Για 20η φορά στην απομόνωση ο Ναβάλνι δι΄άγνωστον λόγο: Πλησιάζει σταλινικά επίπεδα η καταπίεση στη Ρωσία διαπιστώνει ο ΟΗΕ

File photo Ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι εμφανίζεται σε οθόνη μέσω σύνδεσης βίντεο από την ποινική αποικία Νο. 2 (IK-2) στο Πόκροφ στην περιοχή Βλαντιμίρ, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης προσφυγής κατά της ποινής του δικαστηρίου Λεφορτόφσκι στο δημοτικό δικαστήριο της Μόσχας στη Μόσχα , Ρωσία, 24 Μαΐου 2022.EPA/ΓΙΟΥΡΙ ΚΟΤΣΕΤΚΟΒ




Ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης στην αποικία κρατουμένων αριθμός 6 στην πόλη Μελίχοβο στην περιοχή Βλαντίμιρ, εστάλη εκ νέου στην απομόνωση, για εικοστή φορά, αναφέρουν οι συνεργάτες του.

Ο Ναβάλνι είχε βγει μόλις χθες από την απομόνωση, στην οποία είχε σταλεί πριν από εννέα ημέρες και μεταφέρθηκε σε κανονικό κελί.

Οι λόγοι της νέας τιμωρίας που επεβλήθη στον Ναβάλνι δεν διευκρινίζονται. Αυτή την φορά θα παραμείνει στην απομόνωση τέσσερις μέρες.

«Όλα είναι σταθερά. Χθες στις πέντε το απόγευμα με έβγαλαν από την απομόνωση, σήμερα στις οκτώ το πρωί με ξαναέβαλαν στην απομόνωση. Τέσσερις μέρες. Γιατί τόσο λίγο; Επειδή ακριβώς μετά από τέσσερα εικοσιτετράωρα συνεδριάζει το δικαστήριο την έφεση που έχω υποβάλλει. Και η αποικία κρατουμένων μπορεί να ισχυρισθεί: «Εμείς σε καμία περίπτωση δεν παραβιάσαμε το δικαίωμα του, ούτε στην απομόνωση δεν είναι. Τόσο ευγενικά», έγραψε ο Ναβάλνι μέσω των συνεργατών του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μέχρι στιγμής ο Ναβάλνι έχει περάσει στην απομόνωση 220 ημέρες. Το κελί της απομόνωσης είναι ένα πολύ μικρό κελί για ένα άτομο.

Στις αρχές Αυγούστου το Δικαστήριο της πόλης της Μόσχας καταδίκασε τον Ρώσο πολιτικό της αντιπολίτευσης σε 19 χρόνια κάθειρξης σε αποικία κρατουμένων ειδικού καθεστώτος, με τις κατηγορίες της χρηματοδότησης εξτρεμιστικής δραστηριότητας, την σύσταση εξτρεμιστικής οργάνωσης και εκκλήσεις για εξτρεμιστική δραστηριότητα.

Το ειδικό καθεστώς που επικρατεί στην αποικία κρατουμένων στην οποία εκτίει την ποινή του, επιτρέπει στον Ναβάλνι να έχει δύο σύντομες και μια μακράς διάρκειας συναντήσεις το χρόνο όπως και το δικαίωμα να παραλαμβάνει δύο δέματα τον χρόνο.

  • Η καταπίεση στη Ρωσία έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία την περασμένη χρονιά, φθάνοντας σε «επίπεδο χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», προειδοποίησε σήμερα ειδικός των Ηνωμένων Εθνών.

«Το επίπεδο καταπίεσης σε βάρος των ανεξάρτητων μέσων της κοινωνίας των πολιτών, και πιο γενικά σε βάρος κάθε ανθρώπου με αντίθετη φωνή… είναι χωρίς προηγούμενο στην πρόσφατη ιστορία», δήλωσε η Μαριάνα Κατζάροβα σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Παρουσιάζοντας τα συμπεράσματα της πρώτης της έκθεσης, η ειδική εισηγήτρια των Ηνωμένων Εθνών για την κατάσταση των δικαιωμάτων στη Ρωσία αναφέρθηκε στην «τεράστια καταπίεση» που ασκεί η Μόσχα στους επικριτές μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Η ίδια πρόσθεσε ότι η «καταπίεση είναι πολύ επιτηδευμένη» με νέους νόμους να παρουσιάζονται πρακτικά κάθε εβδομάδα για να «φιμωθεί» κάθε μορφή επίκρισης ή διαφωνίας.

«Είναι εξαιρετικά σοβαρό», τόνισε η ίδια.

Πλησιάζει την εποχή των γκούλαγκ

Η σημερινή κατάσταση στη Ρωσία δεν είναι ακόμα συγκρίσιμη με το επίπεδο καταπίεσης κατά τη σταλινική εποχή στη Σοβιετική Ένωση, όταν εκατομμύρια άνθρωποι χάθηκαν σε στρατόπεδα Γκουλάγκ, δήλωσε η ίδια.

«Αλλά σήμερα είναι ευκαιρία… να μην αφήσουμε την κατάσταση στη Ρωσία να επιδεινωθεί έως ότου φθάσει το επίπεδο της σταλινικής καταπίεσης», δήλωσε η αξιωματούχος, κάνοντας έκκληση για διεθνή δράση.

Η Μαριάνα Κατζάροβα ορίστηκε τον Απρίλιο πρώτη ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση στη Ρωσία, μια από τις πέντε χώρες που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ρωσία αρνήθηκε να της δώσει πρόσβαση στο έδαφός της, ακόμα και να αναγνωρίσει την αποστολή της, και δεν έλαβε μέρος σε καμία συζήτηση αυτή την εβδομάδα για την έκθεσή της στο Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η αποστολή της Κατζάροβα θα λήξει τον επόμενο μήνα αν το Συμβούλιο δεν ταχθεί υπέρ ψηφίσματος που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παράτασή της, κάτι στο οποίο αντιτίθεται σφόδρα η Μόσχα.

Η Κατζάροβα υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί η αποστολή παρακολούθησης, κυρίως αφού η Ρωσία έχει πρακτικά διακόψει όλους τους διαύλους που επιτρέπουν να γίνεται γνωστή η κατάσταση στη χώρα.

Η αποστολή, δήλωσε η ίδια, είναι «μια γέφυρα προς τον ρωσικό λαό». «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να συνεχιστεί, κυρίως τώρα, σε σκοτεινούς καιρούς για τα δικαιώματα του ανθρώπου» στη Ρωσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: