Ο Ταγίπ Ερντογάν τα απαιτεί όλα: Έχουμε και λέμε, λοιπόν… Θέλει πρόοδο στα ελληνοτουρκικά, στα ευρωτουρκικά και σε άλλα πολλά προβλήματα, και την Κύπρο στο πιάτο!

Ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Ινδίας, Μόντι στο Νέο Δελχί. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ – Λευκωσία

Την ώρα κατά την οποία αναμένονται, στη Νέα Υόρκη, όπου θα μεταφερθούν οι εξελίξεις, οι διάφορες επαφές που θα αφορούν τόσο το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά, ευρωτουρκικά, πολλά ζητήματα ενδεχομένως να απαντηθούν. Ή και όχι.

Όπως:

Κατά πόσο θα σπάσει ή όχι το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό. Δύσκολο φαντάζει σήμερα, δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Κι αυτό γιατί η τουρκική πλευρά επιμένει ως προϋπόθεση την αποδοχή από όλους της λύσης δυο κρατών.

Στα ελληνοτουρκικά, τα ευρωτουρκικά τι θα γίνει; Το ερώτημα που εγείρεται είναι γιατί, για παράδειγμα, η κατοχική Τουρκία επιλέγει να συντηρεί κλίμα εντάσεων στην Κύπρο, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις στα ελληνοτουρκικά και τα ευρωτουρκικά;

Ο Ερντογάν δεν αρνείται- αν και δεν έδωσε δείγματα γραφής ότι αλλάζει συμπεριφορά- να ξεκινήσει συζητήσεις με Αθήνα και Βρυξέλλες. Αν στα ελληνοτουρκικά επιχειρείται να φανεί πως κάτι γίνεται, στα ευρωτουρκικά οι δυσκολίες είναι πολλές. Κι αυτό ενώ στις Βρυξέλλες κλείνουν με νόημα το μάτι στον Ερντογάν.

  • Η τουρκική διαδικτυακή Τ24 δημοσίευσε άρθρο του αρθρογράφου Μεχμέτ Γιλμάζ, ο οποίος λέει ότι η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων Έρντογαν να φυλακίζει πολιτικούς της αντιπάλους και να αναστέλλει βασικά δημοκρατικά δικαιώματα.

«Το καθεστώς υποψήφιας χώρας γιορτάστηκε με πυροτεχνήματα μέρα μεσημέρι. Το σημερινό μας καθεστώς είναι, τρόπος του λέγειν η ‘έλλειψη καθεστώτος’», σημειώνεται στο άρθρο.

Ακόμη και εκείνοι που θέλουν διακαώς να βοηθήσουν την κατοχική Τουρκία δυσκολεύονται επειδή δεν τους βοηθά, διευκολύνει η Άγκυρα.

Είναι ενδεικτικό του κλίματος, που επικρατεί στις Βρυξέλλες, ότι στην όχι και τόσο θετική για εμάς Έκθεση προόδου για την Τουρκία, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σημειώνεται η δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν δείχνει σημάδια ενδιαφέροντος για μείωση του χάσματος ανάμεσα στις δυο πλευρές, καθώς καταγράφονται σοβαρές καθυστερήσεις στο μεταρρυθμιστικό έργο, τον εκδημοκρατισμό και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις επαφές του με ξένους αξιωματούχους, καθιστά σαφές ότι στο πακέτο των συζητήσεων, σε αυτή τη φάση, δεν είναι η Κύπρος για την οποία έχει «έντονες απόψεις». Είναι σαφές πως οι τουρκικοί σχεδιασμοί στο νησί δεν διαφοροποιούνται. Αντίθετα, βρίσκονται σε διαδικασία υλοποίησης επί του εδάφους.

Παράλληλα, οι κινήσεις της κατοχικής πλευράς στην Κύπρο, θεωρούνται ως ενέργειες που γίνονται, που προδήλως παραπέμπουν σε «επίδειξη δύναμης». Ιδιαίτερα σε μια χρονική φάση, που ο Ερντογάν επιχειρεί να επιβάλλει τη χώρα του ως μεγάλο παίκτη στην ευρύτερη περιοχή.

Επιλέγει εκεί που θεωρεί ότι υπάρχει πρόσφορο πεδίο και προχωρά. Ο Ερντογάν θέλει να υπάρξει κινητικότητα στα δυο μεγάλα ζητήματα των σχέσεων με Ελλάδα και Ε.Ε. ενώ απαιτεί και την Κύπρο στο πιάτο.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η Μόσχα συντηρεί το σενάριο των απευθείας πτήσεων με τα κατεχόμενα: Η Κυπριακή Δημοκρατία να απαιτήσει να κλείσουν όλα γραφεία “προξενικών (δήθεν) υποθέσεων”…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: