Αμφίβιοι καταδρομείς και πεζοναύτες ξανά στην Θεσσαλία: Tο Μηχανικό δεν έφυγε ποτέ το τελευταίο 20ήμερο…

Τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων κατάφεραν να διασώσουν από την κακοκαιρία Daniel χιλιάδες πολίτες. Πηγή εικόνας ΓΕΕΘΑ




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Τα ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη στο υγρό στοιχείο, αυτοί που όλες τις προηγούμενες

ημέρες κολυμπούσαν ή περπατούσαν μέσα στα λασπόνερα, αναζητώντας ίχνη ζωής κάτω από το γεμάτο μικροβιακούς οργανισμούς νερό, αυτοί που μπήκαν μέχρι το λαιμό μέσα στον κίνδυνο για ν’ απομακρύνουν εγκλωβισμένους πολίτες από τα σπίτια τους, οι commandos της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταστροφών αλλά και οι άνδρες της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, είναι έτοιμοι ν’ αναδείξουν εφόσον απαιτηθεί, το κοινωνικό τους πρόσωπο και να σταθούν δίπλα σε κάθε πληγέντα.

Είναι εκατοντάδες οι εικόνες μετά από την κακοκαιρία Daniel, με τα στελέχη ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ αλλά και της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος, που έχουν αγκαλιάσει τους συνανθρώπους μας οι οποίοι κινδύνευσαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Μετά τα όσα ειπώθηκαν σε πολιτικό επίπεδο, μέσα από τα οποία οι Ένοπλες Δυνάμεις αναλαμβάνουν πιο ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, ήδη τα πρώτα δείγματα φαίνονται μέσα από τη νέα, προληπτική κινητοποίηση στελεχών στην περιοχή της Θεσσαλίας, η οποία μπαίνει ξανά στο μάτι του κυκλώνα.

  • Το κύμα της νέας κακοκαιρίας που οι ειδικοί βάσει των προγνωστικών σκιαγραφούν ως κάτι ανάμεσα στον Ιανό και τον καταστρεπτικό Daniel που δεν άφησε τίποτα όρθιο στην περιοχή της Θεσσαλίας, έχει θέσει σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες των όσων ακολούθησαν σε πολιτικό επίπεδο μετά τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Daniel αλλά και τις αιχμές που σαφώς απαντήθηκαν για την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων. Και όλοι ήταν μάρτυρες, κυρίως οι πληγέντες ,από την στιγμή που ενεργοποιήθηκαν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αγκάλιασαν αυτά τα στελέχη που στάθηκαν στο πλευρό τους σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη για την επιβίωση τους στιγμή.

Η επερχόμενη κακοκαιρία περίπου τριών 24ωρων, έχει ως αποτέλεσμα το ΓΕΕΘΑ να μετακινήσει 70 στελέχη της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομέων, με 10 λέμβους και τον απαραίτητο εξοπλισμό, εντός των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου Μπουγά, στο κέντρο της Θεσσαλικής πρωτεύουσας, στην Λάρισα.

Επιπλέον 120 στελέχη, δυο λόχοι δηλαδή, από την 32ης Ταξιαρχία Πεζοναυτών έχουν σε ετοιμότητα οχήματα και 24 λέμβους εντός της έδρας τους, στο στρατόπεδο Γεωργούλα.

Με πληγωμένα ελικόπτερα η επιφυλακή

Και τα εναέρια μέσα όπως και το εξειδικευμένο προσωπικό τους, έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό. Από το απόγευμα της Κυριακής μετακινήθηκαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης στη Ν. Αγχίαλο και την αεροπορική βάση της Λάρισας, 1 από τα λιγοστά διαθέσιμα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης της πολεμικής αεροπορίας Super Puma, 1 S-70 Aegean Hawk του πολεμικού ναυτικού, 1 βαρύ μεταφορικό ελικόπτερο της αεροπορίας στρατού Chinook καθώς επίσης και 3 από τα παλαιότερα ελικόπτερα μεταφοράς προσωπικού, UH-1H το γνωστό Χιούι.

Ως επιχειρησιακός τοπικός διοικητής που είναι ο Αντιστράτηγος της 1ης Στρατιάς στην Λάρισα έχει στη διάθεσή του όλα τα διαθέσιμα σε πτητική κατάσταση Χιούι.

  • Αίσθηση πάντως μπορεί να πει κάνεις ότι προκαλεί η εκ νέου απουσία των υπερσύγχρονων ΝΗ-90 τα οποία διαθέτουν σύστημα για έρευνα και διάσωση αλλά γι’ ακόμη μια φορά μένουν στην αφάνεια.

Σε αυτή την φάση της προετοιμασίας- θωράκισης από την πλευρά των Ενόπλων Δυνάμεων μπορούμε να ξεχωρίσουμε ότι ήδη στο λιμάνι του Βόλου έχει καταπλεύσει το αρματαγωγό Ικαρία ώστε αν κριθεί απαραίτητο να παίξει τον δικό του ρόλο στην προστασία των πολιτών.

Λίγο μακρύτερα η φρεγάτα που είναι σε υπηρεσία Σκοπούντος έχει τεθεί και αυτή σε πλήρη ετοιμότητα στην περιοχή της Καρύστου, καθώς επίσης και ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς.

Η «πλάτη» που βάζουν οι Ένοπλες Δυνάμεις

Από την 6η Σεπτεμβρίου, ημέρα εκδήλωσης των ακραίων φαινομένων της κακοκαιρίας Daniel, οι Ένοπλες Δυνάμεις βάζουν πλάτη στον κρατικό μηχανισμό ως το πιο σκληρό γρανάζι του που δύσκολα μπορεί να φθαρεί. 19 ημέρες μετά στο πεδίο βρίσκονται 108 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ως χειριστές των μέσων που χρησιμοποιούν για να κάνουν έργα αποκατάστασης στην περιοχή. 12 στελέχη του Διακλαδικού Λόχου πυρηνικού- βιολογικού- χημικού πολέμου παραμένουν στις πληγείσες περιοχές καθώς οι απολυμάνσεις σε προσωπικό, οχήματα και όταν απαιτείται πολίτες, είναι απαραίτητο.

Στο κομμάτι των ελέγχων 19 πολιτικοί μηχανικοί του στρατού συνδράμουν στις αυτοψίες κτηρίων που κάνουν οι τεχνικές υπηρεσίες δήμων και περιφέρειας. Επιπλέον στην περιοχή παραμένει και κτηνίατρος των Ενόπλων Δυνάμεων διότι όλες τις προηγούμενες ημέρες είδαμε την εμπλοκή για την απομάκρυνση των νεκρών ζώων.

 

Στο ΝΑΤΟϊκό Tiger Meet η τουρκική Μοίρα που πρωταγωνίστησε στο πραξικόπημα του 2016: «Εκκαθαρίστηκε» από τον Ερντογάν και επιστρέφει

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: