«Αν συνεχίσουμε από εκεί που εμείναμε …», όπως λένε οι δικοί μας: Η Τουρκία θα απαιτήσει νέες και πιο οδυνηρές υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά

Ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ σε στρατόπεδο του κατοχικού στρατού. Φωτογραφία από το ψευδοκράτος




Του ΑΝΔΡΕΑ ΑΓΓΕΛΙΔΗ*

Η επανέναρξη των συνομιλιών προς επίλυση του Κυπριακού με τη θεώρηση «να συνεχίσουμε από εκεί που εμείναμε …», αποτελεί αυτοεγκλωβισμό μας στα όσα η Τουρκία επιδιώκει.

Εμείς αγωνιούμε για τον ορισμό επιτέλους αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και στο πότε θα καταστεί δυνατή η έναρξη νέων συνομιλιών, γνωρίζοντας ότι για να συγκατατεθεί σε τούτο η Τουρκία, θα αξιώσει πρόσθετα και προκαταβολικά ανταλλάγματα.

Αυτός είναι ο στόχος μας, παρά τις συνεχείς δηλώσεις της άλλης πλευράς για λύση δύο Κρατών! Στόχος χωρίς να έχει υπέρ του τη βεβαιότητα ότι θα ασκηθεί πραγματική πίεση στην Τουρκία για εγκατάλειψη των αδιάλλακτων θέσεων της.

  • Στόχος που εάν ευοδωθεί και υπάρξει διάλογος, στην παρουσία ακόμη και προσωπικότητας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι ανά πάσα στιγμή δυνατό να τιναχθεί στον αέρα στα πλαίσια της τουρκικής στρατηγικής, από την πιο απλή προβολή και της ελάχιστης διαφωνίας από πλευράς Τουρκίας.

Οπότε και το ερώτημα, τί θα μας μείνει ως ελπίδα για να διασωθεί ο τόπος και η παραμονή σ’ αυτό των νεότερων γενιών των Ελληνοκυπρίων; Ιδιαίτερα τώρα όπου δεν υπάρχουν οι ενστάσεις και διεκδικήσεις από κάποια Κόμματα (σήμερα της συμπολίτευσης) που δεν ήσαν έτοιμα να υποταχθούν στις αξιώσεις της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η ίδια αγωνία διακατέχει και κάθε τρίτο καλόπιστο κριτή, (πέραν από τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κάθε Κύπριος), αφού διαβλέπει τις σαφείς επιδιώξεις της Τουρκίας που συνθετικά με την για 49 χρόνια υποχωρητικότητα της δικής μας εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, οδήγησαν στη σημερινή εξαιρετική δύσκολη κατάσταση.

Ιδιαίτερα γιατί, δεν υπάρχει έτοιμη πολιτική δράση που να εφαρμοστεί στην περίπτωση αποτυχίας και στις νέες συνομιλίες (μη εξαιρουμένων των ελληνοτουρκικών),που η τουρκική προπαγάνδα θα φροντίσει να την αποδώσει και πάλι στη δική μας δήθεν «αδιαλλαξία» και «υπερβολικές» μεγάλες αξιώσεις μας.

Είναι λοιπόν αναγκαίο οι όποιες νέες συνομιλίες να διευκρινίζουν σαφώς ότι έγινε αποδεκτό από τον ΟΗΕ (Συμβούλιο Ασφαλείας και Γενικό Γραμματέα) ότι ως χώρα ήδη μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει η όποια συμφωνημένη μετεξέλιξη του Συντάγματος μας, να είναι εν πάση περιπτώσει απόλυτα συμβατή και σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και τις γενικές αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρόσθετα για να μετατραπούν οι λεκτικές καταδίκες κατά της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και γενικότερα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρέπει εμείς οι ίδιοι πρώτα να υπενθυμίζουμε συνεχώς, τα όσα μεθόδευσε η Τουρκία από το 1963 σε βάρος της Κύπρου.

  • Επίσης, ως και ποίες ήσαν και παραμένουν οι επεκτατικές βλέψεις της προδιαγεγραμμένης τουρκικής στρατηγικής την οποία δυστυχώς εφάρμοσε και εφαρμόζει συστηματικά από τη δεκαετία του 1950.

Η δική μας δικαία συνεχής και έντονη διεκδίκηση, θα αναγκάσει και τους εταίρους μας να απαιτήσουν για τη λύση, την εφαρμογή του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος μας πρέπει να είναι η ενότητα και η πραγματικά σταθερή κατά το δίκαιο διεκδίκηση μας ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να αποτελέσει φραγμό στα σχέδια της Τουρκίας και λύτρωση από την κατοχή, εποικισμό και διαίρεση.

* Ανδρέας Αγγελίδης
Πρώην Βουλευτής – Δικηγόρος

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Σενάρια της ΜΙΤ για προβοκάτσια και εργαλειοποίηση των επεισοδίων στη Λεμεσό: Τα μάτια στους μηχανισμούς προπαγάνδας των αδίστακτων τουρκικών μυστικών υπηρεσιών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: