Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να αντικαταστήσει τον γηραιό στόλο των πολεμικών αεροσκαφών της: Πέφτουν οι δεξαμενές καυσίμων, γράφει το Forbes…

An air-to-air image of a TuAF RF-4E Phantom. Photo credit: Turkish Air Force.




To αμερικανικό περιοδικό Forbes δημοσιεύει άρθρο του Paul Iddon ο οποίος αναλύει τους λόγους για τους οποίους η Τουρκία πρέπει να αντικαταστήσει τον γηραιό στόλο πολεμικών αεροσκαφών της, με αφορμή την αποκόλληση εξωτερικής δεξαμενής καυσίμου από τουρκικό  F-4 Phantom II που πετούσε πάνω από την Άγκυρα.

«Το σπασμένο εξάρτημα δεν επηρεάζει τόσο πολύ τη λειτουργία του αεροπλάνου… Θα μπορούσε να αποδοθεί σε κόπωση του μετάλλου», δήλωσε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ο Τούρκος επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου Ismail Hakkı Pekin λίγο μετά το περιστατικό.

«Παρά τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού, πρόκειται για γερασμένα αεροσκάφη που βρίσκονται σε υπηρεσία εδώ και αρκετά χρόνια», πρόσθεσε.

Ο αρθρογράφος σημειώνει ότι ο Pekin αναφερόταν πιθανότατα σε ένα ισραηλινό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των τουρκικών Phantom, που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας ύψους 632 εκατομμυρίων δολαρίων με την Israel Aerospace Industries (IAI), ισραηλινοί τεχνικοί αναβάθμισαν 54 από τον στόλο των 200 τουρκικών F-4E σε μια νέα διαμόρφωση γνωστή ως Terminator 2020.

Εκτός από την αναβάθμιση αυτών των vintage  πολεμικών αεροσκαφών, η νέα διαμόρφωση σχεδιάστηκε για να παρατείνει τη διάρκεια ζωής τους μέχρι, όπως υποδηλώνει και το όνομα, περίπου το έτος 2020.

Η Τουρκία θα προχωρούσε στην αναβάθμιση περισσότερων F-4 σε αυτή τη διαμόρφωση, χρησιμοποιώντας συστήματα εκσυγχρονισμού που προμήθευσε το Ισραήλ. Τουλάχιστον 30 αεροσκάφη F-4E Terminator 2020 βρίσκονται ακόμη και σήμερα σε ενεργό υπηρεσία.

Η Τουρκία ανέβαλε έκτοτε αυτή την προγραμματισμένη απόσυρση για το 2030, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα Phantom θα υπηρετήσουν για μια ολόκληρη δεκαετία περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Τον Νοέμβριο του 2021, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης, ο τότε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ επιβεβαίωσε το σχέδιο της Άγκυρας να διατηρήσει αυτά τα F-4 σε λειτουργία μέχρι το 2030.

Ο Ακάρ δήλωσε επίσης ότι “τα τρέχοντα έργα εκσυγχρονισμού” θα επέτρεπαν στην Τουρκία να διατηρήσει τα F-16 επιχειρησιακά για πολλά ακόμη χρόνια. Τα αεροσκάφη αυτά αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του μαχητικού στόλου της Τουρκίας, με την τουρκική Πολεμική Αεροπορία να έχει αποκτήσει 270 αεροσκάφη F-16 διαφόρων μοντέλων από το 1987. Η Τουρκία διαθέτει τον τρίτο μεγαλύτερο στόλο F-16 στον κόσμο.

Σημειώνεται ότι το 2019, οι ΗΠΑ απομάκρυναν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter και τής απαγόρευσαν την αγορά οποιουδήποτε από αυτά τα αεροσκάφη stealth πέμπτης γενιάς, αφότου η Άγκυρα παρέλαβε από τη Ρωσία πυραυλικά συστήματα αεράμυνας S-400.

Η Τουρκία σχεδίαζε να προμηθευτεί έως και 100 σκάφη F-35A Lightning II για την πολεμική της αεροπορία, γεγονός που θα της επέτρεπε να αποσύρει τα εναπομείναντα F-4, χωρίς να δημιουργηθεί κενό στις δυνατότητες της.

Σύμφωνα με αυτό το αρχικό σχέδιο, το εγχώριο σχέδιο stealth μαχητικών της Τουρκίας, αρχικά γνωστό ως TF-X αλλά με την επίσημη ονομασία TF Kaan το 2023, θα επέτρεπε στην Τουρκία να αρχίσει να αποσύρει τα παλαιότερα F-16, όταν τα πρώτα TF Kaan θα εισέρχονταν σε υπηρεσία μέχρι το 2030. Τα παλαιότερα F-16 που διαθέτει η Τουρκία είναι τα μοντέλα Block 30, που η Άγκυρα άρχισε να αποκτά το 1987.

Με τα F-35 εκτός σχεδίου, το TF Kaan πιθανότατα θα αντικαταστήσει αυτά τα εναπομείναντα F-4, εφόσον και εάν εισέλθουν σε υπηρεσία, σύμφωνα με το φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα της Τουρκίας. Η Άγκυρα ποντάρει επίσης στην έγκριση των ΗΠΑ για την αγορά 40 νέων F-16 Block 70 και 79 συστημάτων εκσυγχρονισμού για να διατηρήσει τον στόλο των F-16 λειτουργικό.

Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να εκσυγχρονίζει τα Block 30 στο εσωτερικό της, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτά τα νέα Block 70 F-16, εάν παραδοθούν, θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι τα αεροσκάφη που τελικά θα αντικαταστήσουν τα 30+ εναπομείναντα F-4E της Τουρκίας – με το TF Kaan να αντικαθιστά τα Block 30 F-16 κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Τέλος, αναφέρεται ότι η Τουρκία απέκτησε για πρώτη φορά Phantom το 1974, πράγμα που σημαίνει ότι τα εναπομείναντα αεροσκάφη θα έχουν υπηρετήσει για πάνω από 50 χρόνια, όταν τελικά αποσυρθούν μέχρι το 2030 ή γύρω στο 2030.

ΠΗΓΗ: Περιοδικό Forbes, Paul Iddon – F-4 Drop Tank Incident Underscores Turkey’s Need To Replace Its Aging Phantom Fleet

Η Τουρκία βρυχάται επειδή αποκλείστηκε από τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης: Δεν γίνεται χωρίς εμάς, απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: