Υπογραμμίζουν την ευθύνη μας στην ιστορία τα μνημόσυνα των ηρώων, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου: Αναλογιζόμενοι, τις τραγικές εκείνες στιγμές του 1974

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Μιχάλης Γιωργάλλας στο 49ο Μνημόσυνο των πεσόντων εφέδρων αξιωματικών Κύπρου και Ελλάδας, κατά την τουρκική εισβολή του 1974. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Τα μνημόσυνα των ηρώων μας, υπογραμμίζουν τη βαριά ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία και χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για συνέχιση του αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής, ο Υπουργός Άμυνας, Μιχάλης Γιωργάλλας.

Μιλούσε στο 49ο μνημόσυνο πεσόντων εφέδρων αξιωματικών Κύπρου και Ελλάδας, κατά την τουρκική εισβολή του 1974, που τελέστηκε στο ομώνυμο μνημείο στη Λεμεσό.

Του μνημοσύνου προέστη ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και δέηση υπέρ της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων, ανάμεσα στους οποίους είναι και 35 έφεδροι αξιωματικοί.

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι σήμερα, αναλογιζόμενοι, τις τραγικές εκείνες στιγμές του 1974, «αποδίδουμε με τον προσήκοντα σεβασμό τον οφειλόμενο φόρο τιμής στους 133 ηρωικώς πεσόντες έφεδρους αξιωματικούς» και πως «τα στολισμένα με δόξα και ηρωισμό ονόματα τους συμπεριλαμβάνονται στις σελίδες της κυπριακής ιστορίας».

«Αναπέμπουμε, συνάμα, δέηση για διακρίβωση της τύχης των αγνοούμενών μας και καταγγέλλουμε, για άλλη μια φορά, τον απαράδεκτο διαχωρισμό της πατρίδας μας, διακηρύττοντας με σθένος την αστείρευτη βούλησή μας για άρση της τουρκικής κατοχής, επανένωση της Κύπρου και επιστροφή στην πατρώα γη», συμπλήρωσε.

Διαδηλώνουμε, συνέχισε, τη σταθερή και αμετακίνητη πρόθεσή μας να παραμείνουμε πιστοί στον στόχο μας, μέχρι την ιερή ημέρα της άρσης των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και διαμήνυσε πως «αυτό μας υποβάλλει η θυσία των ηρώων που μνημονεύουμε σήμερα, αυτό μας υποβάλλουν οι ανυπότακτες ψυχές των πεσόντων εφέδρων αξιωματικών».

Την ίδια ώρα υπογράμμισε πως, «τα μνημόσυνα των ηρώων μας, πέραν του ότι αποτελούν ένδειξη της εκτίμησης και του απέραντου σεβασμού προς το μεγαλείο της θυσίας τους, υπογραμμίζουν τη βαριά ευθύνη που έχουμε απέναντι στην ιστορία και τις παραδόσεις μας και συνάμα χαλυβδώνουν τη θέλησή μας για συνέχιση του αγώνα που διεξάγουμε, μέχρι την τελική δικαίωση».

Ο Μιχάλης Γιωργάλλας υπέδειξε ότι «σήμερα ανανεώνουμε την υπόσχεση ότι ενωμένοι, θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια επίτευξης του εθνικού μας στόχου για τερματισμό της κατοχής, απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου».

Ευχήθηκε, τέλος, όπως ο προστάτης Άγιος των εφέδρων αξιωματικών, ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Νικήτας, «του οποίου τη μνήμη επιτελούμε σήμερα, να εισακούσει τις προσευχές μας και να βοηθήσει να διακριβωθεί η τύχη όλων των αγνοουμένων μας».

Την θυσία των πεσόντων εφέδρων αξιωματικών κατά την εισβολή του 1974, εξήραν επίσης στις ομιλίες τους, ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού, Βίκτωρας Τσίγκης, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο ΓΓ του Συνδέσμου, Δημήτρης Μικελλίδης.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης – Λεμεσός, Κύπρος

Η ΕΔΕΚ βάζει στη θέση του τον τέως υπουργό Οικονομικών (του ΔΗΣΥ): Χλεύασε χωρίς αιδώ την έκκληση για έλεγχο των καυσίμων από την κατεχόμενη Κύπρο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: