Ανοικτή η πίεση προς την Τουρκία: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου και η Νομική Υπηρεσία πέτυχαν συνέχεια επιτήρησης της κατοχικής Τουρκίας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Κόμπος με την ομόλογό του της Andorra, κ. Imma Tor Faus. Φωτογραφία υπουργείο Εξωτερικών Κύπρου .




Μετά από έντονη και συντονισμένη προσπάθεια, με την πολύτιμη συνδρομή και της Νομικής Υπηρεσίας εξασφαλίστηκε η επιτήρηση για το επόμενο έτος, της υπόθεσης που αφορά την πτυχή του περιουσιακού στη Διακρατική Κύπρος εναντίον Τουρκίας, είπε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας πραγματοποίησε σειρά επαφών, ανέφερε ότι:

«Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης, η διπλωματία της Κυπριακής Δημοκρατίας κινήθηκε στη βάση κατευθυντήριων γραμμών ως εξής:

Πρώτον, είχαμε σωρεία επαφών και συναντήσεων με χώρες από την Αφρική και την Ασία, χώρες, με τις οποίες υπάρχει η προοπτική για σύσφιγξη των σχέσεων και χώρες που συμμετέχουν στην Ισλαμική Διάσκεψη, στον Οργανισμό για τους τουρκογενείς, αλλά και στην Κοινοπολιτεία.

Δεύτερο, είχαμε δώσει έμφαση σε επαφές με ευρωπαϊκές χώρες που δεν είναι κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά έχουν τέτοιου είδους φιλοδοξίες ή και που έχουν εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ και με τις οποίες θέλουμε να διατηρήσουμε και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας.

Αυτά ήταν στα πλαίσια της προσέγγισης μας σε σχέση με το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου σήμερα εξεταζόταν ο τερματισμός ή μη της Διακρατικής Κύπρος εναντίον Τουρκίας, η πτυχή του περιουσιακού. Προ ολίγου η απόφαση στην οποίαν κατέληξε η Υπουργική Επιτροπή είναι να μην τερματιστεί η επιτήρηση της υπόθεσης.

Αυτό δεν είναι κάτι που είναι πλέον δυστυχώς αυτονόητο ως επίτευγμα για την πλευρά μας. Πέρσι έκλεισε η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και φέτος υπήρξε πρόταση από τη Γραμματεία για κλείσιμο της υπόθεσης. Μετά από έντονη και συντονισμένη προσπάθεια, με την πολύτιμη συνδρομή και της Νομικής Υπηρεσίας εξασφαλίστηκε η επιτήρηση της υπόθεσης για το επόμενο έτος και μάλιστα με μετατόπιση της στάσης τεσσάρων κρατών σε σύγκριση πάντοτε με την περσινή περίοδο.

Τέλος, συμμετείχαμε σε σωρεία πολυμερών θεματικών συναντήσεων που αφορούσαν αφενός ζητήματα όπως η ενίσχυση της δικαιοδοσίας του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

Χθες συμμετείχα σε δείπνο που παρέθεσε ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών για τις διατλαντικές σχέσεις καθώς επίσης και στο Άτυπο Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ και φυσικά υπήρξε η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και αύριο θα έχουμε τις τριμερείς με την Αίγυπτο και με την Ιορδανία».

Ερωτηθείς αν η χθεσινή απόφαση για τη Διακρατική κρατά ανοικτή την πίεση προς την Τουρκία, ο κ. Κόμπος είπε:

«Σαφέστατα, τα δικά μας επιχειρήματα ήταν και νομικά και πολιτικά. Σε πολιτικό επίπεδο θεωρούμε ότι έπρεπε να σταλεί ένα μήνυμα ότι πρέπει να σταματήσει αυτή η σε εργοστασιακή κλίμακα προσπάθεια εκμετάλλευσης των περιουσιών, όχι ότι η διατήρηση της υπόθεσης και της επιτήρησης του στην πράξη έχει κάποια επίδραση, αλλά είναι ζήτημα και αρχής και ζήτημα πολιτικού μηνύματος.

Αλλά σε αυτά τα θέματα εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα βλέπουμε να υπάρχει σαφής μετατόπιση ως προς τις θέσεις μας, αρνητική, την οποία, όμως, αυτή τη φορά καταφέραμε να αντιστραφεί και θα δούμε την επόμενη φορά με ποιον τρόπο θα συνεχίσει η προσπάθεια μας προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα βήματα σε αυτή την προσπάθεια, ο κ. Κόμπος είπε ότι «εκκρεμεί η πτυχή των αγνοουμένων στη Διακρατική, που θα είναι την Άνοιξη και θα εξεταστεί παρόμοιας φύσης διαδικασία, και μετά τον Σεπτέμβριο του επόμενου έτους θα έχουμε επανεξέταση του ζητήματος της πτυχής του περιουσιακού».

Σε ερώτηση αν το θέμα των αγνοουμένων θα ακολουθήσει την πορεία της πτυχής του περιουσιακού, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «οπωσδήποτε αυτή θα είναι η προσπάθεια μας και ήδη ξεκινήσαμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι ακόμη πιο σημαντικό ζήτημα για μας, όπως αντιλαμβάνεστε είναι ανθρωπιστική πτυχή επίσης και θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και να εργαζόμαστε ώστε να διατηρηθεί η επιτήρηση και αυτής της πτυχής, διότι είναι κάτι που έχει σημασία και από άποψη συμβολισμού και από άποψη πολιτικού μηνύματος».

Τα έκανε χειρότερα ο Στέφανος Κασσελάκης με τη διόρθωση του για την μαρτυρική Κύπρο: Απέδωσε το ατόπημα (για το “κρατίδιο”) στο γεγονός ότι μαθαίνει …ελληνικά!!! Δέστε το video…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: