Η γυναίκα που έσπαγε τους κώδικες των Ναζί: Πέθανε σε ηλικία 99 ετών η Μάργκαρετ Μπετς

H Mάργκαρετ Μπετς σε συνέντευξή της. Στιγμιότυπο από βίντεο @ Sean Moran




Ενας από τους τελευταίους επιζώντες της ομάδας που κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου εργάστηκε για να αποκωδικοποιήσει τα μυστικά επιχειρησιακά μηνύματα των Ναζί, έφυγε από τη ζωή.

Πρόκειται για την Μάργκαρετ Μπετς (Margaret Betts) η οποία απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών στις 26 Αυγούστου, σε ένα γηροκομείο του Σόμερσετ.

Η Μπετς εργάστηκε στο Bletchley Park, το περίφημο στρατηγείο της εν λόγω ομάδας, από το καλοκαίρι του 1943 έως το 1945.

Η Μπετς εντοπίστηκε και επιστρατεύθηκε από άνδρες του βρετανικού υπουργείου Πολέμου το 1942, σε ηλικία μόλις 19 ετών, χάρη στις καλές σχολικές επιδόσεις της.

«Διατήρησε τη διαύγεια του πνεύματός της μέχρι το τέλος», δήλωσε ο γιος της, Τζόναθαν.

Στο παρελθόν, η Μπετς είχε αποκαλύψει ότι συμφώνησε να ενταχθεί στο στρατηγείο του Bletchley Park όταν έχασε τον αδελφό της, το πλοίο του οποίου βυθίστηκε από γερμανικό υποβρύχιο.

«Ήταν απολύτως τραγικό, ο αδελφός της είχε μόλις παντρευτεί λίγες εβδομάδες πριν και όλη η οικογένεια ήταν σε τρομερό σοκ και ήθελε οπωσδήποτε να κάνει κάτι», περιγράφει ο γιος της και προσθέτει:

«Απλώς της είπαν ότι επρόκειτο για μία άκρως μυστική δουλειά. Θα της έλεγαν περί τίνος επρόκειτο, αλλά προς το παρόν έπρεπε να ετοιμάσει τις βαλίτσες της και να πάει σε ένα γραφείο».

Πάντα υποβάθμιζε τον ρόλο της

Μετά από μια διαδικασία επιλογής, άρχισε να σπάει τους κώδικες το καλοκαίρι του 1943 και εργάστηκε εκεί μέχρι την Νίκη επί της Ιαπωνίας (VJ) δύο χρόνια αργότερα.

«Όπως έκαναν οι περισσότεροι, πάντα υποβάθμιζε τον ρόλο της»,  θυμάται ο γιος της.

Ελεγε συνήθως: «Ναι, ξέρω ότι ήταν απίστευτα σημαντικό, ο ρόλος μας σε αυτό και ξέρω ότι ήταν άκρως απόρρητο, αλλά σε παρακαλώ μην σκέφτεσαι ότι είμαστε όλοι ο ‘Αλαν Τούρινγκs’, γιατί δεν είμαστε».

«Ήμασταν εκεί λειτουργώντας τις μηχανές, υπακούγαμε σε εντολές, εφαρμόζαμε τη λογική για να κάνουμε ό,τι μας έλεγαν να κάνουμε, και το κάναμε αποτελεσματικά και έξυπνα. Αλλά δεν σχεδιάσαμε τις μηχανές για αποκωδικοποίηση. «Ήμασταν το προσωπικό  που τις χειριζόμασταν».

Ο γιος της θυμάται μία από τις ιστορίες που του έλεγε η μητέρα του κάθε φορά που μαζί με τις άλλες Γυναίκες του Βρετανικού Ναυτικού έβγαιναν μερικές φορές από το Bletchley Park για να πάνε για ψώνια.

«Άκουγαν διάφορα κουτσομπολιά και το μεγαλύτερο κουτσομπολιό ήταν ότι κάτι συμβαίνει στον δρόμο του Bletchley Park και κανείς δεν ξέρει τι είναι».

«H φήμη που κυκλοφορούσε ήταν ότι επρόκειτο για ένα σπίτι γεμάτο έγκυες γυναίκες του Ναυτικού που είχαν μείνει έγκυες «κατά λάθος» και έπρεπε να εξαφανιστούν για να αποκτήσουν το μωρό τους και έπειτα να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

«Φυσικά, οι γυναίκες του Πολεμικού Νατυτικού ξεκαρδίζονταν μ΄ αυτά».

Και ο κ. Μπετς καταλήγει: «Χωρίς τη δουλειά τους ο πόλεμος θα είχε διαρκέσει περισσότερο. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα είχε διαρκέσει δύο χρόνια περισσότερο αν δεν κατάφερναν να σπάσουν τον γερμανικό και τον ιαπωνικό κώδικα».

«Η μητέρα μου είχε μια μικρή συμβολή σε μια μεγάλη υπόθεση: Τη νίκη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Με πληροφορίες από bbc.com

Τουλάχιστον 7 νεκροί στην Τουρκία από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: