Πρέπει να τον πόνεσε πολύ αυτόν τον πολιτικό άνδρα: «Αλεξιπτωτιστής σε εχθρικό έδαφος» ο Κασσελάκης, που (δήθεν) δεν γνωρίζει την αριστερά, ισχυρίζεται ο Κούλογλου

FILE PHOTO: Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης (Κ) κάνει δηλώσεις έξω από τα γραφεία του κόμματος, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την προεδρία, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ- ΜΠΕ, AΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Αναλυτές και πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να προσπαθούν να καταλάβουν πώς ένας 35χρονος κάτοικος και επιχειρηματίας των ΗΠΑ, άγνωστος προηγουμένως στην Ελλάδα, κατάφερε να κερδίσει την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που περιγράφεται ως «μεταπολιτικό» φαινόμενο, αναφέρει στο Euractiv ο Sarantis Michalopoulos

Παρατίθενται στοιχεία του βιογραφικού του Κασσελάκη. Πριν από ένα μήνα ο Κασσελάκης ήταν άγνωστος στην Ελλάδα. Την τελευταία στιγμή μπήκε στην κούρσα για την ηγεσία του Σύριζα και αμφισβήτησε την αρχικά φαινομενικά εύκολη νίκη της Αχτσιόγλου. Χάρη σε μια επιτυχημένη και έξυπνη καμπάνια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έγινε το talk of the town μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Όμως ο Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική πολιτική, πόσο μάλλον με την αριστερά.

Η εκστρατεία του, ωστόσο, κατάφερε να φέρει περισσότερους από 40.000 νέους ψηφοφόρους στην ταλαιπωρημένη ελληνική αριστερά που προσπαθεί να σταθεί ξανά στα πόδια της μετά την εκλογική καταστροφή τον περασμένο Ιούλιο από τη συντηρητική Νέα Δημοκρατία (ΕΛΚ) που οδήγησε στην παραίτηση του πρώην αρχηγού και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Αναλυτές και πολιτικά κόμματα προσπαθούν να αναλύσουν γιατί οι ψηφοφόροι επέλεξαν τον Κασσελάκη και ουσιαστικά γύρισαν την πλάτη τους στο παραδοσιακό και κυρίαρχο πολιτικό κατεστημένο.

Κάποιοι το περιγράφουν ως φαινόμενο «μεταπολιτικής» που εισήχθη στην Ευρώπη για πρώτη φορά χρησιμοποιώντας αποκλειστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης για εκστρατεία. Άλλοι επιμένουν ότι η απλή ρητορική του μακριά από την «πολιτική γλώσσα» προσέλκυσε ψηφοφόρους που έχουν βαρεθεί τους έλληνες πολιτικούς.

Πολλοί εστιάζουν επίσης στο γεγονός ότι ξεκίνησε την καριέρα του και προχώρησε από το μηδέν, κάτι ασυνήθιστο για το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο που καθοδηγείται από τον νεποτισμό. Ο πολιτικά άπειρος, ο Κασσελάκης θα έχει τώρα δύσκολες μέρες: πρώτον, πρέπει να καθιερωθεί ως ηγέτης μέσα σε ένα πολύ διχασμένο κόμμα και, δεύτερον, να αντιμετωπίσει μια ισχυρή συντηρητική κυβέρνηση.

Ο ευρωβουλευτής του Σύριζα, Στέλιος Κούλογλου, χαρακτήρισε τον Κασσελάκη ως «αλεξιπτωτιστή σε εχθρικό έδαφος» που δεν γνωρίζει την αριστερά και η αριστερά δεν ξέρει ποιες πολιτικές απόψεις πρεσβεύει. «Αλλά ήταν ο μόνος που είπε στο εκλογικό σώμα ότι θα ρίξει τον Μητσοτάκη […] ένα τέτοιο μήνυμα ήταν πολύ απαραίτητο για τους αριστερούς ψηφοφόρους», είπε ο Κούλογλου στο Euractiv.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι βουλευτής και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορεί να συμμετέχει στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις. Οι περισσότερες προσωπικότητες της παραδοσιακής αριστεράς δεν στάθηκαν στο πλευρό του Κασσελάκη αλλά στήριξαν την πολιτικά γνωστή Αχτσιόγλου, η οποία είναι επίσης γνωστή στους κύκλους των Βρυξελλών χάρη στην προηγούμενη υπουργική της θέση. Η Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία αντιμετωπίζει αναταραχή και διασπάται σε ολόκληρο το μπλοκ, δίνει προτεραιότητα στην ενότητα του κόμματος.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όποιον εκλεγεί […] Χρειαζόμαστε έναν ενωμένο Σύριζα για να ρίξει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», δήλωσε στο Euractiv αξιωματούχος την περασμένη εβδομάδα.

Ο Κασσελάκης θα είναι επίσης ο πρώτος, ανοιχτά γκέι αρχηγός πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα.

Η άκρως διχαστική ρητορική πριν από τις εκλογές ώθησε πολλούς αναλυτές και πολιτικούς να πουν ότι μια κομματική διάσπαση είναι πιθανή μετά τις εκλογές.

Ωστόσο, από την περασμένη Παρασκευή, η επιθετική ρητορική έχει χαμηλώσει και στελέχη της αριστεράς με επιρροή συζητούν τώρα την ανάγκη για ενότητα. Λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική συμμετοχή των ψηφοφόρων, ορισμένοι προτείνουν ότι θα ήταν πολιτική αυτοκτονία για κάποιον να βάλει σε δοκιμασία την ενότητα του κόμματος, τουλάχιστον προς το παρόν.

Αρκετά ελληνικά ΜΜΕ επέκριναν το γεγονός ότι στην πρώτη του δήλωση ο Κασσελάκης δεν ανέφερε τη λέξη «αριστερά» και αντ’ αυτού εστίασε σε ασαφείς λέξεις που σχετίζονται με την οικονομία.

«Δεν είμαι φαινόμενο. Είμαι η φωνή μιας κοινωνίας που σέβομαι», είπε ο Κασσελάκης. Σημείωσε ότι η νίκη του θα φέρει «φως για να νικήσουμε τα οικονομικά δεσμά του οικονομικού συστήματος».

Το προοδευτικό φιλελεύθερο προφίλ του δεν πέρασε απαρατήρητο από τη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Πρωθυπουργός Μητσοτάκης θεωρείται επί του παρόντος ο μόνος εκλεγμένος πολιτικός που εκπροσωπεί το φιλεπιχειρηματικό κέντρο  στο πολιτικό φάσμα.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί σημαντικά μετά από χρόνια λιτότητας και έλλειψης επενδύσεων.

Ωστόσο, οι επικριτές επισημαίνουν το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη παραμένει περιορισμένη σε κλειστό κύκλο παραδοσιακών εγχώριων οικογενειών και επιχειρηματιών.

ΠΗΓΗ: Euractiv, Sarantis Michalopoulos – A ‘stranger’ becomes Greek left boss, shakes political system

Αυτά τα ωραία, κατά τα άλλα… Πώς οι Έλληνες ολιγάρχες της ναυτιλίας έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια; Εκμεταλλεύονται την άνανδρη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: