Η Τουρκία βρυχάται επειδή αποκλείστηκε από τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας, Μέσης Ανατολής και Ευρώπης: Δεν γίνεται χωρίς εμάς, απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν

Islamist President Recep Tayyip Erdoğan delivered a speech at a symposium held on a new constitution at Ulucanlar Prison Museum in Ankara. Photo via Turkish Presidency




Με τίτλο «Πόλεμοι των σιδηροδρόμων και η Τουρκία…» δημοσιεύεται [13.09.2023] στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα ευρείας κυκλοφορίας Milliyet άρθρο γνώμης του Özay Şendir, το οποίο, μεταξυ άλλων, υποστηρίζει τα κάτωθι:

Στον κόσμο διεξάγεται ένας μεγάλος πόλεμος με τους σιδηροδρόμους, αλλά οι περισσότεροι από εμάς δεν το γνωρίζουν. Από τη μία πλευρά, υπάρχει το σχέδιο Belt and Road, το οποίο ξεκίνησε η Κίνα το 2013.

Για το έργο αυτό, το Πεκίνο έχει υπογράψει συμφωνίες με περισσότερες από 150 χώρες και περίπου 30 διεθνείς οργανισμούς. Αυτό το γιγαντιαίο έργο, το οποίο απαιτεί την κατασκευή όχι μόνο σιδηροδρόμων αλλά και λιμανιών, δομών οπτικών ινών και ενεργειακών γραμμών, δεν είναι χωρίς αναποδιές.

Οι οικονομικές αλλαγές σε ορισμένες χώρες και οι πολιτικές αλλαγές σε άλλες έχουν δυσχεράνει την πρόοδο. Ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ένα σχέδιο που αναπτύχθηκε από τις ΗΠΑ κατά της Κίνας, ανακοινώθηκε στη σύνοδο της G-20.

Η ανακοίνωση έγινε, αλλά η υπόθεση δεν θα είναι τόσο εύκολη όσο αναμένεται.

Πρώτον, υπάρχει σκεπτικισμός στο Ισραήλ σχετικά με τη διαδικασία. Χθες, η Jerusalem Post έγραψε ένα κύριο άρθρο λέγοντας «Ας μην πάμε τόσο φτηνά για την ειρήνη».

Το πιο σημαντικό είναι ότι το βράδυ της ημέρας που υπογράφηκε η συμφωνία, ο Π/Θ Netanyahu δήλωσε ότι θα κάνει μια περιεκτική δήλωση, αλλά δεν το έκανε.

Το Ισραήλ δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία επικρατεί αναταραχή. Στην Ινδία πρόκειται να διεξαχθούν εκλογές το 2024 και ο πρωθυπουργός Modi έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ακροβατήσει στο τεντωμένο σχοινί μεταξύ Μόσχας και Ουάσινγκτον, αλλά δεν ξέρουμε αν θα πάρει θέση ταυτόχρονα απέναντι και στο Πεκίνο και τη Μόσχα.

Όσον αφορά το τουρκικό σκέλος του ζητήματος, το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει την πραγματοποίηση δρομολογίων πλοίων μεταξύ της Χάιφα και του ελληνικού λιμανιού του Πειραιά, παρακάμπτοντας την Τουρκία.

Βέβαια, ούτε η Τουρκία κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια, η Άγκυρα διαπραγματεύεται εδώ και καιρό έναν διάδρομο προς την Ευρώπη μέσω Ιράκ-Κατάρ-Αμπού Ντάμπι.

Δεν είναι εύκολο να υλοποιηθούν φιλόδοξα σχέδια που περιλαμβάνουν πολλές χώρες, οπότε δεν είναι ακόμη σαφές ποιο σχέδιο θα ολοκληρωθεί και ποια θα είναι τα οφέλη.

Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφέρουμε για την ιστορία ότι κατά την επιστροφή του από το Δελχί, ο T/Πρόεδρος Erdoğan δήλωσε ότι ο σχεδιαζόμενος διάδρομος δεν θα είναι επιτυχής χωρίς την Τουρκία. Προφανώς, το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στη συνάντηση Erdoğan-Biden που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα… […] #

Με τίτλο «Δεν είναι οικονομικός, είναι πολιτικός διάδρομος» δημοσιεύεται [13.09.2023] στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα μεσαίας κυκλοφορίας Diriliş Postası άρθρο γνώμης του εξειδικευμένου σε ζητήματα Μέσης Ανατολής και Ισλάμ αρθρογράφου İsmail Yaşa, όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζονται τα κάτωθι:

[…] Ωστόσο, υπάρχουν και ειδικοί που δηλώνουν ότι το έργο, η κατασκευή του οποίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, απαιτεί μεγάλο ποσό επένδυσης και δεν θα είναι οικονομικά αποδοτικό λόγω του κόστους φόρτωσης και εκφόρτωσης στα λιμάνια, και ως εκ τούτου η υλοποίησή του είναι αμφίβολη.

Είναι σαφές ότι η χάραξη του διαδρόμου έχει σχεδιαστεί περισσότερο για πολιτικούς σκοπούς και ότι ένας από τους στόχους του είναι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Binyamin Netanyahu (στην πρώτη του δήλωση για το έργο) δήλωσε ότι το Ισραήλ θα είναι ένα από τους κύριους κόμβους του διαδρόμου και ότι το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής θα αλλάξει. Το έργο, που αποκαλείται επίσης «διάδρομος Biden», έχει παρομοιαστεί με το έργο EastMed επειδή αποκλείει την Τουρκία.

Είναι πολύ πιθανό ότι το νέο έργο του διαδρόμου θα τεθεί στο συρτάρι μετά από λίγο καιρό, όπως και εκείνο το έργο, το οποίο είχε σχεδιαστεί για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη και το οποίο παρέκαμπτε την Τουρκία.

Η δήλωση του Τούρκου Προέδρου Erdoğan ότι «Δεν γίνεται διάδρομος χωρίς την Τουρκία» υποδεικνύει κάτι τέτοιο. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης θα επιφέρει το μεγαλύτερο πλήγμα στη Διώρυγα του Σουέζ και την Αίγυπτο.

Με την υλοποίηση του διαδρόμου, ο οποίος αφήνει εκτός διαδρομής την Αίγυπτο, ο αριθμός των πλοίων που χρησιμοποιούν τη διώρυγα του Σουέζ θα μειωθεί και έτσι τα έσοδα του Καΐρου από τη διώρυγα θα μειωθούν.

Η σημασία της Αιγύπτου, η οποία ήταν κάποτε ηγέτης των αραβικών χωρών και λέγεται ότι έχασε αυτή τη θέση τα τελευταία χρόνια, θα διαβρωθεί περαιτέρω. Το νέο έργο του διαδρόμου δίνει στην Τουρκία και την Αίγυπτο έναν ακόμη σημαντικό λόγο για να ενισχύσουν τις σχέσεις τους.

Θα ήταν προς το συμφέρον και των δύο χωρών το Κάιρο να αναγνωρίσει αυτή την πραγματικότητα και να αποδεχθεί το χέρι που του τείνει η Άγκυρα χωρίς να κολλάει σε μερικούς αντιφρονούντες που είναι υποχρεωμένοι να διαμένουν στην Τουρκία.

Με τίτλο «Η παγκοσμιοποίηση έχει εξελιχθεί, η Τουρκία δεν έχει θέση στη νέα εμπορική αλυσίδα…» δημοσιεύεται στην αντιπολιτευόμενη ιστοσελίδα αρθρογραφίας politikyol.com άρθρο ανάλυσης ακαδημαϊκού Güldem Atabay, όπου, μεταξύ άλλων, υποστηρίζονται τα κάτωθι:

  • […] Η ΤΟΥΡΚIΑ ΗΤΑΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ BELT AND ROAD, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤOΝ IMEC;

[…]

Το γεγονός ότι αυτό το σχέδιο του «Παγκόσμιου Νότου» [σσ. Οικονομικός διάδρομος Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης], το οποίο ανοίγεται στη Μεσόγειο Θάλασσα και εκτείνεται στην Ευρώπη από το ελληνικό λιμάνι του Πειραιά μέχρι την Ευρώπη, μόλις που αγγίζει την Τουρκία είναι μια απτή διάσταση του επιπέδου αποτυχίας της Τουρκίας υπό την διακυβέρνηση του ΑΚΡ στις εξωτερικές σχέσεις.

[…]

Στον IMEC, ο οποίος διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τη δυναμική της πανδημίας και της εισβολής στην Ουκρανία, η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται. Οι αδύναμες οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ινδίας είναι ένας λόγος για τον αποκλεισμό αυτό.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος είναι ότι ο IMEC είναι ένα σχέδιο που επιβάλλουν οι ΗΠΑ εναντίον της Κίνας, διαμέσου παροχής οικονομικής στήριξης.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το έργο IMEC είναι το αντιπροσωπευτικό κόστος των συνεχιζόμενων θερμών σχέσεων της Τουρκίας με τον Putin κατόπιν της εισβολής στην Ουκρανία, το οποίο υπενθυμίζει στην τουρκική κυβέρνηση τις προτιμήσεις της – η ίδια, αφού την έδιωξαν από τα F35 λόγω της αγοράς S400 από τη Ρωσία, θα ήταν ευτυχής να δει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ να μπαίνουν σε τάξη προχωρώντας έστω με τα F16 – . […]

Τούρκοι αναλυτές αποδέχονται πως ο Λευκός Οίκος δεν θα δώσει τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία: Λόγω του ελληνικού και του αρμενικού λόμπι

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: