Επειδή η ηττοπάθεια είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων: Πως θα περάσει βρε ανόητοι ο αγωγός από το Ισραήλ στην Τουρκία; Θα …«πετάξει» πάνω από την ΑΟΖ της Κύπρου;

FILE PHOTO” Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ κ. Benjamin Netanyahu σε συνάντηση, στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας. Φωτογραφία ΓΤΠ, PIO




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, HELLAS JOURNAL

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία ακόμα μία επιτυχημένη Τριμερής Συνάντηση Κορυφής μεταξύ των Πρωθυπουργών του Ισραήλ και της Ελλάδας με τον οικοδεσπότη Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Από τις δηλώσεις, κυρίως του Μπενιαμίν Νετανιάχου, πληροφορηθήκαμε ότι το Εβραϊκό Κράτος είναι έτοιμο για μεγάλες επενδύσεις και στρατηγικές κινήσεις, που αφορούν τα θέματα της ενέργειας. Είναι διατεθειμένος να εξετάσει και να επαναφέρει στο προσκήνιο ακόμα και τον αγωγό East Med, που προσπάθησαν να «σκοτώσουν» οι Αμερικανοί.

Και βεβαίως, κάτι που είναι πιο εύκολο, να προωθήσει την κατασκευή εγκαταστάσεων επεξεργασίας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

  • Σύμφωνα με τα πρακτορεία Bloomberg και Associated Press, o πρωθυπουργός του Ισραήλ διατύπωσε και την ιδέα της κατασκευής έργων υποδομής, όπως ένα καλώδιο οπτικών ινών που θα συνδέει χώρες στην Ασία και την Αραβική Χερσόνησο με την Ευρώπη μέσω του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.

Φαίνεται ότι ήταν καταιγιστικός ο κ. Νετανιάχου στις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο τελευταίος είχε πολύωρη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό και σε αυτή συζήτησαν και την ανειλικρινή «χείρα φιλίας» που προσφέρει και στους δύο ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

Τόσο ο κ. Μητσοτάκης, όσο και ο κ. Νετανιάχου θα συναντήσουν τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που ξεκινά στις 18 Σεπτεμβριου, στη Νέα Υόρκη.

Λόγω της τηλεφωνικής επικοινωνίας των υπουργών Ενέργειας της Τουρκίας και του Ισραήλ, την ίδια μέρα κατά την οποία ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επέλεξε τη Λευκωσία για τις πολύ σημαντικές ανακοινώσεις του, οι γνωστοί κινδυνολόγοι «πεσιμιστές» της Αθήνας και της κυπριακής πρωτεύουσας, ξεκίνησαν την παραπληροφόρηση:

  • Επίκειται, ισχυρίζονται, εξαγγελία κατασκευής αγωγού από το Ισραήλ στην Τουρκία.

Μόνο που δεν μας είπαν πως θα συμβεί αυτό. Θα περάσει από την κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ); Θα …πετάξει πάνω από την Κύπρο; Διότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να προσβάλει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό, το έχουν καταστήσει γνωστό στη Λευκωσία και ο κ. Νετανιάχου, ακόμα και οι προηγούμενοι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες του Ισραήλ.

Ο μοναδικός τρόπος να συμβεί αυτό είναι να έχει προηγηθεί η λύση του Κυπριακού. Αλλά, με την ευκαιρία θυμίζω μία κουβέντα του Ισραηλινού πρωθυπουργού στον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που έσπευσε να διαψεύσει χωρίς επιτυχία ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης: Μην μας φέρετε στα πόδια μας τους Τούρκους, του είχε τονίσει.

Βεβαίως, ο κ. Νετανιάχου δεν είναι ένας ηγέτης της σειράς. Και έμπειρος είναι και πάνω απ’ όλα τακτικιστής. Δεν θα αρνηθεί να συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν -αυτό θα συμβεί στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ- αλλά δεν θα προχωρήσει εύκολα σε συμφωνίες με ένα ηγέτη, όπως ο Τούρκος πρόεδρος, που δεν έχει την παραμικρή μπέσα.

Γιατί να δώσει το «κλειδί» του ισραηλινού φυσικού αερίου στον Ερντογάν, όταν ακόμα και σήμερα φιλοξενεί στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη τους ηγέτες της τρομοκρατικής Χαμάς, που έχουν δολοφονήσει εκατοντάδες Ισραηλινούς; Το σκέφθηκε κανείς από τους «πεσιμιστές» της Αθήνας και της Λευκωσίας;

Δεν υποσχέθηκε ο Ερντογάν τον περασμένο Ιανουάριο ότι θα έδιωχνε τους ηγέτες της Χαμάς και θα έκλεινε τα γραφεία τους; Βεβαίως υποσχέθηκε και θεωρήθηκε από τους Ισραηλινούς μεγάλη και ειλικρινής υποχώρηση. Δεν το έπραξε μέχρι σήμερα, και δεν πρόκειται να το πράξει ποτέ.

  • Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, είχε τη Δευτέρα μία τηλεφωνική επικοινωνία ρουτίνας με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Ίσραελ Κατς. Και έγινε επίτηδες, πιστεύω, για να ξυπνήσουν οι δικοί μας στη Λευκωσία, οι οποίοι καθυστερούν εκνευριστικά να λάβουν αποφάσεις.

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι υπάρχουν κάποιες μικρές διαφορές μεταξύ της Λευκωσίας και της Ιερουσαλήμ, όσον αφορά το φυσικό αέριο των δύο χωρών. Αλλά δεν ομιλούμε για εχθρικές χώρες, αλλά για στρατηγικούς εταίρους. Μία πάνω, μία κάτω, πρέπει να τα βρουν διότι περισσότερο θα ευεργετηθεί η Κύπρος και μαζί της η Ελλάδα.

Προσωπικά δεν βλέπω κανένα κίνδυνο για τη Λευκωσία και την Αθήνα από το Ισραήλ. Αντίθετα, θα έλεγα, πως οι σχέσεις είναι καταπληκτικές.

Οι τρεις χώρες δεν θα είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να συνεργαστούν και με την Τουρκία εφόσον γίνει μία κανονική χώρα, που δεν θα απειλεί τους γείτονές της. Θα πρέπει, βεβαίως, να επιλυθεί ορθά το Κυπριακό. Η φιλοτουρκική διευθέτηση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας απλά «δεν κάνει» για το νησί. Παραδίδει τον απόλυτο έλεγχο της Κύπρου στην κατοχική Τουρκία.

Η Λευκωσία και η Αθήνα, την οποία βλέπω πολύ αποστασιοποιημένη από το Κυπριακό, πρέπει να κοιτάξουν το συμφέρον του Ελληνισμού. Λένε μεν πως η Ελλάδα και η Κύπρος είναι δύο ανεξάρτητες χώρες και άλλα κουραφέξαλα, αλλά στο τέλος της ημέρας όλοι Έλληνες είμαστε.

Όταν η Τουρκία διεκδικεί την Κύπρο, που δεν της ανήκει, η Ελλάδα θα βάλει στην άκρη το νησί, όπου το 80% των πολιτών μιλούν ελληνικά και νιώθουν Έλληνες; Έτσι επειδή υπάρχει μία διεφθαρμένη ελίτ, η οποία πιέζει όλους τους πρωθυπουργούς της Μητέρας Πατρίδας να τα βρουν με την Τουρκία και ας χάσουμε και το …Καστελόριζο;

Όπως υποστήριξα πολλές φορές, ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να ταπεινώσει τον κ. Μητσοτάκη στα μάτια των Ελλήνων πολιτών. Η επίθεση των δυνάμεων του Αττίλα στην Πύλα ήταν ένα τεστ. Δεν θα τον προκαλέσει στο Αιγαίο, αλλά στην Κύπρο. Και εκεί θα μετρηθεί η πραγματική δύναμη της Ελλάδας…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε και ελάλησε… Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τον άκουσε με προσοχή: Η Λευκωσία; Γιατί δεν δέχθηκε αμέσως την πρόταση του;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: