Μπέρμιγχαμ: Κήρυξε πτώχευση η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου

FILE PHOTO: Το Μπέρμιγχαμ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου και η πολυπληθέστερη πόλη της Ευρώπης. Screenshot via YouTube@Expedia/




Το Δημοτικό Συμβούλιο του Μπέρμιγχαμ κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, ανακοινώνοντας ότι αναστέλλει οποιεσδήποτε πλην των απολύτως αναγκαίων δαπανών για βασικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημοτική αρχή στην Ευρώπη ως προς τον αριθμό δημοτών, με σχεδόν 1,15 εκατομμύρια κατοίκους. Σε έκταση είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ηνωμένου Βασιλείου.

  • Η αδυναμία κάλυψης των οικονομικών αναγκών του δήμου οφείλεται σε υποχρεώσεις ύψους 760 εκ. λιρών που παραμένουν εκκρεμείς έναντι κυρίως γυναικών υπαλλήλων.

174 υπάλληλοι είχαν κερδίσει το 2012 δικαστική διαμάχη  με το δημοτικό συμβούλιο το οποίο κατήγγειλαν για διάκριση σε βάρος τους ως προς τις απολαβές.

Συγκεκριμένα το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αποδεχθεί την καταγγελία πως ο δήμος του Μπέρμιγχαμ δεν κατέβαλλε ως όφειλε επιμίσθια σε υπαλλήλους που στελέχωναν θέσεις βοηθητικού διδακτικού προσωπικού, καθαριστριών και άλλων επαγγελμάτων με κυρίαρχη τη γυναικεία παρουσία, ενώ έδινε μπόνους σε επαγγέλματα που παραδοσιακά είναι ανδροκρατούμενο, όπως εργάτες συλλογής απορριμάτων.

 

  • Οι δημοτικοί άρχοντες δήλωσαν ότι η κίνηση ήταν «ένα “αναγκαίο βήμα καθώς επιδιώκουμε να επαναφέρουμε την πόλη μας σε υγιή οικονομική βάση. ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια ισχυρότερη πόλη για τους κατοίκους μας.
    Παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, θα δώσουμε προτεραιότητα στις βασικές υπηρεσίες στις οποίες βασίζονται οι δημότες μας, σύμφωνα με τις αξίες μας για την  υποστήριξη των πιο ευάλωτων».”

Το συμβούλιο κατέφυγε στην προστασία του άρθρου 114 – που βασικά σημαίνει παραδοχή ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί την «καταστροφική οικονομική κρίση χωρίς βοήθεια».

Η έκδοση του Άρθρου 114 ισοδυναμεί με πλήρη παράδοση, σημαίνει ότι οι τοπικοί άρχοντες δεν μπορούν να βρουν διέξοδο στο χάος χωρίς υποστήριξη και παρέμβαση, κάτι που συνήθως αντιπροσωπεύει μια  έκκληση προς την κυβέρνηση για βοήθεια.

Σύμφωνα με τον νόμο για τα οικονομικά της τοπικής αυτοδιοίκησης του 1988, εάν ο οικονομικός διευθυντής ενός συμβουλίου πιστεύει ότι η αρχή δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για δαπάνες από τα έσοδά της, πρέπει να εκδώσει μια τέτοια ειδοποίηση 114.

Δεν χρειάζονται τη συναίνεση των δημοτικών συμβούλων.

Οι τοπικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορούν να χρεοκοπήσουν, αλλά η έκδοση της ειδοποίησης περιγράφεται συχνά ως “πραγματική χρεοκοπία  “, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις δαπανών και πρέπει να συνεδριάσουν εντός 21 ημερών για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα.

Ο δήμαρχος Τζον Κότον, στέλεχος των Εργατικών, σε ανακοίνωσή του που αναμεταδόθηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, εξήγησε πως έλαβε αυτό το «απαραίτητο μέτρο» για να υπάρξει μια εξυγίανση.

Ο ίδιος απέδωσε την κατάσταση σε μερικές έκτακτες δαπάνες, όπως μια καταδίκη του δήμου για παραβίαση του Εργατικού Δικαίου, αλλά και στη μείωση της χορηγούμενης χρηματοδότησης τα 13 τελευταία χρόνια από τις διαδοχικές συντηρητικές κυβερνήσεις και στην κρίση του κόστους ζωής.

Με τις κοινωνικές δαπάνες που αυξάνονται κάθετα και τον πληθωρισμό που ανεβάζει τα κόστη, δήμοι όπως αυτός του Μπέρμιγχαμ βρίσκονται αντιμέτωποι με «άνευ προηγουμένου  οικονομικές προκλήσεις», διαβεβαίωσε.

  • Ο δήμαρχος επικαλέσθηκε εκτίμηση της ομοσπονδίας των βρετανικών δημοτικών αρχών Sigoma, σύμφωνα με την οποία 26 δήμοι ενδέχεται να κηρύξουν χρεοκοπία μέσα στα δύο επόμενα χρόνια.

Ο προϋπολογισμός των δήμων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαρτάται από τις εισπράξεις από τους δημοτικούς φόρους που επιβάλλονται στους δημότες και τις επιχειρήσεις, αλλά επίσης από μια κρατική επιχορήγηση η οποία έχει μειωθεί σημαντικά λόγω των πολιτικών λιτότητας των χρόνων του 2010.

«Το σύστημα χρηματοδότησης δεν λειτουργεί πλέον καθόλου. Τα δημοτικά συμβούλια κάνουν θαύματα εδώ και 13 χρόνια, όμως δεν υπάρχουν πλέον χρήματα», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Sigoma Στίβεν Χότον και κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει.

Με πληροφορίες από το AFP/ BBC

Κατακόρυφη αύξηση της αξιοπιστίας της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν: Μεταναστευτικό και ασφάλεια την πριμοδοτούν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: