Η Σερβία, “Δούρειος Ίππος” για το Πεκίνο και τις τεχνολογίες επιτήρησης του: Ποιος είναι ο ρόλος του λιμανιού του Πειραιά για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας;

epa10737272 Serbian President Aleksandar Vucic during a press conference in Belgrade, Serbia. EPA, ANDREJ CUKIC




Τη θέση ότι η Σερβία έχει καθιερωθεί ως ο κύριος σύμμαχός της Κίνας στην Ευρώπη και τα συμφέροντα της Κίνας εκεί υπερβαίνουν την οικονομική σφαίρα, υποστηρίζει στην ανάλυσή του ο ειδικός απεσταλμένος της εφημερίδας Liberation στο Βελιγράδι Louis Seiller.

Στο Βελιγράδι οι δρόμοι έχουν κατακλυστεί από κάμερες που κατασκευάζονται από την Huawei, τον κινεζικό γίγαντα της νέας τεχνολογίας, επισημαίνει αρχικά ο συντάκτης.

Ο προεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς (Vucic), αφού είδε την εξουσία του να αμφισβητείται κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2019, ανακοίνωσε την υιοθέτηση του προγράμματος “ασφαλείς πόλεις”, του συστήματος παρακολούθησης με αναγνώριση προσώπου που έχει αναπτύξει η Huawei.

Εγκατεστημένες στο Βελιγράδι, αλλά και στις περισσότερες πόλεις της Σερβίας, οι “έξυπνες κάμερες” των κινέζων κατασκευαστών αποτελούν αναμφίβολα το πιο ορατό στοιχείο της “σιδερένιας φιλίας” που συνδέει το Βελιγράδι με το Πεκίνο, σύμφωνα με τα λόγια του προέδρου Vucic.

  • Μετά την κρίση του 2008 και δέκα χρόνια αφότου ο Xi Jinping εγκαινίασε τους Νέους Δρόμους του Μεταξιού, η Σερβία έγινε ο Δούρειος Ίππος για τα συμφέροντα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος στην Ευρώπη, εξασφαλίζοντας τη στρατηγική συνέχεια μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά, που ελέγχεται από την κινεζική Cosco, και της Κεντρικής Ευρώπης, σημειώνει ο δημοσιογράφος.

Συμβάσεις για την ενέργεια, τις μεταφορές, την τεχνολογία και την υγεία υπογράφηκαν σε ολοένα και περισσότερες περιπτώσεις, συχνά με τη μεγαλύτερη δυνατή αδιαφάνεια. Η επιρροή της Κίνας δεν είναι πλέον μόνο οικονομική“, λέει η Maja Bjelos, ερευνήτρια στο Κέντρο Ασφαλείας του Βελιγραδίου.

Η Σερβία αγοράζει πλέον κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επενδύει στο αμυντικό της σύστημα παράλληλα με την Κίνα. Η αστυνομική συνεργασία, για παράδειγμα, έχει συσταθεί σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες. Η Κίνα είναι πλέον πανταχού παρούσα στη Σερβία και αυτή η επιρροή έχει εξαπλωθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα“.

Υπήρξαν πολλές επικρίσεις για την έλλειψη διαφάνειας και τα χαμηλά περιβαλλοντικά και κοινωνικά πρότυπα αυτών των έργων, αλλά σήμερα οι Σέρβοι αντίπαλοι ανησυχούν περισσότερο για την πολιτική υποστήριξη του Πεκίνου προς το καθεστώς Vucic, ο οποίος έχει υπερασπιστεί το κινεζικό μοντέλο και συναντάται τακτικά με τον Xi Jinping σε διμερείς συναντήσεις.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι, μέσω της ανταλλαγής γνώσεων και τεχνολογίας, η Κίνα θα βοηθήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό να γίνει ακόμη πιο αυταρχικός και καταπιεστικός“, συνεχίζει η Maja Bjelos.

Αυτό εξηγεί τις ανησυχίες του κοινού για την εγκατάσταση αυτών των καμερών αναγνώρισης προσώπου, αλλά και για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, χωρίς καμία νομική βάση ή ηθικές κατευθυντήριες γραμμές”.

Μιλάμε για αρκετές χιλιάδες κάμερες που έχουν ήδη εγκατασταθεί Στο Βελιγράδι, στόχος είναι να εγκατασταθούν περισσότερες από 8.000 συσκευές βιομετρικής παρακολούθησης. Ένας αριθμός που είναι τόσο πολύ εντυπωσιακός όσο και πολύ ανησυχητικός“, εξηγεί ο Andrej Petrovski, τεχνικός διευθυντής του ιδρύματος Share, μιας οργάνωσης που υπερασπίζεται τα ψηφιακά δικαιώματα.

ΠΗΓΗ: Liberation, Louis Seiller – La Serbie, cheval de Troie de la Chine et de ses technologies de surveillance

Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ανοίγουν την πόρτα του σπιτιού τους στους ακροδεξιούς εμπρηστές: Οι κίνδυνοι για τη Δημοκρατία από τη συνεργασία με λαϊκίστικα κόμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: