Η τελική μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ: Ανοίγουν οι κάλπες με διακύβευμα την ηγεσία αλλά και την ενότητα την επόμενη μέρα [βίντεο]

FILE PHOTO: Φάκελος με ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε εκλογικό κέντρο κατά τη διάρκεια εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη προέδρου, Αθήνα, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ




Σε κλίμα εσωκομματικής πόλωσης διεξάγονται οι εσωκομματικές εκλογές για την προεδρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα το δίνουν οι ίδιοι οι υποψήφιοι που επιδίδονται σε πόλεμο δηλώσεων με αλληλοκατηγορίες, καρφιά και υπονοούμενα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε ευθεία βολή για τη θητεία της αντιπάλου του στο υπουργείο Εργασίας και τον νόμο Κατρούγκαλο για το ασφαλιστικό.

Και οι δυο υποψήφιοι στα τελευταία τους μηνύματα προτάσσουν την ενότητα, ο καθένας βέβαια δίνει τη δική του ερμηνεία.

Η Εφη Αχτσιόγλου μιλάει για πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους, γιατί μόνο έτσι, όπως λέει, θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας.

Ο Στ. Κασσελάκης ζητά να προχωρήσουν όλοι μαζί και τονίζει ότι ο νέος πρόεδρος θα είναι πρόεδρος όλων.

«Πώς ξεκίνησαν όλα… Η πρόταση του Αλέξη για το Επικρατείας. Οι περιοδείες στο πλευρό του. Οι πρώτες χειραψίες, οι πρώτες αγκαλιές. Συστηθήκαμε. Ύστερα σάς είπα: «Δεν είναι άποψη, είναι η ζωή μου».

Κοιταχτήκαμε. Καταλάβαμε ο ένας τον άλλον. Φτιάξαμε την πλατφόρμα μας. Με θέσεις που δε λένε δυνατά πολλοί. Τις πήρατε στα χέρια σας, τις συμπληρώνετε, τις βελτιώνετε» λέει στο σχετικό του σποτ ο κ. Κασσελάκης.

Αναφέρει, ακόμη: «Σας ζητώ τώρα να είμαστε μαζί. Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται τη δύναμη όλων. Γιατί ο νέος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Πρόεδρος όλων.

Όχι για τη μεταπολιτική, αλλά για την πολιτική μετά. Μετά τη Δεξιά του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά, για ένα Κράτος που δε θα αφήνει τον πολίτη μόνο του. Μετά, για μια Ελλάδα που θα νιώθεις περήφανος να ζεις σ’ αυτήν.

Την περασμένη Κυριακή γίνατε η φωνή αυτού του τόπου. Αυτή την Κυριακή ελάτε να γίνουμε το μετά αυτού του τόπου. Ξημερώνει!».

Η Έφη Αχτσιόγλου έστρεψε τα βέλη της στον συνυποψήφιό της για την αναφορά του στην Κύπρο, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ολίσθημα.

«Γιατί ψηφίζουμε αύριο; Έχουμε ακούσει πολλά. Όμως τα πράγματα είναι απλά: Αύριο ψηφίζουμε για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τι είναι αυτό που θα καθορίσει την απόφασή μας;

Είναι η επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Είναι η εμπειρία στον στίβο της πολιτικής; Είναι το χαμόγελο; Είναι τα συνθήματα; Ενδεχομένως όλα αυτά έχουν σημασία. Όμως εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής.

Πάνω από όλα είναι το περιεχόμενο της πολιτικής. Πολιτική με γνώση, σχέδιο και σαφείς στόχους» αναφέρει στο δικό του σποτ η κ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, επισημαίνει: «Πολιτική σύγκρουσης με τις αδράνειες και τα συμφέροντα. Πολιτική για τους πολλούς και τις πολλές.

Μόνο έτσι θα εγγυηθούμε την ενότητα και τη διεύρυνση της παράταξής μας. Μόνο έτσι θα νικήσουμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μόνο έτσι θα φέρουμε μια νέα προοδευτική εποχή για τους πολίτες. Είμαι εδώ γιατί εγώ μπορώ.

Εγώ με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μπορούμε. Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου όλοι και όλες στην κάλπη. Γιατί δεν παίζουμε με την πολιτική.
Κάνουμε πολιτική».

Κλίμα εσωκομματικής πόλωσης

Στο εσωτερικό του κόμματος, δεν λείπουν και οι εκατέρωθεν οι βολές για τις υποψηφιότητες.

«Ένας υποψήφιος κόμματος τόσο κυβερνητικού όσο και της Αριστεράς στη χώρα, άρχισε να προωθεί θέσεις των συμφερόντων των ΗΠΑ, αποκαλώντας «κρατίδιο» τη Β. Κύπρο.

Κανένας άνθρωπος ελληνικής καταγωγής δεν θα προέβαινε σε μια τέτοια επιλογή που αφορά στην Ειρήνη, την Ανεξαρτησία και τη Δημοκρατία από ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις» τονίζει ο Στέφανος Τζουμάκας.

«Το προβληματικό καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται για τον Κασσελάκη» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.




Η διαδικασία

Χθες Παρασκευή συνεδρίασε η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, για το ποια μέλη έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν στις αυριανές εκλογές.

Στην εσωκομματική κάλπη, ψηφίζουν όσοι ψήφισαν στον πρώτο γύρο καθώς και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είναι καταχωρημένα στο μητρώο μελών.

Από τις 8 το πρωί έως το 8 το βράδυ σε 538 τμήματα σε όλη τη χώρα, διεξάγεται η ψηφοφορία για την αρχηγία στο κόμμα.

Για τους κατοίκους του εξωτερικού, η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά από τις 12 τα μεσάνυχτα Σαββάτου προς Κυριακή έως τις 8 το βράδυ της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου.

Απαιτείται έγγραφο ταυτοποίησης: Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή Βιβλιάριο Υγείας ή Άδεια Διαμονής ή Visa ή Μπλε Βεβαίωση.

Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν εκλογική συνδρομή 2 ευρώ. Εξαιρούνται άνεργοι, νέοι και νέες έως 30 ετών και εκλογείς που δεν μπορούν να καταβάλουν το ποσό.




Οι αντιδράσεις από τα κόμματα

Με το βλέμμα στραμμένο στις εσωκομματικές διεργασίες, αλλά και στην επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκονται και τα πολιτικά κόμματα λίγες ώρες πριν από την κάλπη του δεύτερου γύρου.

H χώρα χρειάζεται μια μη τοξική αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία να παράγει πολιτικό λόγο και να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση με στοιχεία επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Η πολιτική και το αποτέλεσμα δεν εξαντλείται ούτε σε πέντε, ούτε σε δέκα, ούτε σε δεκαπέντε λέξεις. Ούτε σε τίτλους, ούτε σε βίντεο. Μια από τις κυρίαρχες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια ήταν η λογική που ακούστηκε περί «ξεδοντιάσματος», περί «προγραφών» κλπ. Φαίνεται ότι αυτή η τάση – δεν μπορώ να την αποτιμήσω σε ποσοστό – υπάρχει ακόμα».

«Το διακύβευμα είναι πολιτικό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διατεθειμένος να κάνει μια αντιπολίτευση πραγματικά προοδευτική, αξιόπιστη και τεκμηριωμένη» σημειώνει ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος.

«Όλα αυτά τα μαχαιρώματα που παρακολουθούμε είναι χαρακτηριστικά μιας αστικής δύναμης» υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Επιλογή του Αλέξη Τσίπρα που όπως τονίζει δεν τιμά, τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει η Ζωή Kωνσταντοπούλου τον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας σχετικά: «Κοιτάξτε, με την Αχτσιόγλου μας χωρίζει τεράστια διαφορά αλλά στις μαφιόζικες επιθέσεις που δέχεται δεν θα σιωπήσω».

Το ενδιαφέρον στο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να είναι έντονο και μετά την ολοκλήρωση των εσωκομματικών λειτουργιών.

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: