Mε συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου ανοίγει σήμερα ξανά τις πύλες του το Θέατρο του Λυκαβηττού: Στους πλημμυροπαθείς τα έσοδα της εκδήλωσης

Το ανακαινισμένο θέατρο του Λυκαβηττού Πηγή YouTube / Κώστας Μπακογιάννης




Η ιστορία συναντιέται με το μέλλον απόψε στον Λυκαβηττό. Το ιστορικό Θέατρο του αθηναϊκού λόφου, που εμπνεύστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ‘60 η ‘Αννα Συνοδινού, σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος και για πέντε δεκαετίες φιλοξένησε θεατρικές παραστάσεις, ιστορικές συναυλίες και διάφορες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, παρέμενε «βουβό» για 15 χρόνια.

Οι ίδιες κερκίδες, όπου οι Αθηναίοι και όχι μόνο, τις γέμιζαν κάθε καλοκαίρι για ν’ απολαύσουν στιγμές που χαράχθηκαν στην καλλιτεχνική διαδρομή αυτού του τόπου, παρέμεναν αυτά τα χρόνια έρημες και άδειες.

Στην προσπάθεια η πόλη να ξαναπάρει πίσω τα τοπόσημά της και να αποκατασταθούν οι εμβληματικοί χώροι της, ο δήμος Αθηναίων έβαλε μπροστά τις «μηχανές» του και με σεβασμό τόσο στην ιστορία του διατηρητέου μνημείου-θεάτρου, όσο και στα σχέδια του Τάκη Ζενέτου, αναγέννησε τον χώρο και σήμερα το βράδυ, τον παραδίδει ως Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στην αγκαλιά του αθηναϊκού κοινού και μάλιστα με τον πιο μεγαλειώδη τρόπο.

Με τη συναυλία του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου.

Κάπως έτσι, οι παλαιότερες γενιές, που πέρασαν τόσες φορές από αυτές τις κερκίδες, θα μπορούν να ξαναζήσουν ανάλογες καλλιτεχνικές στιγμές και οι νεότερες γενιές, που δεν το πρόλαβαν, θα το έχουν πλέον ολοκαίνουργιο και αναβαθμισμένο, για να το ζήσουν κι αυτές στη νέα εποχή του. Είπαμε, η ιστορία συναντάει το μέλλον απόψε στον Λυκαβηττό.

Οι εργασίες για την αναγέννηση του Θεάτρου

Ο χώρος είναι πλήρως ανακαινισμένος και με όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας. Στόχος του σχεδιασμού της «αναγέννησης» του εμβληματικού Θεάτρου, ήταν να διατηρηθεί ο χαρακτήρας που του έδωσε το 1965 ο Ζενέτος.

Για να επιτευχθεί ο στόχος, περισσότερα από 200.000 κιλά νέας μεταλλικής κατασκευής αντικατέστησαν τα φθαρμένα από τον χρόνο τμήματα, ανακαινίζοντας τον χαρακτηριστικό διάφανο σκελετό του κοίλου, με τα υποστυλώματα να ενισχύονται εσωτερικά.

Ένα πάντρεμα της τότε εμβληματικής μορφής του Θεάτρου με τις σύγχρονες υποδομές, που επιτεύχθηκε με παρεμβάσεις ακριβείας πάνω στον μεταλλικό σκελετό.

Από εκεί και πέρα, οι υπόλοιπες υποδομές εκσυγχρονίστηκαν σύμφωνα με τα πρότυπα των σύγχρονων ευρωπαϊκών θεάτρων.

Οι ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνουν νέο πυροσβεστικό δίκτυο και σύστημα πυρανίχνευσης, νέο δίκτυο οπτικών ινών για τον έλεγχο από κεντρικές μονάδες όλων των σημείων, καθώς και νέες καλωδιώσεις για φωτισμό, ήχο, δεδομένα και συστήματα ασφαλείας βάσει των σύγχρονων απαιτήσεων.

Τα 3.850 πλαστικά καθίσματα αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν με ξύλινους πάγκους 3.950 θέσεων.

Πλέον, το Δημοτικό Θέατρο του Λυκαβηττού θα μπορεί να φιλοξενήσει εκδηλώσεις με 6.000 θεατές (καθήμενους και όρθιους).

Όλες οι παρεμβάσεις στο μνημείο έγιναν σύμφωνα με την εγκεκριμένη από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων μελέτη αποκατάστασης και αντίστοιχα βάσει της εγκεκριμένης οικοδομικής άδειας.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος «γιορτάζει» τη νέα εποχή του Θεάτρου

Στις 9 το βράδυ ο Σταύρος Ξαρχάκος θα σηκώσει τη μπαγκέτα του για να ξεκινήσει η συναυλία κι αυτή ακριβώς η στιγμή θα σηματοδοτήσει το ξεκίνημα της νέας εποχής του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού.

Ο ίδιος ονόμασε «Γιορτή στον Λυκαβηττό» αυτή τη βραδιά. ‘Αλλωστε και για τον κορυφαίο συνθέτη μας έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιστρέψει στον χώρο αυτόν μετά από 45 χρόνια.

Ήταν το καλοκαίρι του 1978 όταν είχε δώσει εκεί μια σειρά από συναυλίες, στο πλαίσιο των θερινών εκδηλώσεων του ΕΟΤ στην Αθήνα, συνδέοντας έτσι άρρηκτα το όνομά του με τον χώρο, που τα επόμενα χρόνια αναδείχθηκε σε τοπόσημο του ελληνικού τραγουδιού, ενώ στα τέλη εκείνης της χρονιάς είχε κυκλοφορήσει και δίσκος με τις ζωντανές ηχογραφήσεις.

Απόψε, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα συνοδεύεται από πολυμελή ορχήστρα και μαζί του θα είναι ο Μανώλης Μητσιάς, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Ζαχαρίας Καρούνης και η Ηρώ Σαΐα.

Εξίσου σημαντικό είναι το ότι τα έσοδα θα διατεθούν από τον δήμο Αθηναίων στους ανθρώπους που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Η δημοτική Αρχή της Αθήνας θέλει να προχωρήσει και στο έργο συνολικής προστασίας και ανάπλασης του λόφου του Λυκαβηττού και στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε να επιτρέπεται η προσέγγιση με αυτοκίνητο στο πάρκινγκ του Θεάτρου για τις ημέρες και ώρες των εκδηλώσεων, μόνο σε ΑμεΑ, σε άτομα άνω των 60 ετών, καθώς και για επιβίβαση/αποβίβαση ταξί.

Για τη συνέχεια των εκδηλώσεων και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ένα πρόγραμμα, που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα μουσικών ειδών.

Η αρχή λοιπόν γίνεται απόψε. Και όπως ανέφερε στο κάλεσμά του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης: «Ελάτε να γράψουμε όλοι μαζί τη νέα ιστορία του Λυκαβηττού».

Με πληροφορίες μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Οι Ιταλοί δεν πείθουν την UNESCO: Δεν εντάσσει τη Βενετία στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που κινδυνεύουν, παρά τις αντίθετες εισηγήσεις των ειδικών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: