Ιδιωτικά αεροπλάνα, γιοτ, Mercedes με… WC και θωρακισμένο τρένο: Βασιλική χλιδή για τον κομμουνιστή Κιμ – ηγέτη ενός λιμοκτονούντος έθνους [videos]

FILE PHOTO: A photo released by the official North Korean Central News Agency (KCNA) shows Kim Jong Un (C), general secretary of the Workers’ Party of Korea (WPK), president of the State Affairs of the Democratic People’s Republic of Korea (DPRK) and supreme commander of the armed forces of the DPRK, as he watched the test-fire of a new-type tactical guided weapon from an undisclosed location, realeased on 17 April 2022. EPA/KCNA EDITORIAL USE ONLY EDITORIAL USE ONLY




Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν φέρεται ήδη να κατευθύνεται στο ρωσικό λιμάνι του Βλαδιβοστόκ μέσα σε θωρακισμένο τρένο για να συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με μια μακρόχρονη παράδοση των ηγετών της Βόρειας Κορέας, ο Κιμ πιθανότατα θα περάσει πάνω από 20 ώρες ταξιδεύοντας περίπου 1.180 χιλιόμετρα  με την αργοκίνητη ατμομηχανή.

“Σέρνεται” με περίπου 50 χλμ/ώρα λόγω της βαριάς θωράκισής της.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα, ο σιδηρόδρομος υψηλής ταχύτητας του Λονδίνου τρέχει με περίπου 200 χλμ./ώρα, ενώ τα τρένα Shinkansen της Ιαπωνίας μπορούν να φτάσουν τα 320 χλμ./ώρα.

Το μακρύ ταξίδι επιπλέον έχει αντιμέτωπο κι ένα πεπαλαιωμένο σιδηροδρομικό δίκτυο στον Βορρά.

Το τρένο έχει βαφτιστεί Taeyangho, δηλαδή με την κορεατική λέξη για τον ήλιο, και μια συμβολική αναφορά στον ιδρυτή της Βόρειας Κορέας Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Τρένα με ιστορία

Η παράδοση των ταξιδιών μεγάλων αποστάσεων με τρένο ξεκίνησε από τον ιδρυτή της χώρας Κιμ Ιλ Σουνγκ -παππού του Κιμ Γιονγκ Ουν- που πήγε με το δικό του τρένο  στο Βιετνάμ και την ανατολική Ευρώπη.

Αυτά τα πολυτελή τρένα  φυλάσσονται από πράκτορες ασφαλείας που σαρώνουν διαδρομές και επερχόμενους σταθμούς για βόμβες και άλλες απειλές.

Ο πατέρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, Κιμ Γιονγκ Ιλ, ο οποίος κυβέρνησε τη Βόρεια Κορέα από το 1994 μέχρι τον θάνατό του το 2011, φέρεται να ταξίδευε με τρένο από ανάγκη επειδή φοβόταν να πετάξει.

Ο Κιμ Γιονγκ Ιλ ταξίδεψε επί 10 ημέρες για να φτάσει στη Μόσχα το 2001 προκειμένου να συναντηθεί με τον Πούτιν.

Ο Ρώσος στρατιωτικός διοικητής Κονσταντίν Πουλίκοφσκι, Konstantin Pulikovsky, ο οποίος συνόδευε τον πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας στο ταξίδι του 2001, γράφει για τη χλιδή που χαρακτηρίζει το τρένο στα απομνημονεύματά του “Orient Express”.

«Μπορούσε κανείς να παραγγείλει οποιοδήποτε πιάτο ρωσικής, κινέζικης, κορεατικής, ιαπωνικής και γαλλικής κουζίνας».

Ακόμη και το ιδιωτικό τρένο του Πούτιν «δεν έχει την άνεση του τρένου του Κιμ Γιονγκ Ιλ», είπε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας ανέφεραν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ιλ πέθανε από καρδιακή προσβολή ενώ ταξίδευε με την ατμομηχανή το 2011.

Τον Νοέμβριο του 2009, η συντηρητική νοτιοκορεατική εφημερίδα Chosun Ilbo ανέφερε ότι το θωρακισμένο τρένο περιείχε περίπου 90 βαγόνια. Το πράσινο όχημα με μια κίτρινη λωρίδα είχε επίσης αίθουσες συνεδριάσεων, αίθουσες ακροάσεων και υπνοδωμάτια, με δορυφορικά τηλέφωνα και τηλεοράσεις .

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν μάλλον δεν συμμερίζεται τον φόβο του πατέρα του για τα αεροπορικά ταξίδια, καθώς έχει πετάξει με το ρωσικής κατασκευής ιδιωτικό του τζετ για πολλά ταξίδια.

Αλλά όταν συνάντησε για τελευταία φορά τον Πούτιν το 2019 -πιθανότατα την τελευταία φορά που ο Κιμ ταξίδεψε στο εξωτερικό- έφτασε επίσης με το τρένο στο Βλαδιβοστόκ στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας.

Το τωρινό ταξίδι του πιθανότατα ξεκίνησε από την Πιονγκγιάνγκ και θα περάσει από τον σταθμό Tumangang στα ρωσικά σύνορα, όπου οι τροχοί του τρένου θα αλλάξουν προκειμένου να προσαρμοστούν στις ρωσικές γραμμές. Μια διαδικασία μερικών ωρών.

Ιδιωτικά αεροπλάνα

Εκτός από τα τρένα, ο Κιμ διαθέτει και πλήθος άλλων μορφών πολυτελούς μετακίνησης σε μια έντονη αντίθεση με τον φτωχό τρόπο ζωής του λαού της Βόρειας Κορέας.

Έχοντας φοιτήσει σε οικοτροφείο στην Ελβετία, ο Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εξοικειωμένος με τα ταξίδια με αεροπλάνο.

Τον Μάιο του 2018, πραγματοποίησε την πρώτη του διεθνή πτήση από τότε που ανέλαβε την εξουσία, στην κινεζική πόλη Νταλι΄ν για να συναντηθεί με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ.

Οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι έχει χρησιμοποιήσει στο παρελθόν το ιδιωτικό του τζετ για ταξίδια εντός της Βόρειας Κορέας.

Το αεροσκάφος που τον μετέφερε στην Κίνα ήταν ένα αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής, το Ilyushin-62 (Il-62).

Οι Βορειοκορεάτες παρατηρητές στον ιστότοπο NK News λένε ότι οι ντόπιοι το αποκαλούν “Chammae-1” από το όνομα ενός ντόπιου είδους γερακιού.

Το λευκό εξωτερικό του αεροπλάνου φέρει το επίσημο όνομα της Βόρειας Κορέας στα κορεατικά στις δύο πλευρές, με την εθνική σημαία δίπλα στο κείμενο. Η ουρά έχει ένα κόκκινο αστέρι μέσα σε κόκκινους και μπλε κύκλους.

Το αεροσκάφος έχει μοντέρνους εσωτερικούς χώρους και ο Κιμ έχει κατά καιρούς φωτογραφηθεί να εργάζεται και να κάνει συναντήσεις μέσα στο αεροσκάφος.

Το Chammae-1 έγινε πρωτοσέλιδο όταν μετέφερε την VIP αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας στην Νότια Κορέα, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018.

Το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ανέφερε ότι η πτήση χρησιμοποιούσε τον αριθμό αναγνώρισης “PRK-615”, πιθανώς μια συμβολική αναφορά στην κοινή δήλωση Βορρά-Νότου της 15ης Ιουνίου που υπογράφηκε το 2000 από τις δύο χώρες.

Ο Κιμ εθεάθη επίσης να χρησιμοποιεί ένα ουκρανικό Antonov-148 (AN-148), με το λογότυπο της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Air Koryo, σε ένα ντοκιμαντέρ του 2014 που προβλήθηκε από την κρατική Κορεατική Κεντρική Τηλεόραση.

Το 2015, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της Βόρειας Κορέας μετέδωσαν πλάνα του Κιμ Γιονγκ Ουν να πιλοτάρει ένα «εγχώριο» ελαφρύ αεροσκάφος και να κάθεται στα χειριστήρια ενός στρατιωτικού διπλάνου AN-2.

Πολυτελή αυτοκίνητα

Τον Μάρτιο του 2018, ο Κιμ ταξίδεψε στο  Πεκίνο με τρένο, αλλά χρησιμοποίησε την προσωπική του Mercedes-Benz S-Class για να ταξιδέψει εντός της πόλης.
Σύμφωνα με τη νοτιοκορεατική εφημερίδα JoongAng Ilbo, το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε ειδικά για τον σκοπό αυτό μέσα στο τρένο.

Το αυτοκίνητο, που κατασκευάστηκε το 2010, κόστισε περίπου 2 δισεκατομμύρια γουόν Κορέας (1,8 εκατομμύρια δολάρια), ανέφερε η εφημερίδα.

Το αγαπημένο μοντέλο S-Class του Kim ήταν επίσης παρόν κατά τη διάρκεια της διακορεατικής συνόδου κορυφής του 2018 στο Πανμουντζομ, όταν μ’ αυτό  διέσχισε τα σύνορα με ορδές σωματοφυλάκων να τρέχουν δίπλα στο αυτοκίνητο.

Λέγεται μάλιστα ότι στην σύνοδο εκείνη συνόδευε το κομβόι του Κιμ κι ένα αυτοκίνητο – τουαλέτα… το οποίο χρησιμοποιούσε ο “μεγάλος ηγέτης” για να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της φύσης ενώ ταξίδευε…

Μάλιστα, η πληροφορία αυτή αναφέρθηκε επίσης το  2015 από τον ιστότοπο DailyNK με έδρα τη Σεούλ, ο οποίος υποστήριζε ότι ένα προσαρμοσμένο μπάνιο είναι ενσωματωμένο σε ένα από τα αυτοκίνητα της συνοδείας τεθωρακισμένων οχημάτων του Κιμ.

Μυστήριο γιοτ

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στη Βόρεια Κορέα έχουν δείξει τον Κιμ να οδηγεί πλοίο, υποβρύχιο, λεωφορεία, ακόμη και σε λιφτ του σκι.

Φημολογείται επίσης ότι χρησιμοποιεί και άλλα μέσα μεταφοράς, αλλά αυτά δεν έχουν θεαθεί ακόμη στις εξορμήσεις του στο εξωτερικό.

Όταν τα κρατικά μέσα δημοσίευσαν φωτογραφίες της επίσκεψής του σε έναν αλιευτικό σταθμό που διοικείται από τον στρατό τον Μάιο του 2013, το NK News παρατήρησε ένα γιοτ στο βάθος.

Δεν υπήρξε σαφής επιβεβαίωση ότι το γιοτ, που εκτιμάται ότι κοστίζει 7 εκατομμύρια δολάρια, ανήκε στον Κιμ, ή ακόμη και πώς εισήχθη παρά τις διεθνείς κυρώσεις για πολυτελή είδη.
Δεδομένης της αξίας του, ωστόσο, πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης “έδειξαν” τον ΚΙμ ως τον πιο πιθανό ιδιοκτήτη.

Τον Ιούνιο του 2015, το Radio Free Asia με έδρα την Ουάσιγκτον ανέφερε ότι ένας ερευνητής εντόπισε ένα νέο ελικοδρόμιο στη βίλα του Κιμ δίπλα στη λίμνη στην επαρχία Νότια Πιονγκάν.

Ο ερευνητής, που εργάζεται στο Ινστιτούτο ΗΠΑ-Κορέας της Σχολής Προηγμένων Διεθνών Σπουδών Johns Hopkins, υποστήριξε ότι το ελικοδρόμιο μπορεί να χρησιμοποιείται από την οικογένεια ή τους επισκέπτες του Κιμ.

 

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι προς τον Πούτιν: Ο Κιμ Γιονγκ Ουν με το θωρακισμένο τρένο του οδεύει προς Βλαδιβοστόκ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: