Μεγαλώνει η ένταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ παραδέχεται και ο Πεσκόφ: Η Μόσχα επιχειρεί χωρίς επιτυχία να μεσολαβήσει μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν

FILE PHOTO: Αρμένιος πυροβολητής κατά τις μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ EPA.ARMENIAN DEFENCE MINISTRY




Το Κρεμλίνο εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν εξαιτίας της αποσχισθείσας περιοχής του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ ο πρωθυπουργός της Αρμενίας χαρακτήρισε την κατάσταση στο αποκλεισμένη περιοχή ‘κρίσιμη’.

Η Αρμενία τις τελευταίες εβδομάδες έχει επανειλημμένα κατηγορήσει το Αζερμπαϊτζάν ότι αναπτύσσει δυνάμεις γύρω από το Καραμπάχ, το οποίο το Μπακού έχει αποκλείσει από τον Δεκέμβριο του 2022, προκαλώντας οξεία επισιτιστική κρίση στην περιοχή. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο για την απεμπλοκή των δρόμων που οδηγούν στο Καρμαπάχ δεν έχει τεθεί ακόμη σε πλήρη ισχύ.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε : «Φυσικά, ανησυχούμε για το ότι η ένταση δεν υποχωρεί και σε μερικές περιοχές μάλιστα αυξάνεται».

Είπε επίσης ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις επαφές τόσο με το Γερεβάν όσο και με το Μπακού και θα παραμείνει αξιόπιστος εγγυητής της ασφάλειας στον Νότιο Καύκασο. Η Μόσχα έχει εκφράσει την ενόχλησή της προς τις δύο χώρες τις τελευταίες ημέρες.

Το Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται στη συντριπτική πλειοψηφία από Αρμένιους. Με την υποστήριξη του Γερεβάν, η περιοχή κέρδισε de facto την ανεξαρτησία της από το Αζερμπαϊτζάν μετά από έναν μακροχρόνιο πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το Αζερμπαϊτζάν ανακατέλαβε μεγάλες εκτάσεις στο Καραμπάχ και γύρω από αυτό, σε έναν δεύτερο πόλεμο το 2020, αφήνοντας την περιοχή εξαρτημένη από έναν μόνο δρόμο που τη συνδέει με την Αρμενία. Ο δρόμος αυτός έχει κλείσει από τον Δεκέμβριο του 2022, προκαλώντας ελλείψεις τροφίμων, καυσίμων και φαρμάκων στο εσωτερικό του Καραμπάχ.

Το αρμενικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Armenpress ανέφερε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στο εσωτερικό του Καραμπάχ είναι απελπιστική. Είπε ότι ένα ρωσικό φορτηγό με βοήθεια, το οποίο οι αρχές του Καραμπάχ επέτρεψαν να εισέλθει στην περιοχή από το Αζερμπαϊτζάν την Τρίτη, δεν είναι σε θέση να ανακουφίσει την κρίση.

Το Armenpress ανέφερε επίσης ότι ο Πασινιάν δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των μεθοριακών γραμμών με το Καραμπάχ και την Αρμενία, μια κατηγορία που το Μπακού έχει επανειλημμένα αρνηθεί

Δύο φορές σήμερα, το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν δήλωσε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν πυρά από αρμενικές μονάδες κατά μήκος των κοινών συνόρων των δύο χωρών. Το υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας διέψευσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον θέσεων του Αζερμπαϊτζάν.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Μόσχα, Ρωσία

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη σύλληψη του Λουκασένκο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, είναι συνεργός

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: