Μόλις (νόμισε) ότι έφυγε από το “κάδρο” ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο Ερντογάν στήνει ανοιχτό… πλειοδοτικό εκβιασμό για τα F-16 και την αναγνώριση ψευδοκράτους: Δίνει Σουηδία στο ΝΑΤΟ;

FILE PHOTO: Islamit Recep Tayyip Erdoğan (centre), President of the Republic of Türkiye, arrives to address the general debate of the General Assembly’s seventy-seventh session. Credit UN Photo, Cia Pak




Kαταφανώς «ανακουφισμένος» από τις εξελίξεις που έφεραν τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, πρόσκαιρα εκτός της προεδρίας της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ και υπολογίζοντας πλέον στην απουσία του βασικού πολέμιου της Τουρκίας, ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε να εκμεταλλευθεί το μομέντουμ.

Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες που μετέδωσε ο Μιχάλης Ιγνατίου ότι δηλαδή η Τουρκία θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την δικαστική περιπέτεια στην οποία ενέπλεξαν τον κ. Μενέντεζ, ο Ερντογάν δήλωσε ανερυθρίαστα ότι η Άγκυρα πρέπει να δει σαν «ευκαιρία» την «απουσία» του Αμερικανού Γερουσιαστή.

Ο συνάδελφος είχε γράψει επίσης ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και των ΗΠΑ είχαν ξεκινήσεις τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις την περασμένη Παρασκευή.

Ο Ερντογάν σημείωσε δε, ότι το τουρκικό κοινοβούλιο θα τηρήσει την υπόσχεσή του για την επικύρωση της υποψηφιότητας της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αν -όμως-  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανοίξει τον δρόμο για την πώληση των F-16 στην Αγκυρα. Άρα συνεχίζει τον ελεεινό εκβιασμό.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τον θύλακα του Ναχιτσεβάν, ο Ερντογάν διευκρίνισε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Αντονι Μπλίνκεν συζήτησαν το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ την προηγούμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη.

  • «Αν (οι ΗΠΑ) τηρήσουν την υπόσχεσή τους, το κοινοβούλιό μας θα τηρήσει την δική του υπόσχεση επίσης. Το τουρκικό κοινοβούλιο θα έχει τον τελευταίο λόγο για την ένταξη της Σουηδίας», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Η Τουρκία πρέπει να μετατρέψει τα νομικά θέματα που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ σε ευκαιρία για την προμήθεια των αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

  • Το γεγονός ότι ο Ρόμπερτ Μενέντεζ βρίσκεται προσωρινά «εκτός του κάδρου» είναι επωφελές για την Τουρκία, είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στις κατηγορίες περί δωροληψίας από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσι που αντιμετωπίζει ο Αμερικανός γερουσιαστής, ο οποίος έχει αντιταχθεί στην πώληση των F-16 και έχει επικρίνει την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Σχετικά με τις τουρκο- ϊσραηλινές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι πιθανόν να επισκεφθεί την Τουρκία τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, προσθέτοντας ότι ο ίδιος θα ανταποδώσει στην συνέχεια την επίσκεψη.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα κατά την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία. Στην συνέχεια, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το Ισραήλ και η Τουρκία θα κάνουν σύντομα βήματα στον τομέα της εξόρυξης ενεργειακών πόρων.

Όταν ο Ερντογάν υποδεικνύει το «σωστό» για το Κυπριακό: Λύση δυο κρατών

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με το αίτημα αναγνώρισης του ψευδοκράτους από τα κράτη μέλη του ΟΗΕ, ο Ερντογάν είπε:

“Η αναγνώριση της (παράνομης) “τδβκ” είναι η σωστή επιλογή για όλες τις χώρες που θέλουν να εξασφαλίσουν διαρκή ειρήνη και ηρεμία στο νησί της Κύπρου. Οι πραγματικότητες του νησιού είναι προφανείς και η (παράνομη) “τδβκ” είναι η πιο συγκεκριμένη πραγματικότητα της Κύπρου. Για χρόνια, όσοι έχουν προσπάθησαν να αγνοήσουν την τουρκική παρουσία εκεί έχουν δοκιμάσει τα πάντα“, πρόσθεσε.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί για την αναγνώριση της παράνομης “τδβκ”, ο Ερντογάν είπε ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή στην Κύπρο εκτός από μια λύση δύο κρατών. Σημείωσε επίσης ότι η Τουρκία δεν θα αγνοήσει ποτέ τα δικαιώματα της παράνομης “τδβκ”.

“Ήρθε η ώρα για το σωστό βήμα, για να διαγραφούν όλα τα λάθη. Η αναγνώριση της (παράνομης) “τδβκ” θα αντισταθμίσει τα λανθασμένα βήματα που έγιναν από πολλά μέρη, ιδιαίτερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το νησί της Κύπρου αξίζει να το θυμόμαστε με ειρήνη και ηρεμία, όχι με εντάσεις“, υπογράμμισε ο άθλιος Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/ERTNEWS.GR

Σπεύδουν να εκμεταλλευθούν την “απουσία” του κ. Μενέντεζ για να χαρίσουν τα F-16 στην Τουρκία: Να πείτε “ναι” στην ένταξη της Σουηδίας, να πούμε “ναι” στα μαχητικά; Έτσι πάει;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: