Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να δειλιάσει μπροστά στο πολιτικό κόστος: Η Αθήνα δεν έχει την πολυτέλεια να μην στείλει μια συμβολική βοήθεια στην Ανατολική Λιβύη

epa10859579 Inhabitants wait as the remains of flood victims, who washed up ashore from the sea, are brought to the hospital of Derna, Eastern Libya, 13 September 2023, after Storm Daniel brought heavy rains to the area resulting in the collapse of two dams and a flash flood which especially devastated the town of Derna. EPA, Mohamed Shalash




Του ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΣΦΙΚΗ*

Η καταστροφή στην ανατολική Λιβύη δεν είναι απλώς βιβλική. Κάνει ακόμα και αυτή της Θεσσαλίας να φαντάζει μικρή έως και ασήμαντη.

Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο τι διακυβεύεται για την Ελλάδα στρατηγικά στη Λιβύη. Αυτό νομίζω ότι είναι ευνόητο.

Αυτό, όμως, που ίσως δεν είναι εξίσου κάθαρο είναι ότι αυτή τη στιγμή διακυβεύεται κάτι ακόμα μεγαλύτερο: το εάν η Ελλάδα θα χάσει οριστικά μια χώρα στα νότια σύνορα της, αφήνοντας την να πέσει αποκλειστικά στην αγκαλιά της Τουρκίας.

Μια τέτοιου είδους φυσική καταστροφή είναι από τις στιγμές ορόσημο που μπορεί να κάνει τη διαφορά αλλάζοντας πλήρως τις ισορροπίες των πραγμάτων. Όποιος αρπάξει την ευκαιρία την άρπαξε. Μετά θα είναι αργά για δεύτερες σκέψεις και συγχωροχάρτια.

  • Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, η Άγκυρα έχει ήδη στείλει τρία αεροπλάνα με ανθρωπιστική βοήθεια και διασώστες, οι οποίοι έχουν ήδη απεγκλωβίσει τους πρώτους Λίβυους. Η Ελλάδα πάλι λάμπει δια της απουσίας της.

Δεν ξέρω εάν κάποιοι εις τας Αθήνας φοβούνται το πολιτικό κόστος που θα έχει η αποστολή μιας μικρής και συμβολικής βοήθειας.

Αυτό, όμως, που γνωρίζω είναι ότι όποτε η Ελλάδα έκανε εξωτερική πολιτική με γνώμονα το εγχώριο πολιτικό κόστος στο τέλος ο λογαριασμός ήταν ακριβός τόσο για την πατρίδα όσο και για την πορεία των εθνικών θεμάτων.

Άλλωστε τι θα πει πολιτική ηγεσία; Είναι ακριβώς το να κάνεις την υπέρβαση και να παίρνεις συνειδητά πάνω σου το πολιτικό κόστος γιατί αυτό επιτάσσουν τα εθνικά συμφέροντα. Και ας η δικαίωση σου έρθει αρκετά αργότερα.

Γιατί εάν υπάρχει ένας άγραφος κανόνας στην εξωτερική πολιτική, αυτός είναι ότι διπλωματική μικρόνοια πληρώνεται πάντα ακριβά. Ξεκάθαρες, λοιπόν, κουβέντες. Εάν δεν κινηθούμε άμεσα, τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε την Λιβύη οριστικά.

  • Οι στρατηγικές ήττες πολύ σπάνια συντελούνται τη στιγμή που γίνονται αντιληπτές. Συνήθως το παιχνίδι έχει χαθεί πολύ πολύ νωρίτερα.

Για αυτό ας ελπίσουμε ότι στο τέλος θα φανεί ότι και υπάρχουν και ότι έχουμε πολιτικούς ηγέτες εις τας Αθήνας.

Ο Πέτρος Κασφίκης είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στον Λευκό Οίκο, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και στο Καπιτώλιο. Για τις τελευταίες εξελίξεις και τα τελευταία γεγονότα από τις ΗΠΑ μπορείτε να κάνετε εγγραφή στο YouTube

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Ο Ταγίπ Ερντογάν τα απαιτεί όλα: Έχουμε και λέμε, λοιπόν… Θέλει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά, στα ευρωτουρκικά και σε άλλα πολλά προβλήματα, και την Κύπρο στο πιάτο!

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: