Eισήγηση για διώξεις στην υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» στην Κύπρο: Στο μικροσκόπιο 22 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων

Photo: Aρχείο Hellas Journal




Στη Νομική Υπηρεσία διαβιβάστηκε πρόσφατα η μεγαλύτερη υπόθεση που διερευνήθηκε από την Αστυνομία και αφορά στο σκάνδαλο με την παραχώρηση χρυσών διαβατηρίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» πρόκειται για 22 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων ξένων επενδυτών και επιχειρηματιών από τον ίδιο πάροχο, με τις έρευνες να διαρκούν πάνω από δύο χρόνια με συνεχείς αιτήσεις στα Δικαστήρια για προσβολή κάθε διατάγματος που εξέδιδε η Αστυνομία στο πλαίσιο των ερευνών της.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Αστυνομία στην συνοπτική έκθεσή της που διαβίβασε μαζί με τα 110 συνολικά boxfiles στη Νομική Υπηρεσία, προβαίνει στην εισήγηση ότι προκύπτει μαρτυρία που δημιουργεί το υπόβαθρο για ποινικές διώξεις.

Οι διώξεις αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ένας πρώην υπουργός, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Επίσης, ανάμεσα στα πρόσωπα που γίνεται εισήγηση για άσκηση ποινικής δίωξης είναι και δημόσιος λειτουργός, ωστόσο τον τελικό λόγο για το ποιοι και για ποια αδικήματα θα σταλούν ενώπιον της δικαιοσύνης, τον έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, αφού μελετηθεί όλο το μαρτυρικό υλικό και κριθεί ποιο είναι το καλύτερο για το δημόσιο συμφέρον.

Δεν αποκλείεται κάποια πρόσωπα που μπορεί κατ’ ισχυρισμό να φέρουν ποινική ευθύνη ν’ αποφασιστεί ότι θα βγουν μάρτυρες κατηγορίας, ή δεν θα σταλούν στο δικαστήριο γιατί δεν υπάρχει μαρτυρία ή πιθανότητα καταδίκης, οπόταν και την τελική απόφαση θα λάβει ο επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας.

Αυτή τη στιγμή ο ογκώδης φάκελος της υπόθεσης μελετάται από ομάδα νομικών λειτουργών της Εισαγγελίας, ώστε μετά που θα τον διέλθουν διεξοδικά, θα συγκληθεί σύσκεψη με τους ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου, για να εξεταστούν οι λεπτομέρειες και να δοθούν οδηγίες.

Αν κριθεί αναγκαίο ότι απαιτούνται συμπληρωματικές έρευνες τότε αυτό θα γίνει πριν τη λήψη τελικών αποφάσεων.

Πάντως η υπόθεση εποπτευόταν από την αρχή από τη Νομική Υπηρεσία, η οποία έδινε τις δέουσες οδηγίες για το πώς θα προχωρούσαν οι έρευνες.

Με τη συμπλήρωση των ερευνών όλων αυτών των υποθέσεων (22 περιπτώσεις πολιτογραφήσεων) από τον ίδιο πάροχο, η ανακριτική ομάδα που ασχολείται με το θέμα θα πάρει ανάσες ώστε να συνεχίσει τις έρευνες της για τις υπόλοιπες υποθέσεις που εκκρεμούν.

Παράλληλα εκτός από την υπόθεση αυτή, πρόσφατα διαβιβάστηκε στη Νομική Υπηρεσία και δεύτερος φάκελος που αφορά δικηγορικό γραφείο το οποίο ενεργούσε ως πάροχος σε σχέση με πολιτογραφήσεις.

Και γι’ αυτήν την περίπτωση γίνονται εισηγήσεις από την Αστυνομία.

Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής έχουν καταχωρηθεί στα Δικαστήρια τέσσερις υποθέσεις που αφορούν στα χρυσά διαβατήρια.

Η μία έχει εκδικαστεί και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, ενώ εκκρεμεί η εκδίκαση άλλων τριών.

Μεταξύ τους είναι και η υπόθεση με τις αποκαλύψεις του δικτύου Al Jazeera (επανακαταχωρήθηκε πρόσφατα) για την οποία κατηγορούνται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο πρώην βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, ο δικηγόρος Ανδρέας Πιττάτζιης και ο εκ των διευθυντών της εταιρείας Τζιοβάνη, Αντώνης Αντωνίου.

ΠΗΓΗ: philenews.com

Χυδαίες δηλώσεις του προέδρου της τουρκικής βουλής: Οι Ελληνοκύπριοι είναι οι εισβολείς στην Κύπρο…

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: