Η Ολλανδέζα υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικών κατηγορεί την Ελλάδα για …φιλοκινέζικη πολιτική: Κάνει «δύσκολη» την πολιτική της Ε.Ε. για την Κίνα, ισχυρίστηκε

epa10484302 Liesje Schreinemacher, Minister for Foreign Trade and Development Cooperation, during a committee debate on humanitarian aid after the earthquake in Turkey and Syria, in The Hague, the Netherlands. EPA, Bart Maat




Η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) έναντι της Κίνας παρεμποδίζεται από ορισμένα κράτη μέλη της όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται υπερβολικά από τη χώρα αυτή της Ανατολικής Ασίας.

Τα παραπάνω ισχυρίστηκε η υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) σε συνέντευξή της την Πέμπτη σύμφωνα με το Euractiv. Euractiv, Benedikt Stoeckl:

Σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι η  Schreinemacher, η οποία θα αναλάβει προσωρινά το χαρτοφυλάκιο του Υπουργού Εξωτερικών στη θέση του ορισθέντος Επιτρόπου της ΕΕ Wopke Hoekstra (CDA/EPP), παραχώρησε συνέντευξη σχετικά με τις σινο-ολλανδικές σχέσεις.

Ερωτηθείσα συγκεκριμένα για τις ανησυχίες των επιχειρήσεων σχετικά με τους μηχανισμούς ελέγχου της ΕΕ για ξένες επενδύσεις, η Schreinemacher επεσήμανε το τεστ ολλανδικής ασφάλειας για επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές (Vifo), το οποίο ελέγχει την ξένη επιρροή σε ολλανδικούς στρατηγικούς τομείς.

«Δεν διαθέτουν ακόμη όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη ένα τέτοιο τεστ. Θέλουμε να το κάνουν γιατί διαφορετικά, θα έχετε ένα μόνο αποτέλεσμα: οι επενδυτές να πηγαίνουν σε αυτές τις χώρες», δήλωσε η Schreinemacher.

«Ας πάρουμε για παράδειγμα το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά, το οποίο ανήκει σε κινεζική κρατική εταιρεία. Αυτό καθιστά επίσης πιο δύσκολη μια αποτελεσματική πολιτική για την Κίνα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα εξαρτάται από την Κίνα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι το λιμάνι του Πειραιά, πλειοψηφικός μέτοχος του οποίου είναι η κινεζική ναυτιλιακή εταιρεία Cosco Shipping, έχει συχνά εκληφθεί ως σημαντικός μοχλός επιρροής για την Κίνα στην Ευρώπη, καθώς αναφέρθηκε σε περιόδους που η Ελλάδα εμπόδιζε δηλώσεις της ΕΕ σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.

Πέρυσι, η απόφαση της Γερμανίας να παραχωρήσει στην Cosco μειοψηφικό μερίδιο 25% στο λιμάνι του Αμβούργου οδήγησε σε τριβές μεταξύ της κυβέρνησης Scholz και των Βρυξελλών, με την Επιτροπή της ΕΕ να συνιστά να τεθεί η συμφωνία στον πάγο για να αποφευχθούν περαιτέρω στρατηγικές ευπάθειες έναντι της Κίνας.

Η Schreinemacher πρόσθεσε ότι ενώ η παρακολούθηση της ξένης επιρροής σε στρατηγικούς τομείς είναι καλή, η Ολλανδία θα πρέπει ωστόσο «να παραμείνει μια ενδιαφέρουσα χώρα για επενδύσεις από το εξωτερικό, καθώς συμβάλλουν στην καινοτομία και την ανταγωνιστικότητά μας».

ΠΗΓΗ: Euractiv, Benedikt Stoeckl – Dutch FM: Greece makes EU China policy ‘difficult’

Ανέκδοτο… Η υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας ομιλεί για …”Αλβανική Δικαιοσύνη”!!! ‘Ελαβε πληρωμένη απάντηση από τον Γεραπετρίτη, σαφής παραβίαση των νόμων…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: