Υπό το φάσμα νέων εκλογών εντός ολίγων μηνών η Ισπανία: Δε συμπληρώνει τις απαιτούμενες ψήφους στη Βουλή ο συντηρητικός Φεϊχό

FILE PHOTO Alberto Nunez Feijo (front), leader of Spain’s opposition People’s Party (PP), EPA/JAVIER LIZON




Με 178 ψήφους κατά και 172 υπέρ, ο Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό, όπως ήταν αναμενόμενο, έχασε την πρώτη ψηφοφορία στην ισπανική βουλή για να αναδειχθεί πρωθυπουργός. Για την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 176 ψήφοι.

Η νέα ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και εκεί απαιτείται απλή πλειοψηφία την οποία επίσης υπολογίζεται ότι θα χάσει.

Το εκλογικό ρολόι θα ξεκινήσει να μετράει ξανά αφού μέσα σε διάστημα δύο μηνών και εάν κάποιος υποψήφιος δεν καταφέρει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης πριν από τις 27 Νοεμβρίου, τότε διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 14 Ιανουαρίου του 2024.

Στις 137 ψήφους του Λαϊκού Κόμματος (PP), προστίθενται οι 33 του ακροδεξιού κόμματος , η μία ψήφος του κόμματος UPN της Ναβάρρας και η μία επιπλέον ψήφος του Συνασπισμού των Καναρίων Νήσων (CC). Συνολικά 172 ψήφοι , υπολείπονται όμως 4 για την απόλυτη πλειοψηφία.

Τον τελευταίο μήνα, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα πραγματοποίησε σειρά επαφών με άλλα κόμματα και κάλεσε τις υπόλοιπες κοινοβουλευτικές ομάδες, ειδικότερα το PSOE, να στηρίξουν τον Φεϊχό  ενάντια σε μια πιθανή νέα κυβέρνηση συνασπισμού που θα εξαρτηθεί από τους Βάσκους και Καταλανούς αποσχιστές και αμνηστία στην Καταλονία.

Αν αποτύχει και αυτή η ψηφοφορία, τότε ο βασιλιάς Φελίπε θα καλέσει σε ένα γύρο διαβουλεύσεων τα κόμματα και θα αναθέσει την διερευνητική εντολή στον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ, που το κόμμα του ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Ιουλίου. Όμως και αυτή η εντολή θα είναι περίπλοκη καθώς σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, το PSOE εξασφάλισε 121 έδρες στις εκλογές, στις οποίες θα μπορούσε να ενσωματώσει τους 31 βουλευτές του κόμματος Sumar με επικεφαλής τη Γιολάντα Ντίαθ και αποτελούμενο από 15 κόμματα – ανάμεσά τους και τους Podemos.

Θα μπορούσε επίσης να εξασφαλίσει την στήριξη των δύο Βασκικών εθνικιστικών κομμάτων PNV (5) και του EH Bildu (6), καθώς και του Γαλικιανού BNG (1). Οι διαπραγματεύσεις είναι ακόμη σε εξέλιξη με τα Καταλανικά αποσχιστικά κόμματα, ERC και Junts, τα οποία διαθέτουν από επτά βουλευτές το καθένα και έχουν ζητήσει αμνηστία προκειμένου να στηρίξουν τον Σάντσεθ.

Με πληροφορίες από ertnews.gr
Ελλάδα Αθήνα 

Σύμπραξη ακροαριστερών και ακροδεξιών στη Σλοβακία, ιμάντες της Ρώσικης παραπληροφόρησης και συνωμοσιολογίας: Κρίσιμες εκλογές το Σάββατο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: