνώμης όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας έχει αλλάξει σημαντικά. Σήμερα, το 41% δηλώνει ότι οι ΗΠΑ κάνουν πάρα πολλά για να βοηθήσουν την Ουκρανία, το 31% δηλώνει ότι κάνει όσα πρέπει και το 18% δηλώνει ότι κάνει πολύ λίγα.

Το θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία, είναι μόνο ένα από τα πολλά ζητήματα που έχουν διχάσει τους Ρεπουμπλικάνους στη Βουλή, καθιστώντας το ενδεχόμενο να διακοπεί η χρηματοδότηση της κυβέρνησης, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας όλο και πιο πιθανό. Αλλά, όταν ρωτήθηκαν, ποιον θα κατηγορούσαν αν συμβεί κάτι τέτοιο, το 40% λέει τον Biden και τους Δημοκρατικούς, ενώ το 33% λέει τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο.

Το θέμα της ηλικίας των δύο υποψηφίων επηρεάζει την άποψη των Αμερικανών, ωστόσο περισσότερο φαίνεται να επηρεάζει η ηλικία του Πρόεδρου Biden ο οποίος θα είναι 82 ετών κατά την έναρξη της δεύτερης θητείας του εφόσον εκλεγεί, ενώ ο κ. Trump θα είναι 78. Το 74% των Αμερικανών δηλώνει ότι ο κ. Biden θα είναι πολύ μεγάλος για να ασκήσει εκ νέου την προεδρία, ενώ για τον κ. Trump το ποσοστό ανέρχεται σε 50%. Το 48% δηλώνει ότι και οι δύο είναι πολύ μεγάλοι για μία δεύτερη προεδρική θητεία. Το 23% δηλώνει ότι κανείς από τους δύο δεν είναι πολύ μεγάλος.

Τέλος, για το κατά πόσο ο πρώην Πρόεδρος Trump μπορεί να είναι υποψήφιος καθώς, σύμφωνα με το Σύνταγμα των ΗΠΑ όποιος εμπλέκεται σε στάση ή ανταρσία κατά των ΗΠΑ δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για την προεδρία, οι Αμερικανοί φαίνεται να είναι διαιρεμένοι. Το 44% δηλώνει ότι θα πρέπει να του απαγορευθεί η διεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ και το 50% δηλώνει ότι δεν πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι είναι τελείως διαιρεμένοι σε αυτό, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Δημοκρατικών δηλώνει ότι θα πρέπει να του απαγορευθεί και η συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων έχει διαφορετική άποψη.

Το ποσοστό των Δημοκρατικών και προσκείμενων στους Δημοκρατικούς που δηλώνουν ότι δεν θα πρέπει να απαγορευθεί η συμμετοχή Trump ανέρχεται σε 24%, ενώ το ποσοστό των Ρεπουμπλικάνων που είναι υπέρ της απαγόρευσης της συμμετοχής Trump στην προεδρική εκλογή είναι μόνο 19%.

ΠΗΓΗ: Washington PostPost-ABC poll: Biden faces criticism on economy, immigration and age

Πρέπει να τον πόνεσε πολύ αυτόν τον πολιτικό άνδρα: «Αλεξιπτωτιστής σε εχθρικό έδαφος» ο Κασσελάκης, που (δήθεν) δεν γνωρίζει την αριστερά, ισχυρίζεται ο Κούλογλου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: