Το Μαρόκο πλημμυρίζει την Ευρώπη με πάμφθηνες ντομάτες από τη Σαχάρα: Είναι άθλιας ποιότητας λένε οι Ισπανοί αγρότες και τα πετάνε στη θάλασσα [videos]

File Photo epa11130949 Farmers with their tractors block access to the harbor during a protest, in Malaga, Spain, 06 February 2024. Farmers in Spain continue to protest against what they say are harmful European agricultural policies, echoing demonstrations in other parts of Europe, including Germany, Belgium and France. The banner (C) reads ‘Saction to Europe, subsidy to Morocco’. EPA/DANIEL PEREZ




Ένας νέος «αγροτικός πόλεμος» βρίσκεται σε εξέλιξη με κύριους εκφραστές του αγρότες της Ισπανίας που διαμαρτύρονται και «βανδαλίζουν» φορτία αγροτικών προϊόντων που έρχονται από το Μαρόκο.

Το γεγονός ότι είναι ότι με σχεδόν μηδενικό κόστος εργατικών, το βασίλειο των Αλαουιτών προσπαθεί συστηματικά να γίνει μια παγκόσμια αγροδιατροφική δύναμη που θα κατακτήσει τις ευρωπαϊκές αγορές με οπωροκηπευτικά προϊόντα.

  • Για το λόγο αυτό έχει φτιάξει φάρμες στη Σαχάρα όπου με πρωτοποριακές τεχνολογίες φέρνει το βέλτιστο αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή εξάγει ντομάτες, πεπόνια, αβοκάντο και πορτοκάλια σε μεγάλες ποσότητες, με χαμηλές τιμές.

Το κλειδί είναι, χωρίς αμφιβολία, η φθηνή εργασία, καθοριστικός παράγοντας για την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών προϊόντων που εξάγει το Μαρόκο. Οι Ευρωπαίοι στο Μαγκρέμπ, διαβεβαιώνουν ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Μαρόκου έναντι της Ισπανίας είναι το κόστος εργασίας. Πληρώνουν μεταξύ 10 και 20 ευρώ την ημέρα εργασίας, σχεδόν 5 φορές λιγότερο από το ισπανικό μεροκάματο.

Να σημειωθεί ότι το 54% των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο είναι Ισπανικές που έχουν εγκατασταθεί στο Μαρόκο.

Και ενώ οι Ευρωπαίοι αγρότες διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες, μεταξύ άλλων, για τον ανταγωνισμό που θεωρούν άδικο, οι Μαροκινοί επαγγελματίες αμύνονται υποστηρίζοντας ότι μειώνουν και τα περιθώρια κέρδους.

Ο αγροτικός τομέας του Μαρόκου, που αντιπροσωπεύει το 14% του εθνικού ΑΕΠ, διαμαρτύρεται ότι αντιμετωπίζει περιορισμούς στη χρήση του αρδευτικού νερού, λόγω της σοβαρής ξηρασίας που υφίσταται η χώρα και επίσης λόγω της αύξησης των δασμών που επέβαλε η Μαυριτανία σε φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο.

Στην Ισπανία, η αγανάκτηση της υπαίθρου μεταφράστηκε σε επεισόδια με αγρότες που επιτέθηκαν σε μαροκινά φορτηγά φορτωμένα με ντομάτες. Οι Ισπανοί καταγγέλλουν ότι δεν υπόκεινται στους ίδιους όρους και τις ίδιες απαιτήσεις με τους υπόλοιπους.

Μια χειρονομία που εξόργισε αγρότες και μέλη συνδικαλιστικών οργανώσεων στο Μαρόκο, οι οποίοι, σε δηλώσεις τους στο EFE, διαβεβαιώνουν ότι οργανώνουν επίσης διαδηλώσεις για να αγωνιστούν για την κατάστασή τους, αλλά ότι δεν θα τους περάσει ποτέ από το μυαλό να επιτεθούν σε μεταφορείς.

  • Σύμφωνα με στοιχεία της Fepex, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση εισήγαγε φρέσκα φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο αξίας 1.844 δισεκατομμυρίων ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, το βασίλειο των Αλαουιτών γίνεται ο κύριος προμηθευτής εκτός ΕΕ από οικονομική άποψη, ακολουθούμενο από τη Νότια Αφρική και το Περού.

Ωστόσο, οι Μαροκινοί επαγγελματίες υπερασπίζονται ότι, παρά το ευνοϊκό κόστος εργασίας, επιβαρύνονται με άλλα έξοδα που ελαχιστοποιούν τα οφέλη τους, όπως το αυξημένο κόστος μεταφοράς. Υπό αυτή την έννοια, αναδεικνύουν την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων, αλλά και των σπόρων. Και χωρίς σπόρους ντομάτας, για παράδειγμα, δεν θα μπορέσουν να διαθέσουν το προϊόν στην αγορά.

Οι διαδηλώσεις των Ισπανών

Αρκετοί αγρότες πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο Algeciras της Ισπανίας, για να διαδηλώσουν κατά της εισαγωγής μαροκινών αγροτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Europa Sur, ορισμένοι από τους διαδηλωτές αγρότες κρατούσαν πανό που κατηγορούσαν το Μαρόκο ότι στέλνει προϊόντα χαμηλής ποιότητας στην ισπανική αγορά.

Οι αγρότες από την πλατφόρμα 6F, που βρίσκεται πίσω από το κίνημα διαμαρτυρίας που στοχεύει τα μαροκινά προϊόντα, δήλωσαν ότι στόχος τους είναι να αντιμετωπίσουν τη δεινή κατάσταση που αντιμετωπίζει η ισπανική γεωργία.

«Η πρόθεση των διαδηλωτών είναι να επιθεωρήσουν φορτηγά που προέρχονται από το Μαρόκο για να διασφαλίσουν ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε η Europa Sur.

Τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν αρκετές παρόμοιες διαδηλώσεις, ορισμένες από τις οποίες μετατράπηκαν σε εκστρατεία βανδαλισμού με στόχο τα μαροκινά φορτηγά και προϊόντα.

Αρκετά βίντεο δείχνουν αγρότες που εμπλέκονται στο να πυρπολούν ξένα φορτηγά και να καταστρέφουν τα προϊόντα που μετέφεραν, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παρτίδων τομάτας.

Ορισμένοι αγρότες περιέγραψαν τη συμπεριφορά τους ως πολύ αναγκαία δράση ενάντια σε αυτό που αντιλαμβάνονται ως «αθέμιτο ανταγωνισμό» από χώρες εκτός ΕΕ.

Οι συνεχιζόμενες εκστρατείες βανδαλισμού που στοχεύουν τα μαροκινά προϊόντα έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες μεταξύ των εξαγωγέων, πολλοί από τους οποίους συνέκριναν τις πράξεις με επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα από τους Χούτι.

«Δεν βλέπω καμία διαφορά μεταξύ αυτού που συμβαίνει στην Ευρώπη τώρα και των επιθέσεων πειρατών Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα», είπε ο εξαγωγέας Oussama Machi στο ειδησεογραφικό πρακτορείο FreshPlaza που εστιάζεται στη γεωργία.

Μια τέτοια βίαιη εκστρατεία επηρεάζει κυρίως τους εξαγωγείς, είπε ο Machi, σημειώνοντας ότι ούτε οι «μεταφορείς ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες αναλαμβάνουν καμία ευθύνη».

Η Μαροκινή Συνομοσπονδία Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (COMADER) καταδίκασε σθεναρά τις επιθέσεις στα μαροκινά προϊόντα, χαρακτηρίζοντάς τις ως «αβάσιμες».

Η COMADER τόνισε επίσης την καλή ποιότητα της μαροκινής παραγωγής, τονίζοντας ότι οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της χώρας είναι αυστηρά σύμφωνες με όλα τα νομικά πρότυπα.

Όσον αφορά την κριτική των γεωργικών πρακτικών, για παράδειγμα στον ίδιο τομέα των κόκκινων φρούτων, έχουν επίσης πολλά να πουν, υποστηρίζοντας ότι έχουν μειώσει τη χρήση φυτοφαρμάκων κατά 40% από το 2016 και θυμούνται ότι δεν έχει κοινοποιηθεί καμία προειδοποίηση για τα προϊόντα στο κοινοτικό σύστημα προειδοποίησης.

Μάλιστα, από τις 792 ειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από ευρωπαϊκές χώρες για φρούτα και λαχανικά εκτός ΕΕ, μόνο οι 14 αντιστοιχούσαν σε προϊόντα από το Μαρόκο. Από αυτά, τα 9 θεωρήθηκαν σοβαρές.

Με πληροφορίες από in.grmoroccoworldnews.com, arabnews.com

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: