Κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ενέργειας: Επίκειται η συμφωνία της Τουρκίας με την κομμουνιστική Κίνα

FILE PHOTO: An image of Chinese President Xi Jinping is displayed during an organized media tour at the Lilou Coal Mine in Heze, Shandong province, China, 19 July 2023. EPA, MARK R. CRISTINO




Η Τουρκία δήλωσε ότι πλησιάζει σε επίτευξη συμφωνίας με την Κίνα για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για  ένα βήμα που θα σηματοδοτούσε ένα άλμα στις τουρκικές προσπάθειες να μειώσει τις εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar δήλωσε ότι οι συνομιλίες μπορούν να ολοκληρωθούν “σε λίγους μήνες”, αφού Κινέζοι αξιωματούχοι επισκέφθηκαν πρόσφατα την πιθανή τοποθεσία του μελλοντικού εργοστασίου, κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα.

«Βρισκόμαστε σε συνομιλίες με μια κινεζική εταιρεία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Bayraktar στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι οι όποιες διαφορές δεν αποτελούν σημαντικά εμπόδια. «Έτσι θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά και να συνάψουμε σύντομα συμφωνία με την Κίνα για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Κίνα θα κατασκευάσει αυτό που πιθανότατα θα είναι ο τρίτος πυρηνικός σταθμός της Τουρκίας. Ο πρώτος κατασκευάζεται από τη Ρωσία στις ακτές της Μεσογείου, ενώ ένας δεύτερος, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, βρίσκεται ακόμη σε φάση σχεδιασμού.

Τόσο η ρωσική Rosatom όσο και εταιρείες της Νότιας Κορέας ενδιαφέρονται για την κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου, δήλωσε ο Bayraktar, ενώ η Τουρκία επιδιώκει μεγαλύτερη εγχώρια συμμετοχή.

Για την Κίνα, η επίτευξη συμφωνίας θα σηματοδοτούσε μια εμπορική νίκη, καθώς η κινεζική πυρηνική βιομηχανία απέτυχε να βρει πολλούς διεθνείς αγοραστές για τον αντιδραστήρα Hualong-1

.Το Πεκίνο διαπραγματεύεται με χώρες από την Αργεντινή έως τη Σαουδική Αραβία για περισσότερες πωλήσεις, αλλά το Πακιστάν είναι επί του παρόντος η μόνη ξένη χώρα που λειτουργεί τον αντιδραστήρα.

Η Τουρκία εξετάζει την αγορά πυρηνικών αντιδραστήρων από τις ΗΠΑ, για να καταργήσει τη χρήση άνθρακα. «Θα θέλαμε να δημιουργήσουμε ένα ευρύτερο πυρηνικό οικοσύστημα στην Τουρκία», δήλωσε ο Bayraktar.

«Χρειαζόμαστε την πυρηνική ενέργεια για μια επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση προς το 2050», περίπου τη στιγμή που η Τουρκία αναμένει ότι η οικονομία της, αξίας 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, θα είναι απεξαρτημένη ως προς τον άνθρακα.

ΠΗΓΗ: Bloomberg, Firat Kozok – Turkey Turns to China for Next Step in Nuclear Construction

Στα ύψη η ένταση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Λευκού Οίκου: Ο Τούρκος “Σουλτάνος” θέλει να κρατήσει “όμηρο” τη Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα δει Νετανιάχου και Μητσοτάκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: