Η Ιταλία, «δούρειος ίππος του Πούτιν» στην Ευρώπη: Η πιο ευάλωτη χώρα στη Ρωσική προπαγάνδα – Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι, ακροδεξιά και ακροαριστερά άνοιξαν τις πόρτες [videos]

FILE PHOTO Mayor of Przemysl Wojciech Bakun shows a t-shirt with Putin’s Portrait and slogan ‘Russian Army’ during a press conference with Former Deputy Prime Minister of Italy, and Lega leader Matteo Salvini (R) in front of the Main Railway Station in Przemysl, Poland 08 March 2022. EPA/DAREK DELMANOWICZ POLAND OUT




Κάθε φορά που ο Nello Scavo επιστρέφει από την Ουκρανία, τον κυριεύει η απογοήτευση. Ως πολεμικός ανταποκριτής της ιταλικής εφημερίδας Avvenire, ξέρει ότι η πρώτη ερώτηση που θα του κάνουν οι άνθρωποι είναι: «Είναι πραγματικά τόσο κακό όσο λένε;»

«Μερικές φορές σκέφτομαι ότι μόνο αν επιστρέψω βαριά τραυματισμένος θα αρχίσουν να με παίρνουν στα σοβαρά», είπε στον Guardian. «Είναι σαν να μην πιστεύουν ότι η Ρωσία σφαγιάζει αμάχους. Το πρόβλημα είναι ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν απολάμβανε πάντα ευρεία συμπάθεια στην ιταλική πολιτική και κοινή γνώμη, με το Κρεμλίνο να απολαμβάνει πάντα αποτελεσματική προπαγάνδα εδώ».

Αν και η ακροδεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας είναι ένας από τους πιο ένθερμους ευρωπαίους υποστηρικτές της Ουκρανίας, η ρωσική προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση διαπερνούν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης –κάτι που οι ερευνητές αποδίδουν στην πολιτική και τον ιστορικό αντιατλαντισμό– με ανοιχτά φιλορώσους καλεσμένους προσκεκλημένους στα πιο δημοφιλή talkshow της χώρας. Μια έρευνα που κυκλοφόρησε από την Ipsos τον Απρίλιο αποκάλυψε ότι σχεδόν το 50% των Ιταλών προτιμούν να μην παίρνουν μέρος στη σύγκρουση.

Ο Matteo Pugliese, ένας Ιταλός ερευνητής ασφάλειας και τρομοκρατίας στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, παρακολουθεί τις συνεχείς εμφανίσεις Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων, ιδεολόγων και προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης που φιλοξενούνται από ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα από τη ρωσική εισβολή.

Περιλαμβάνουν τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, και την εκπρόσωπό του, Μαρία Ζαχάροβα. τον υπερεθνικιστή Ρώσο ιδεολόγο Alexander Dugin. Την Όλγα Μπέλοβα, δημοσιογράφος στο Russia 24, μια εκπομπή που αρνήθηκε τη σφαγή της Μπούτσα. και τη Γιούλια Βιτιάζεβα, δημοσιογράφος στο NewsFront – με έδρα την κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία που τη διαχειρίζεται η FSB – η οποία, σε μια ανάρτηση στο Telegram, ευχήθηκε να χτυπήσει μια βόμβα τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision στο Τορίνο μετά τη νίκη της Ουκρανίας.

«Σε σύγκριση με άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, η Ιταλία έδωσε δυσανάλογη θέση στη ρωσική προπαγάνδα, κατά τη γνώμη μου απλώς και μόνο επειδή οι τηλεοπτικοί παραγωγοί ήθελαν να αυξήσουν το μερίδιό τους σε ορισμένες εκπομπές με έντονες συζητήσεις», είπε ο Pugliese.

Ο Pugliese σημείωσε ότι οι περισσότεροι Ρώσοι προπαγανδιστές, 12 τον αριθμό, φιλοξενήθηκαν από το Rete4, ένα κανάλι της Mediaset, που ανήκει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, παλιό φίλο του Πούτιν, ο οποίος, λίγους μήνες πριν πεθάνει, ισχυρίστηκε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, «προκάλεσε» την εισβολή της Ρωσίας. Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός τρεις φορές, διατήρησε στενές σχέσεις με τον Ρώσο πρόεδρο, επαινώντας την ηγεσία του και βοηθώντας στη σύναψη ενεργειακών συμφωνιών που κάποιοι κατηγορούν για την τρέχουσα εξάρτηση της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο.

«Στην Ιταλία, ειδικά τα δεξιά κόμματα διατηρούν καλές σχέσεις με τον Πούτιν», είπε ο Σκάβο. «Όχι μόνο ο Μπερλουσκόνι, αλλά ακόμη και ο σημερινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος φορούσε ένα μπλουζάκι με το πρόσωπο του Πούτιν».

Η ιταλική κοινοβουλευτική επιτροπή για την ασφάλεια, Copasir, ξεκίνησε πέρυσι έρευνα εν μέσω εκτεταμένης ανησυχίας για Ρώσους σχολιαστές που συνδέονται με το Κρεμλίνο που εμφανίζονται στα ιταλικά ειδησεογραφικά κανάλια, καθώς αρκετοί Ουκρανοί δημοσιογράφοι αρνήθηκαν να δεχτούν προσκλήσεις σε ιταλικές τηλεοπτικές εκπομπές.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καλεσμένοι στην ιταλική τηλεόραση δεν είναι Ρώσοι προπαγανδιστές, αλλά Ιταλοί σχολιαστές που φαίνεται να βλέπουν τον πόλεμο ως αποτέλεσμα δυτικής πρόκλησης. Ένας τακτικά προσκεκλημένος στο La7 και στο Rai είναι ο Alessandro Orsini, καθηγητής κοινωνιολογίας της τρομοκρατίας και της πολιτικής βίας στο πανεπιστήμιο Luiss στη Ρώμη. Ο Ορσίνι έχει πει δημόσια ότι ο Ζελένσκι είναι τόσο «εγκληματίας πολέμου» όσο ο Πούτιν και έχει γίνει τόσο δημοφιλής που οι συζητήσεις του ξεπουλάνε. Ο Ορσίνι, που αυτοαποκαλείται ειρηνιστής, πιστεύει ότι ο μόνος τρόπος για να σωθεί η Ουκρανία είναι να αναγνωρίσουμε την υποτιθέμενη νίκη του Πούτιν. Οι ιδέες του είναι ευρέως διαδεδομένες στο ιταλικό ειρηνιστικό κίνημα, με αρκετούς διανοούμενους να πιέζουν για ειρήνη με τίμημα την παράδοση της Ουκρανίας. Όταν κατηγορήθηκε ότι είναι φιλορώσος, ο Ορσίνι είπε ότι «δεν είχε ούτε έναν Ρώσο φίλο».

«Δεν είναι ειρηνισμός να προτείνεις την παράδοση ως λύση», είπε η Arianna Ciccone, ιδρύτρια του Valigia Blu, ενός ιταλικού ανεξάρτητου ιστότοπου ελέγχου δεδομένων και συνιδρυτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Δημοσιογραφίας.

«Αυτοί οι άνθρωποι ήταν πάντα ιστορικά κατά του ΝΑΤΟ. Κρύβουν υποκριτικά τον αντιαμερικανισμό τους πίσω από μια «μάσκα» ειρηνισμού. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό έχει ως αποτέλεσμα γνήσιο αντι-ουκρανικό αίσθημα. Είχαμε συχνά γνωστούς δημοσιογράφους και φιλοσόφους στην τηλεόραση να εκφράζουν αμφιβολίες για την Μπούτσα και τη Μαριούπολη. Ούτε με το βουνό των αποδείξεων δεν είχαν το θάρρος να παραδεχτούν την αλήθεια. Πώς μπορούν να είναι ειρηνιστές;»

Πέρυσι, μια ανεξάρτητη μελέτη του Ινστιτούτου Στρατηγικού Διαλόγου (ISD) αποκάλυψε ότι η Ιταλία είχε τις περισσότερες κοινοποιημένες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έθεταν αμφιβολίες για τα ρωσικά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα.

Οι Ιταλοί τηλεοπτικοί παρουσιαστές υπερασπίζονται την απόφασή τους να φιλοξενήσουν υποτιθέμενους Ρώσους προπαγανδιστές ή σχολιαστές με «διαφορετικές απόψεις» για τον πόλεμο ως μέρος του καθήκοντος να δώσουν φωνή και στις δύο πλευρές της σύγκρουσης. «Κάνοντας αυτό, ωστόσο, δεν φαίνεται να τους νοιάζει που αυτοί που υπερασπίζονται τη ρωσική εισβολή συχνά διαδίδουν παραπληροφόρηση και έτσι βοηθούν στην αποσταθεροποίηση των θεατών με αβάσιμους ισχυρισμούς», πρόσθεσε ο Ciccone.

Ένα κραυγαλέο παράδειγμα είναι ο ισχυρισμός της Μόσχας – που απορρίφθηκε από τον ΟΗΕ και χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για την ευρείας κλίμακας εισβολή της το 2022 – ότι η ουκρανική στρατιωτική δράση στη σύγκρουση του Ντονμπάς ισοδυναμούσε με γενοκτονία. Δεκάδες Ιταλοί ενώθηκαν με Ρώσους στο Ντονμπάς τα χρόνια μετά το 2014 για να πολεμήσουν ενάντια στο Κίεβο.

Η πλειονότητά τους είναι ακροδεξιοί εξτρεμιστές που ελκύονται από τον ρωσικό υπερεθνικισμό, αλλά στις τάξεις τους συγκαταλέγονται και άνδρες που ανήκουν στην άκρα αριστερά. Εν μέρει αυτό ήταν μια κληρονομιά της μεταπολεμικής δύναμης του ιταλικού κομμουνιστικού κόμματος, το οποίο κορυφώθηκε στο 34,4% των ψήφων το 1976 και υποστήριξε αυτό που θεωρήθηκε ως αντίσταση των κομμουνιστικών χωρών ενάντια στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό.

Αυτό το όραμα, εν μέρει, εξακολουθεί να εμψυχώνει τους υποστηρικτές της ιταλικής άκρας αριστεράς που βλέπουν τη Ρωσία ως προπύργιο ενάντια στις ΗΠΑ και επίσης πιστεύουν τους ισχυρισμούς του Πούτιν για τους «Ουκρανούς Ναζί». Για να τιμήσει την Ημέρα της Νίκης το 2022, μια γιορτή που τιμά τη σοβιετική νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας, το Κομμουνιστικό Κόμμα του Zagarolo της Ρώμης κυκλοφόρησε μια σειρά από αφίσες με το γράμμα Z που χρησιμοποιείται από τη ρωσική κυβέρνηση ως φιλοπολεμικό μοτίβο. Οι διοργανωτές της εκδήλωσης απέρριψαν τους επικριτές, λέγοντας ότι «δεν ήταν πρόκληση».

Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, η Ιταλία είναι μεταξύ των χωρών της ΕΕ όπου οι άνθρωποι έχουν τη χαμηλότερη εμπιστοσύνη στον Zelenskiy. Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, οι Ιταλοί ήταν οι πιο συμπαθώντες προς τη Ρωσία από τα κράτη μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα, με το 27% να κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για τον πόλεμο.

«Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια μεγάλη σύγχυση στην ιταλική κοινή γνώμη, η οποία προβληματίζεται για το ποιον να κατηγορήσει για τον πόλεμο, κατηγορώντας εξίσου τη Ρωσία και την Ουκρανία», είπε ο Pugliese. «Αυτό είναι σίγουρα μια επιτυχία για την προπαγάνδα του Κρεμλίνου».

Mε πληροφορίες από theguardian.com
Ελλάδα Αθήνα 

H πρώην Ανατολική Γερμανία ψηφίζει το ακροδεξιό AfD: Στο 35% μετρήθηκε στη Σαξονία, πρώτο κόμμα-Μονοψήφια ποσοστά τα κυβερνώντα κόμματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: