Η Πρόεδρος της Ευρωβουλής Ρομπέρτα Μέτσολα καταδικάζει τα επεισόδια στην Πύλα: Θετική απάντηση σε επιστολή Αμμοχωστιανών του Ην. Βασιλείου

FILE PHOTO: European Parliament President Roberta Metsola holds a press conference. EPA, STEPHANIE LECOCQ




Απάντηση με την οποία επαναδιατυπώνεται η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ της επανένωσης της Κύπρου στη βάση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και καταδικάζονται τα πρόσφατα επεισόδια στην Πύλα, απέστειλε η Πρόεδρος του σώματος Ρομπέρτα Μετσόλα στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μεγάλης Βρετανίας Δρ Βασίλη Μαύρου.

Η απάντηση, την οποία γνωστοποίησε ο Σύνδεσμος, ήρθε μετά από την αποστολή εκατοντάδων επιστολών από τον Δρ. Μαύρου προς πολιτικούς στη Βρετανία και στην Ευρώπη αναφορικά με το Κυπριακό και τις ποικίλες τουρκικές προκλήσεις.

Η απάντηση από την κ. Μετσόλα παρέπεμψε αρχικά στην πρόσφατη δήλωσή της με την οποία καταδικαζόταν σθεναρά οποιαδήποτε μονομερής «εχθρική» ενέργεια, όπως στην Πύλα, αλλά και τα σχέδια κατασκευής τεμένους στον Απόστολο Ανδρέα.

Η κ. Μετσόλα σημείωσε επίσης πως η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όσον αφορά την επανένωση της Κύπρου παραμένει ακλόνητη, υποστηρίζοντας μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη λύση στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με ενιαία διεθνή νομική προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ενιαία ιθαγένεια και με πολιτική ισότητα μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Ανέφερε επιπλέον ότι η ΕΕ παραμένει ένθερμος υπερασπιστής της εύρεσης συνολικής λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και πως ο διορισμός απεσταλμένου των ΗΕ, όπως προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα και υποστηρίχθηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόοδο προς την επιστροφή στις επίσημες διαπραγματεύσεις.

  • Παραπέμποντας στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου με το οποίο υιοθετήθηκε η έκθεση προόδου στις σχέσεις ΕΕ-Κύπρου, η κ. Μετσόλα σημείωσε την έκκληση προς τις τουρκικές αρχές να σεβαστούν πλήρως την πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα, την καταδίκη της εγκατάλειψης της συμφωνημένης βάσης λύσης του Κυπριακού από την τουρκική κυβέρνηση, το κάλεσμα να εγκαταλειφθεί η θέση υπέρ δύο κρατών και οι ενέργειες περί διεθνούς αναγνώρισης του ψευδοκράτους, την καταδίκη της συνεχιζόμενης παραβίασης των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο, το κάλεσμα για απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και τη στήριξη στην επανέναρξη των συνομιλιών λύσης το συντομότερο δυνατό από το σημείο όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά.

Η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρέπεμψε επίσης στην εκτίμηση πως εν τη απουσία δραστικής αλλαγής πορείας από την τουρκική κυβέρνηση, η ενταξιακή διαδικασία της Άγκυρας δεν μπορεί να επαναρχίσει υπό τις παρούσες συνθήκες, καθώς και στην προτροπή να αρχίσει μία διαδικασία περισυλλογής με στόχο την εύρεση ενός παραλλήλου και ρελαιτικο6 πλαισίου για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Θανάσης Γκαβός
Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο 

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: