Στο ΝΑΤΟϊκό Tiger Meet η τουρκική Μοίρα που πρωταγωνίστησε στο πραξικόπημα του 2016: «Εκκαθαρίστηκε» από τον Ερντογάν και επιστρέφει

Η 335 Μοίρα “Τίγρης” παίρνει μέρος στο Tiger Meet στην Ιταλία με 4 μονοθέσια F-16 Block 52 Advanced. Πηγή: Πολεμική Αεροπορία




ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL-Αθήνα

Η 192 filo Kaplan, η τουρκική πολεμική μοίρα με τον κωδικό κλήσης «Tiger» ήταν αυτή που είχε πρωτοστατήσει στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Ήταν η Μοίρα που οι εν ενεργεία ιπτάμενοι και μηχανικοί της, πλήρωσαν το «μάρμαρο» του πραξικοπήματος, με την πλειονότητά τους ως σήμερα να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα των τουρκικών φυλακών.

Από το 2016 η 192 filo Kaplan, βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και παρακολουθείτε στενά από το επιτελείο. Μάλιστα η Μοίρα είχε αναστείλει τη λειτουργία της μετά το πραξικόπημα, επανήλθε πριν λίγα χρόνια στην ενεργώ δράση, με προσωπικό όμως που η κυβέρνηση Ερντογάν αποφάσισε να το γυρίσει πίσω, εντός του στρατεύματος.

Πρόκειται για μηχανικούς και αεροπόρους που έκαναν καριέρα στην πολιτική αεροπορία, συντηρώντας ή πετώντας επιβατικά αεροσκάφη των τουρκικών αερογραμμών.

Το επερχόμενο Tiger Meet στη γειτονική Ιταλία θα έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον καθώς η 192 filo Kaplan θα βγει ίσως για πρώτη φορά εκτός τουρκικών συνόρων.

Τελευταία Νατοϊκή συμμετοχή στη συνάντηση των Νατοϊκών Τίγρεων ήταν η χρονιά του πραξικοπήματος, το 2016…

Τότε οι συνάδελφοί τους σκιαγραφούσαν τους Τούρκους αεροπόρους και μηχανικούς ως πλήρως τυποποιημένους και επαγγελματίες στο πρότυπο που ήθελε η Συμμαχία.

Σήμερα, επτά χρόνια μετά εύλογο είναι ότι οι Σύμμαχοι θέλουν να δουν το επίπεδο αυτής της πολεμικής Μοίρας, σε συνδυασμό μάλιστα με ό,τι αντιμετωπίζει γενικότερα η TuAF στην διαθεσιμότητα του στόλου των μαχητικών F-16.

Τις τελευταίες ημέρες το θέμα των τουρκικών F-16 επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω της παρουσίας του Τούρκου προέδρου στη Νέα Υόρκη, τις συναντήσεις και το ανατολίτικο παζάρι που έγινε επί αμερικανικού εδάφους.

Πολλά ακούστηκαν, πολλά γράφτηκαν, αλλά ως συμπέρασμα εκείνο που προκύπτει είναι πως η Άγκυρα θα συνεχίσει στην «αίθουσα αναμονής» για την τελική απόφαση και το ενδεχόμενο για πράσινο φως που θα σημάνει την ανανέωση του στόλου της στο επίπεδο Viper.

Η αποβολή από το ελληνικό tiger meet με απόφαση Α/ΓΕΕΘΑ

Σε δέκα ημέρες ξεκινά το Tiger Meet (2-13 Οκτωβρίου) στην Ιταλία και εκεί ανάμεσα στους Νατοϊκούς «Τίγρεις» θα είναι τόσο οι Τούρκοι, όσο και η 335 Μοίρα της χώρας μας, με τα F-16 Block 52 Advanced.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι το προηγούμενο Tiger Meet έγινε στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο και οι Τούρκοι είχαν πρόσκληση, μέχρι που οι μαζικές παραβιάσεις που έκαναν δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κλίμα με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση από την στρατιωτική ηγεσία ν’ ανακληθεί η πρόσκληση.

Πάντως το ενδιαφέρον στη φετινή συνάντηση και άσκηση των Τίγρεων εστιάζεται στη συμμετοχή και των ιταλικών F-35, όπως φέρονται να έχουν δηλώσει οι Ιταλοί κατά τις συσκέψεις που έχουν γίνει.

Άσκηση πολυτυπίας μαχητικών

Πλην των Ισπανών όλες οι  Ευρωπαϊκές  Τίγρεις θα είναι εκεί, οι Γάλλοι με Rafale & Mirage 2000D, οι Γερμανοί με Eurofighter Typhoon όπως και οι Αυστριακοί που μετέχουν με τον συγκεκριμένο τύπο αεροσκάφους για πρώτη φορά, οι Βέλγοι, Πορτογάλοι, Πολωνοί, Ελλάδα και Τουρκία με F-16, οι Τσέχοι και οι Ούγγροι με Gripen, οι Ελβετοί με F-18, οι Βρετανοί με ελικόπτερα και σαφώς θα υπάρξει στρατηγική παρουσία της Συμμαχίας με το AWACS.

Σύνθετα σενάρια, μεγάλοι σχηματισμοί, τουλάχιστον δυο κύματα κάθε μέρα σε αποστολές αέρος- αέρος, αέρος- εδάφους. Το Tiger Meet είναι από τις ασκήσεις που θεωρούνται ευκαιρία για τους αεροπόρους να πετούν και να συνεργάζονται με διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών που βρίσκονται στη Συμμαχία.

Στον Ιταλικό ουρανό θα πετούν περίπου 65 μαχητικά διαφορετικών τύπων ενώ οι μετέχοντες ξεπερνούν τα 1000 στελέχη.

Το Tiger Meet συνήθως γίνεται την άνοιξη αλλά επειδή η ιταλική πολεμική αεροπορία συμπληρώνει 100 χρόνια ύπαρξης και προετοιμάζονται εορτασμοί, η ημερομηνία κλείδωσε τον Οκτώβριο.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Οι διασώστες μάχης που έσωσαν ό, τι μπορούσαν στην «Λιβύη του χάους» περιγράφουν τα κρίσιμα λεπτά μετά το τροχαίο: Μία κατάσταση χάους…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: