Διώχνουν από τα σχολεία της Γαλλίας μαθήτριες που φορούν την μουσουλμανική αμπάγια: Δοκιμαστική εφαρμογή της σχολικής στολής

FILE PHOTO: Στα τέλη Αυγούστου η κυβέρνηση της Γαλλίας αποφάσισε να απαγορεύσει στις μουσουλμάνες μαθήτριες να φορούν την αμπάγια – το μακρύ μουσουλμανικό πανωφόρι – θεωρώντας το θρησκευτικό σύμβολο που παραβιάζει τον κοσμικό χαρακτήρα της γαλλικής δημόσιας εκπαίδευσης. EPA/ALI HAIDER




Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι σχεδόν 300 μαθήτριεςέφτασαν στα σχολεία χθες Δευτέρα – πρώτη ημέρα του νέου σχολικού έτους – φορώντας την αμπάγια, το μακρύ μουσουλμανικό πανωφόρι που απαγορεύτηκε στα σχολεία την περασμένη εβδομάδα.

Παράλληλα, ο υπουργός δήλωσε πως σύντομα θα μπει σε “δοκιμαστική” εφαρμογή η στολή στα σχολεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 298 κορίτσια – κυρίως ηλικίας 15 ετών και άνω – εμφανίστηκαν στο σχολείο με την απαγορευμένη πλέον ενδυμασία.

Σύμφωνα με οδηγίες του υπουργείου, ακολούθησε σε κάθε μια από τις περιπτώσεις αυτές διάλογος με το προσωπικό του σχολείου και τα περισσότερα κορίτσια συμφώνησαν να ντυθούν διαφορετικά. Έτσι μπόρεσαν να μπουν στις τάξεις.

Ωστόσο, 67 κορίτσια αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και στάλθηκαν στο σπίτι τους. Θα ακολουθήσει μια περαιτέρω περίοδος διαλόγου με τις οικογένειές τους. Εάν αυτό αποτύχει, θα αποβληθούν.

Καθώς 12 εκατομμύρια μαθητές και μαθήτριες ξεκίνησαν τη νέα χρονιά χθες, η  κυβέρνηση εκτιμά ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η απαγόρευση έχει γίνει ευρέως αποδεκτή.

Ωστόσο,  μια ομάδα που εκπροσωπεί ορισμένους μουσουλμάνους θα φτάσει αργότερα σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου αμφισβητώντας την νομιμότητα του μέτρου το οποίο ανακοινώθηκε στα τέλη του Αυγούστου και τέθηκε σε εφαρμογή από χθες.

Η Γαλλία απαγορεύει αυστηρά τα θρησκευτικά σύμβολα σε δημόσια σχολεία και κυβερνητικά κτίρια, υποστηρίζοντας τον λαϊκό [κοσμικό] χαρακτήρα της εκπαίδευσης και του κράτους.  .

Η χρήση μαντίλας έχει απαγορευτεί από το 2004 στα δημόσια σχολεία.

Η κίνηση έρχεται μετά από μήνες συζήτησης σχετικά με τη χρήση αμπάγιας στα γαλλικά σχολεία.

Το ένδυμα φοριόταν από μουσουλμάνες μαθήτριες όλο και περισσότερο στα σχολεία, οδηγώντας σε πολιτικό διχασμό, με τα δεξιά κόμματα να πιέζουν για απαγόρευση, ενώ τα αριστερά έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των μουσουλμάνων γυναικών και κοριτσιών.

Το 2010, η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση καλύμματος ολόκληρου του προσώπου σε δημόσιους χώρους, προκαλώντας οργή στη γαλλική μουσουλμανική κοινότητα των πέντε εκατομμυρίων ατόμων.

Η Γαλλία έχει επιβάλει αυστηρή απαγόρευση των θρησκευτικών συμβόλων στα σχολεία από τον 19ο αιώνα –  συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών συμβόλων όπως μεγάλοι σταυροί κλπ –  σε μια προσπάθεια να περιορίσει κάθε επιρροή στη δημόσια εκπαίδευση.

Δοκιμαστικά στολή στα σχολεία

Ο Γάλλος υπουργός Παιδείας Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε σήμερα πως τάσσεται υπέρ της δοκιμαστικής χρήσης στολής ή της επιβολής ενδυματολογικού κώδικα στα σχολεία.

Οι στολές έχουν πάψει από το 1968 να είναι υποχρεωτικές στα γαλλικά σχολεία, όμως επανέρχονται τακτικά στην πολιτική ατζέντα, συχνά υπό την πίεση συντηρητικών και ακροδεξιών πολιτικών.

  • Ο Ατάλ δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό BFM TV πως θα ανακοινώσει μέσα στο φθινόπωρο ένα χρονοδιάγραμμα για τη δοκιμαστική χρήση σχολικών στολών στα σχολεία που θα συμφωνήσουν να συμμετάσχουν στη δοκιμή.

«Δεν πιστεύω πως η σχολική στολή είναι μια μαγική λύση η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα που συνδέονται με την παρενόχληση, τις κοινωνικές ανισότητες ή τον κοσμικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης», δήλωσε.

Ωστόσο πρόσθεσε πως «πρέπει να κάνουμε πειράματα, να δοκιμάσουμε πράγματα» για να προωθήσουμε τη συζήτηση.

Για ορισμένους, η στολή σημαίνει ισότητα και απάλειψη των διαφορών κοινωνικής θέσης και πλούτου. Για άλλους, πρόκειται για μια συζήτηση η οποία δεν χρειάζεται και αποσπά την προσοχή από πιο σοβαρά ζητήματα, όπως η πειθαρχία και η παρενόχληση.

Το Ιανουάριο 2023 η σύζυγος του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, η Μπριζίτ, είχε πει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Le Parisien πως η σχολική στολή «σβήνει διαφορές, εξοικονομούμε χρόνο -χρειάζεται χρόνος για να διαλέξεις τι θα φορέσεις το πρωί- και χρήμα -σε σύγκριση με τα ‘επώνυμα’ ρούχα».

Η ίδια είπε ότι φορούσε στολή επί 15 χρόνια, σκούρα μπλε φούστα και πουλόβερ ως μαθήτρια, και πως το δεχόταν θετικά.

«Έτσι είμαι υπέρ της σχολικής στολής, αλλά να είναι απλή και όχι μουντή», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Le Monde/BBC

 

Μπέρμιγχαμ: Κήρυξε πτώχευση η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: