Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά τη σύλληψη του Λουκασένκο από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου, είναι συνεργός

FILE PHOTO: Russian President Vladimir Putin (R) and Belarusian President Alexander Lukashenko talk during a meeting at the Novo-Ogaryovo state residence, outside Moscow, Russia, 17 February 2023. EPA, VLADIMIR ASTAPKOVICH, SPUTNIK




Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηριξε ότι ο ηγέτης της Λευκορωσίας Αλεξάνταρ Λουκασένκο είναι συνένοχος με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Ουκρανία.

Σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε από τους Ευρωβουλευτές κατά την διεξαγωγή της τελευταίας συνεδρίασης της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, καλειται το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα για την σύλληψή του.

Οπως αναφέρεται στο σχετικό κείμενο, ο Λουκασένκο όχι απλά επέτρεψε αλλά έχει ενεργά συμμετάσχει στον «αδικαιολόγητο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας» και ως εκ τούτου φέρει την άμεση ευθύνη «για την καταστροφή και τη ζημιά που προκλήθηκε στην Ουκρανία».

Επίσης, αντιμετωπίζει την ξεχωριστή κατηγορία ότι η Λευκορωσία έπαιξε ρόλο στη βίαιη απέλαση παιδιών της Ουκρανίας από εδάφη που προσωρινά κατέχονται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Μάλιστα, στο ψήφισμα κατονομάζεται η Ρωσίδα Επίτροπος για τα Παιδιά Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα που καταζητείται ήδη από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την παράνομη μεταφορά παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Με αυτά ως δεδομένα, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την επιθυμία τους για την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Λευκορωσίας και του προέδρου της, παρόμοιων με αυτές που ήδη εφαρμόζει η ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από gr.euronews.com

Ζήτημα ζωής και θανάτου η καρέκλα που κάθισε ο Κιμ δίπλα στον Πούτιν: Εξετάστηκε και απολυμάνθηκε σχολαστικά από τα μέλη της ασφάλειας του * Άφωνοι οι Ρώσοι [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: