Ακόμα πιο τραγικός ο νεότερος απολογισμός: Τουλάχιστον 2.122 νεκροί από τον ισχυρό σεισμό στο Μαρόκο, δίνεται μάχη με τον χρόνο για να σωθούν ζωές

epa10851581 People look at the corpses of earthquake victims recovered by the army, in Tafeghaghte, Morocco, 09 September 2023. EPA, JALAL MORCHIDI




Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από τον φονικότερο σεισμό εδώ και έξι δεκαετίες στη χώρα, ενώ πολλοί κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές ετοιμάζονται να περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δραματικά. Σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, οι νεκροί ανέρχονται στους 2.122 και 2.421 οι τραυματίες. Στο προηγούμενο απολογισμό πριν λίγες ώρες είχαν ανακοινωθεί 2.012 και 2.059 τραυματίες, εκ των οποίων 1.404 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας (CNRST), με έδρα το Ραμπάτ, εκτίμησε ότι ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ήταν μεγέθους 7 βαθμών και το επίκεντρό του βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός σε άλλες αφρικανικές χώρες, όπως η Μαυριτανία και η Αλγερία, καθώς και στο νότιο τμήμα της Ιβηρικής.

Στο χωριό Αμιζμίζ, που βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο, διασώστες και εθελοντές μετακινούν ερείπια με τα χέρια τους. Τα στενά σοκάκια έχουν κατακλυστεί από χαλάσματα. Έξω από ένα νοσοκομείο κείτονται περίπου 10 πτώματα, καλυμμένα με κουβέρτες, ενώ συντετριμμένοι συγγενείς θρηνούν.

«Όταν ένιωσα τη γη να τρέμει κάτω από τα πόδια μου και το σπίτι άρχισε να παίρνει κλίση, έτρεξα να βγάλω τα παιδιά μου έξω. Αλλά οι γείτονές μου δεν τα κατάφεραν», λέει ο Μοχάμεντ Αζάου. «Δυστυχώς, κανείς από εκείνη την οικογένεια δεν βρέθηκε ζωντανός. Πατέρας και γιος εντοπίστηκαν νεκροί, ενώ μητέρα και κόρη εξακολουθούν να αγνοούνται», συμπλήρωσε.

Στο χωριό Άσνι, που βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα νότια του Μαρακές, σχεδόν όλα τα σπίτια καταστράφηκαν και όσοι επέζησαν θα περάσουν άλλη μια νύχτα στο ύπαιθρο. «Γείτονές μας εγκλωβίστηκαν κάτω από τα ερείπια και καταβάλλονται αγωνιώδεις προσπάθειες για τη διάσωσή τους με όσα διαθέσιμα μέσα υπάρχουν στο χωριό», είπε ένας κάτοικος του Άσνι, ο Μοντασίρ Ιτρί.

Στο γειτονικό χωριό Τανσγκάρτ, σπίτια κόπηκαν στα δύο και δύο μιναρέδες κατέρρευσαν. Ένας εργάτης, ο Αμπντελατίφ Αΐτ Μπελά, κείτεται στο έδαφος τραυματισμένος στο κεφάλι από τοίχο που έπεσε. «Δεν έχουμε σπίτι να τον πάμε και δεν έχουμε φάει τίποτα από χθες», λέει η σύζυγός του, η οποία ανησυχεί για την εξαμελή οικογένειά της. «Δεν μπορούμε να βασιστούμε σε κανέναν, παρά μόνον στον Θεό», ψελλίζει. Το χωριό θρηνεί ήδη 10 νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων δύο έφηβων κοριτσιών, είπε ένας άλλος κάτοικος.

  • Κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος

Το Μαρόκο κήρυξε σήμερα τριήμερο εθνικό πένθος μετά τον καταστροφικό σεισμό που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και άφησε πάνω από 2.000 νεκρούς, ανακοίνωσε το βασιλικό υπουργικό συμβούλιο.

«Αποφασίστηκε να κηρυχθεί τριήμερο εθνικό πένθος, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια», ανέφερε το παλάτι σε δελτίο τύπου που δημοσίευσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων MAP, μετά από συνεδρίαση του συμβουλίου που έγινε υπό την προεδρία του βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’.

Οι ένοπλες δυνάμεις θα αναπτύξουν ομάδες διάσωσης για να προμηθεύουν τις πληγείσες περιοχές καθαρό πόσιμο νερό, τρόφιμα, σκηνές και κουβέρτες, υπογραμμίζει παράλληλα η ανακοίνωση.

  • Ο Μακρόν δηλώνει «συντετριμμένος» και προσφέρει τη βοήθεια της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα «συντετριμμένος από τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο» και προσέφερε τη βοήθεια της Γαλλίας.

«Νιώθουμε όλοι συντετριμμένοι μετά τον καταστροφικό σεισμό στο Μαρόκο. Η Γαλλία είναι έτοιμη να βοηθήσει παρέχοντας άμεσα βοήθεια», ανέφερε με ανάρτησή του ο Μακρόν στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Σε μια επιστολή προς τον βασιλιά του Μαρόκου Μοχάμεντ ΣΤ’, αποσμάσματα της οποίας περιήλθαν σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την «μεγάλη συγκίνηση» και τη «βαθιά του θλίψη» μπροστά στην «τρομερή τραγωδία».

Ο τελευταίος προσωρινός απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα η μαροκινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη το υπουργείο Εσωτερικών, κάνει λόγο για 1.037 νεκρούς από την σεισμική δόνηση των 7 βαθμών που σημειώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και το επίκεντρο της οποίας βρισκόταν στην επαρχία αλ Χαούζ, νοτιοδυτικά της τουριστικής πόλης Μαρακές. Περισσότεροι από 1.200 άνθρωποι έχουν επίσης τραυματιστεί.

«Οι σκέψεις μου βρίσκονται ιδιαίτερα στις οικογένειες και τους οικείους των αγνοούμενων θυμάτων καθώς και στους τραυματίες», τόνισε στην επιστολή του ο Μακρόν, εκφράζοντας τα «συλλυπητήρια του και αυτά του γαλλικού λαού».

«Η Γαλλία είναι ήδη έτοιμη να κινητοποιήσει τους απαραίτητους πόρους για να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αιτήματα του Βασιλείου του Μαρόκου και να παράσχει άμεση βοήθεια σε αυτή την κρίσιμη φάση έκτακτης ανάγκης και, όταν φτάσει η στιγμή, την απαραίτητη υποστήριξη για την ανοικοδόμηση», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο δήμος του Παρισιού ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο Πύργος του Άιφελ θα σβήσει τα φώτα του σήμερα στις 23:00 το βράδυ ως φόρο τιμής στα θύματα του σεισμού στο Μαρόκο.

Το σβήσιμο των φώτων του Πύργου του Άιφελ εκφράζει την «απόλυτη και προφανή στήριξη της γαλλικής πρωτεύουσας στο Μαρόκο», τόνισε η δήμαρχος Αν Χιντάλγκο, εκφράζοντας «την αλληλεγγύη της με τις πόλεις (που έχουν πληγεί) και τις οικογένειες» των θυμάτων.

«Αυτή η αλληλεγγύη θα είναι οικονομική» και το ύψος της αξιολογείται από τις μαροκινές αρχές και την πόλη του Παρισιού, υπογράμμισε.

  • Η Ε.Ε. είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Μαρόκου

Επιστολή στον Βασιλιά Μοχάμετ ΣΤ’ του Μαρόκου απέστειλαν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εκφράζοντας τα συλλυπητήριά τους για τον φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα.

«Εμείς, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα θέλαμε να μοιραστούμε μαζί σας την πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την τρομερή απώλεια ζωών μετά τον φοβερό σεισμό που σημειώθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2023. Λυπούμαστε βαθιά για τις καταστροφικές συνέπειες αυτού του τραγικού γεγονότος» αναφέρουν και υπογραμμίζουν ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στέκονται σε πλήρη αλληλεγγύη με τον λαό του Μαρόκου αυτή τη δύσκολη στιγμή. Οι σκέψεις μας είναι με όλους τους Μαροκινούς που έχουν χάσει τα αγαπημένα μέλη της οικογένειάς τους και τους φίλους. Ευχόμαστε πλήρη και γρήγορη ανάρρωση σε όλους όσους έχουν τραυματιστεί». «Ως στενοί φίλοι και εταίροι του Μαρόκου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο κρίνετε χρήσιμο» επισημαίνουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πληροφορίες μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Reuters και το AFP
Ραμπάτ, Morocco – Παρίσι, France
ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Ειρήνης Ζαρκαδούλα
Βρυξέλλες, Belgium

Ανοίγει τον εναέριο χώρο προς το Μαρόκο η Αλγερία για ανθρωπιστικούς λόγους: Kύμα συμπαράστασης και από τους πολίτες παρά τις κακές σχέσεις των δύο χωρών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: