Η βαθιά φωνή του Σινάτρα, ο αναστημένος Λένον με τεχνητή νοημοσύνη: Προγράμματα αναδημιουργούν φωνές καλλιτεχνών και ταρακουνούν τη μουσική βιομηχανία [videos]

Ai Generated Robot Musician pixabay s2dungnguyen




Όλοι το σκέφτονται. H Βελγίδα σταρ Angèle «φοβάται», ο θρύλος των Beatles, Paul McCartney, το βρίσκει «ενδιαφέρον». Ένα πράγμα είναι σίγουρο, ότι τα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης (AI) που αναδημιουργούν τις φωνές των καλλιτεχνών ταρακουνούν τη μουσική βιομηχανία αφού θα πρέπει να το αντιμετωπίσει

Η βαθιά φωνή του Frank Sinatra, ο οποίος πέθανε το 1998, βρίσκεται σε μια εκδοχή της επιτυχίας του Coolio, Gangsta’s Paradise. Η Angèle εξεπλάγη όταν άκουσε τον εαυτό της να διασκευάζει τον Saiyan, τον τίτλο των Γάλλων ράπερ Heuss L’Enfoiré και Gazo. Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από 1,8 εκατομμύρια φορές στο YouTube. «Δεν ξέρω τι να σκεφτώ για την τεχνητή νοημοσύνη. Νομίζω ότι είναι τρελό αλλά ταυτόχρονα φοβάμαι για τη δουλειά μου», γράφει η τραγουδίστρια σε 3,7 εκατομμύρια συνδρομητές στο Instagram.

«Το AI είναι δαιμονικό», λέει ο Καλιφορνέζος ράπερ Ice Cube στο podcast Full Send. «Είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» θρηνεί στα δίκτυά του ο Καναδός ράπερ Drake, ιδιαίτερα στοχοποιημένος από αυτές τις διαδικασίες ανιχνεύοντας έναν τόνο φωνής. Είτε πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη εκδοχή του Munch, τίτλο του Αμερικανού ράπερ Ice Spice ή Heart On My Sleeve, ψεύτικο ντουέτο που δημιουργήθηκε μεταξύ του ίδιου και ενός άλλου Καναδού βαρέων βαρών, το The Weeknd, που ακούστηκε πάνω από 10 εκατομμύρια φορές στο TikTok μέσα σε λίγες ώρες.

Ένα ολόκληρο άλμπουμ των Oasis, ξεχωριστό από το 2009, που μετονομάστηκε σε AIsis, εμφανίστηκε «Άκουσα μία  εκδοχή καλύτερη από άλλες που ακούγονται αυτές τις μέρες», σχολιάζει στα δίκτυά του ο τραγουδιστής Liam Gallagher. Στο BBC Radio 4, ο Paul McCartney σχολιάζει: «Είναι κάτι με το οποίο όλοι ασχολούμαστε αυτή τη στιγμή». Μια ελαφρώς διαφορετική περίπτωση για τον θρύλο της ποπ, επειδή ένα ακυκλοφόρητο τραγούδι των Beatles θα ηχογραφηθεί χρησιμοποιώντας AI για να αναδημιουργήσει τη φωνή του John Lennon, υπό τον έλεγχο των κατόχων των δικαιωμάτων. Αρα δεν υπάρχει τίποτε το άγριο

Παντού, όλη την ώρα

«Η τεχνητή νοημοσύνη είναι παρούσα στις σκέψεις της μουσικής βιομηχανίας ή στην τέχνη και είναι πιο ορατή από πριν, επειδή η τεχνολογία γίνεται πιο δημοκρατική», εξηγεί ο Alexandre Lasch, της Εθνικής Ένωσης Φωνογραφικών Εκδόσεων στη Γαλλία (Snep). Καθώς αναπτύσσονται οι εφαρμογές, ο κανονισμός συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ ένα από τα σοβαρά ζητήματα είναι η διαφάνεια γύρω από τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, γιατί το πιο σημαντικό πράγμα παραμένει ο σεβασμός στον καλλιτέχνη και τη δημιουργία», προσθέτει. Η πνευματική ιδιοκτησία αμφισβητείται. «Αυτό που προστατεύεις με τα πνευματικά δικαιώματα είναι η έκφραση μιας ιδέας, και η φωνή δεν είναι κάτι τέτοιο για την ακρίβεια », εκτιμούσε την άνοιξη στο AFP ο Andres Guadamuz, καθηγητής στο δίκαιο ιδιοκτησίας, διανοούμενος στο Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Sussex.

.Ένας εκπρόσωπος της πρωταγωνιστικής πλατφόρμας ροής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το Spotify «διεξάγει σε βάθος συζητήσεις για το πώς να διαχειριστεί τις ισχυρές δυνατότητες των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης»., που  διευκρινίζει ότι η «πυξίδα» του Spotify παραμένει «βοηθώντας τους καλλιτέχνες να συνδεθούν με το κοινό, να κερδίσουν χρήματα από την τέχνη τους και να χτίσουν την καριέρα τους».

Η γαλλική πλατφόρμα Deezer ανέφερε τον Ιούνιο ότι είχε αναπτύξει μια τεχνολογία, η οποία της επιτρέπει να αναγνωρίζει τραγούδια που κλωνοποιούν τις φωνές των αστέρων της μουσικής μέσω AI. «Στόχος μας είναι να εξαλείψουμε το παράνομο και δόλιο περιεχόμενο, να αυξήσουμε τη διαφάνεια και να αναπτύξουμε ένα νέο σύστημα αποζημίωσης όπου οι επαγγελματίες καλλιτέχνες ανταμείβονται για τη δημιουργία πολύτιμου περιεχομένου», ανέφερε μια δήλωση.

Όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, η Universal Music έχει ζητήσει από πλατφόρμες όπως το Spotify ή την Apple Music από τον Απρίλιο να αρνηθούν την πρόσβαση στον κατάλογό της σε όσους επιθυμούν να τον χρησιμοποιήσουν για να εμπλουτίσουν προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης. Η Google και η Universal Music βρίσκονται σε συζητήσεις για πιθανές άδειες για τις μελωδίες και τις φωνές των καλλιτεχνών που δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη, αποκαλύπτουν επίσης οι Financial Times. Ο στόχος είναι να οριστούν εργαλεία για την αμοιβή των κατόχων δικαιωμάτων όταν οι θαυμαστές δημιουργούν τραγούδια από τα είδωλά τους με προγράμματα AI.

Με πληροφορίες από lefigaro.fr
Ελλάδα Αθήνα 

Οι άνθρωποι ήταν μόλις 1.300 σε όλη τη Γη και έφτασαν στα όρια της εξαφάνισης: Πως επιβίωσαν χωρισμένοι σε μικρές ομάδες

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: