Κόλαφος για τις συνωμοσιολογικές θεωρίες η τοποθέτηση της Εκκλησίας της Ελλάδος για τις νέες ταυτότητες

Πολίτες από τη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα συμμετέχουν σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις νέες ταυτότητες, έπειτα από διαδικτυακό κάλεσμα στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ




Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πήρε καθαρή θέση για το θέμα των ταυτοτήτων ύστερα από τη σημερινή συνεδρίασή της υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.

Η τοποθέτηση της Εκκλησίας αποτελεί κόλαφο για τις πάσης φύσεως συνωμοσιολογικές θεωρίες που διακινούνται (και) από παραθρησκευτικές οργανώσεις. Και αυτό διότι:

  • Η Εκκλησία χαρακτηρίζει θεολογικώς ανίσχυρες τις θεωρίες περί δήθεν προσβολής του θρησκεύματος από την μορφή και το περιεχόμενο των νέων ταυτοτήτων.
  • Αποδίδει σε παραθρησκευτικές αφετηρίες φράσεις όπως «ηλεκτρονικό φακέλωμα», «νέα τάξη πραγμάτων» «όργανα του αντιχρίστου» κλπ.
  • Αναγνωρίζει ότι η κρίση για τη νομιμότητα της αστυνομικής ταυτότητας ανήκει στη δικαιοδοσία της (ήδη αποφανθείσης επ’ αυτού Δικαιοσύνης) και ότι το όλο θέμα αφορά ένα «διοικητικής φύσεως ζήτημα των σχέσεων Κράτους και πολίτη».

Στο σχετικό χωρίο της σημερινής ανακοίνωσης αναφέρεται:

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τις νέες αστυνομικές ταυτότητες, τις οποίες η υπεύθυνη Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να εκδώσει, δημοσιοποιεί τις κατωτέρω θέσεις Της, απευθυνόμενη προς τον ιερό Κλήρο και τον ευσεβή Λαό:

1. Η Ιερά Σύνοδος αντιλαμβάνεται την ανησυχία κάποιων χριστιανών, γι’ αυτό ζητά από όλους να έχουν εμπιστοσύνη στην Εκκλησία και τους υπεύθυνους Ποιμένες Της, οι οποίοι γρηγορούν για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη ζωή των πιστών.

2. Όσες απόψεις ή επιφυλάξεις αναπαράγονται από παραθρησκευτικές αντιλήψεις γύρω από τις αστυνομικές ταυτότητες των πολιτών δεν είναι αμιγώς ορθόδοξης προέλευσης.

3. Δεν είναι θεολογικώς ισχυρές οι θεωρίες ότι προσβάλλεται το δόγμα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού από τη μορφή και το περιεχόμενο της νέας αστυνομικής ταυτότητας, όπως αυτή ρυθμίζεται από τις ισχύουσες Υπουργικές Αποφάσεις (2018, 2019, 2023).

Επίσης παραθρησκευτική αφετηρία έχει η χρήση φράσεων περί «ηλεκτρονικού φακελώματος» που επιβάλλει η «Νέα Τάξη Πραγμάτων» και η «παγκοσμιοποίηση», καθώς δεν στοχεύει στην προστασία των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, αλλά υπονοεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία, οι υπηρεσίες της και η εκάστοτε εκλεγμένη Κυβέρνηση είναι «όργανα του Αντιχρίστου».

4. Το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε τη νομιμότητα της Υπουργικής Αποφάσεως του 2018 για τη νέα αστυνομική ταυτότητα (αποφάσεις 2388/2019, 2389/2019). Αφ’ ενός απέρριψε τις νομικές διαφωνίες σχετικά με την προστασία της προσωπικότητας, της θρησκευτικής συνειδήσεως και των προσωπικών δεδομένων του πολίτη, αφ’ ετέρου ακύρωσε μερικώς την Υπουργική Απόφαση του 2018 ως προς μία διάταξή της, που προέβλεπε άμεση χρήση της ταυτότητας από τους πολίτες ως κάρτας υπηρεσιών ψηφιακής διακυβερνήσεως, καθώς αυτή η λειτουργία της δεν προβλεπόταν νομοθετικώς. Έκτοτε η Πολιτεία συμμορφώθηκε και εξέδωσε δύο διορθωτικές Υπουργικές Αποφάσεις (2019, 2023).

Σε κάθε περίπτωση η κρίση για τη νομιμότητα της αστυνομικής ταυτότητας ανήκει στη δικαιοδοσία της δικαστικής εξουσίας της χώρας, που ήδη αποφάνθηκε, και αφορά ένα διοικητικής φύσεως ζήτημα των σχέσεων Κράτους και πολίτη.

5. Παρά ταύτα το θέμα μελετάται σε όλες τις προεκτάσεις του και θα παραπεμφθεί σε μελλοντική έκτακτη σύγκληση της Σεπτής Ιεραρχίας.

Σκηνικό δυστοπίας στον Βόλο: 200.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, νερό και επικοινωνίες για 30 ώρες* Συνεχής ενημέρωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: