Αγρίεψε το Ισραήλ με τον Ταγίπ Ερντογάν, που είναι σε παράκρουση, και τον εκδικείται: Ακυρώνει την συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, δασμοί 100% στις εισαγωγές

epa11062076 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) speaks with Minister of Finance Bezalel Smotrich during the weekly cabinet meeting at the Defence Ministry in Tel Aviv, Israel, 07 January 2024. EPA, RONEN ZVULUN POOL




Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπεζαλέλ Σμότριτς ανακοίνωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι η χώρα του θα ακυρώσει τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με την Τουρκία, σε απάντηση για την απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διακόψει τις εξαγωγές προς το Ισραήλ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση θα επιβάλει επίσης δασμούς ύψους 100% στις εισαγωγές από την Τουρκία, μέχρι τη λήξη της θητείας του Ερντογάν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο προς έγκριση, πρόσθεσε ο Σμότριτς.

«Η ανακοίνωσή του (σ.σ.: του Ερντογάν) για τη διακοπή των εισαγωγών στο Ισραήλ συνιστά δήλωση οικονομικού μποϊκοτάζ και σοβαρή παραβίαση των διεθνών εμπορικών συμφωνιών στις οποίες έχει δεσμευτεί η Τουρκία», ανέφερε ο Σμότριτς σε δήλωση του.

Σημείωσε ότι οι ενέργειες του Ισραήλ θα διαρκέσουν μόνο όσο ο Ερντογάν παραμένει στην εξουσία.

«Εάν στο τέλος της θητείας του Ερντογάν οι πολίτες της Τουρκίας εκλέξουν έναν ηγέτη που είναι υγιής και όχι μισητής του Ισραήλ, θα ήταν δυνατό να επιστρέψει ο εμπορικός δρόμος με την Τουρκία», είπε ο Σμότριτς.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Smotrich, όλοι οι μειωμένοι τελωνειακοί συντελεστές που ισχύουν για αγαθά που εισάγονται από την Τουρκία στο Ισραήλ σύμφωνα με τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα καταργηθούν.

Ταυτόχρονα, θα επιβάλλεται δασμός σε κάθε προϊόν που εισάγεται από την Τουρκία στο Ισραήλ με συντελεστή 100% της αξίας των εμπορευμάτων επιπλέον του υφιστάμενου δασμού.

Τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Εξωτερικών, ανέφερε η δήλωση, θα λάβουν επίσης μέτρα για την ενίσχυση της μεταποίησης του Ισραήλ, ενώ θα διαφοροποιήσουν τις πηγές εισαγωγών για να μειώσουν την εξάρτηση από την Τουρκία.

Η Ένωση Κατασκευαστών του Ισραήλ χαρακτήρισε το σχέδιο του Smotrich “μια κατάλληλη απάντηση” επειδή δεν επέτρεψε στον Ερντογάν να βλάψει την οικονομία χωρίς απάντηση.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίζεται ότι το Ισραήλ θα «στρέψει το βλέμμα του» στην Τουρκία εάν καταφέρει να νικήσει την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Ερντογάν έχει διακόψει τους εμπορικούς δεσμούς με το Ισραήλ, έχει διατηρήσει στενούς δεσμούς με τη Χαμάς και επικρίνει επανειλημμένα το Ισραήλ και τους δήθεν «ναζί» ηγέτες του από τότε που ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από τη σφαγή της τρομοκρατικής ομάδας στις 7 Οκτωβρίου.

Έχει εκφράσει την υποστήριξή του στη Χαμάς, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ άλλων.

«Μην νομίζετε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει στη Γάζα», λέει ο Ερντογάν στους βουλευτές του κόμματός του στο κοινοβούλιο στην πρωτεύουσα Άγκυρα.

«Αν δεν σταματήσει αυτό το τρομοκρατικό κράτος, το κράτος απατεώνας, θα βάλει στο στόχαστρο την Ανατολία αργά ή γρήγορα», ισχυρίζεται, αναφερόμενος στη μεγάλη τουρκική χερσόνησο που ονομάζεται επίσης Μικρά Ασία, η οποία περιλαμβάνει περισσότερο από το ήμισυ του εδάφους της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ και Times of Israel
Ιερουσαλήμ, Israel

Στην Αλεξανδρούπολη υπεγράφη η σύμβαση για την οδική σύνδεση του νέου εμπορικού προβλήτα του λιμένα της πόλης με τη νέα Περιφερειακή Οδό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: