Στα ύψη η ένταση μεταξύ του Ταγίπ Ερντογάν και του Λευκού Οίκου: Ο Τούρκος «Σουλτάνος» θέλει να κρατήσει «όμηρο» τη Γ.Σ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θα δει Νετανιάχου και Μητσοτάκη

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan, who is in New York for the 78th session of the United Nations General Assembly, made a speech at the dinner held by the Turkish American National Steering Committee (TASC) in New York. Photo via Turkish Presidency




To αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg σε ανταπόκριση του Selcan Hacaoglu μεταδίδει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εν μέσω αυξημένων εντάσεων με την Ουάσιγκτον για τη Συρία και τη Ρωσία.

Ο Ερντογάν έφτασε στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, μόλις μια ημέρα αφότου η Τουρκία απέρριψε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ για στρατολόγηση παιδιών-στρατιωτών στις τάξεις των υποστηριζόμενων από την Τουρκία τρομοκρατών στη Συρία, και καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε επιβάλει κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και ένα Τούρκο ιδιώτη, που βοήθησαν τη Ρωσία να αποφύγει τα δυτικά μέτρα εναντίον της.

Η Τουρκία δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) και τις ΗΠΑ να συμμετάσχει στην εκστρατεία τους για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

  • Ενώ εφαρμόζει δεσμευτικές κυρώσεις των Ηνωμένων Εθνών, η Τουρκία αρνείται να συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες κυρώσεων για λόγους, που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις αυτοαποκαλούμενες μεσολαβητικές προσπάθειες της μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.

Οι εντάσεις με τις ΗΠΑ συμβαίνουν σε μια στιγμή που η Τουρκία επιδιώκει να θεραπεύσει τις τεταμένες σχέσεις με την Ουάσιγκτον, με την ελπίδα να εξασφαλίσει την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (Biden) για την αγορά πολεμικών αεροσκαφών F-16 και συστημάτων αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου της, καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στην ταλαιπωρημένη οικονομία της Τουρκίας.

Στη σύνοδο κορυφής των G-20 στο Νέο Δελχί την περασμένη εβδομάδα, ο Ερντογάν εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αίτημα των ΗΠΑ όπως η έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης αποτελεί προϋπόθεση για τη συμφωνία για την πώληση πολεμικών αεροσκαφών F-16 στην Άγκυρα – επισήμανση του Biden κατά τη διάρκεια μιας παράπλευρης συνάντησης με τον Τούρκο ηγέτη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Mehmet Simsek, ο οποίος συνοδεύει τον Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για τις συνεδριάσεις του ΟΗΕ, έχει προγραμματιστεί να μιλήσει στους Αμερικανούς επενδυτές την Τρίτη.

Ενώ συνειδητοποιεί ότι η προσπάθεια αναβίωσης των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας με την Ε.Ε. είναι το κλειδί για να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα, ο Ερντογάν είπε την Κυριακή ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει «χωριστούς δρόμους» από τις Βρυξέλλες, στον απόηχο μιας μη δεσμευτικής έκθεσης που δημοσιεύθηκε από την Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα που επέκρινε τις δημοκρατικές ελλείψεις της χώρας.

Στη Νέα Υόρκη, ο Ερντογάν αναμένεται να συναντήσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για να προωθήσει την αναδυόμενη αναθέρμανση των σχέσεων και με τους δύο μεσογειακούς γείτονες, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε μια γεωπολιτική αλλαγή στην περιοχή, διαταράσσοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και τις αγορές εμπορευμάτων.

ΠΗΓΗ: Πρακτορείο Bloomberg, Selcan Hacaoglu – Erdogan to Attend UN General Assembly Amid Tensions With US

Μας προέκυψε “εραστής” της φιλοτουρκικής Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας ο Πρόεδρος της Κύπρου: Οι πολιτικοί πήραν τον κατήφορο, “δικαιώνουν” τους κάθε λογής Ροζάκηδες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: