Αφγανιστάν, η κόλαση επί γης για τις γυναίκες: Τρία κορίτσια δραπέτευσαν από τους σκοταδιστές Ταλιμπάν για να σπουδάσουν στο Ντουμπάι [βίντεο]

FILE PHOTO: Afghan female student leave Kabul University in Kabul, Afghanistan, 21 December 2022. The ruling Taliban has banned women from attending university in Afghanistan, according to an order issued on 20 December 2022. EPA, STRINGER




Ο Καλάφ Αχμάντ αλ Χαμπτούρ είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας στο Ντουμπάι. Χορήγησε υποτροφίες σε περίπου 100 Αφγανές γυναίκες για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους στα Η.Α.Ε. Στο Αφγανιστάν οι Ταλιμπάν απαγόρευσαν στις γυναίκες να σπουδάσουν.

Έτσι, όταν ορισμένες από τις κοπέλες που κέρδισαν την υποτροφία ήθελαν να πετάξουν από την Καμπούλ στο Ντουμπάι την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις νεαρές γυναίκες να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Aπό τα 100 κορίτσια μόνο τρία κατάφεραν τελικά να φθάσουν στο Ντουμπάι όπου τους υποδέχθηκε ο ίδιος ο αλ Χαμπτούρ.

Ο ισχυρός επιχειρηματίας δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις υπόλοιπες κοπέλες.

Όπως λέει, «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά όχι από εμάς. Ελπίζουμε να δούμε αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον και είμαι βέβαιος ότι το πρόβλημα θα λυθεί σύντομα».

Όπως λέει ο αλ Χαμπτούρ στην DW «το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν εμπόδισαν την αναχώρησή τους μας βρήκε εντελώς απροετοίμαστους», προσθέτοντας πως «σοκαριστήκαμε γιατί είχαμε προετοιμάσει προσεκτικά όλες τις απαραίτητες άδειες.

Μας βοήθησαν οι τοπικές αρχές του Ντουμπάι, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Τμήμα Μετανάστευσης και η αστυνομία. Όλοι συνεργάστηκαν για να διευκολύνουν την όλη διαδικασία και όλα ήταν έτοιμα».

Ο δισεκατομμυριούχος από το Ντουμπάι δημοσίευσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter), ένα ηχητικό μήνυμα γυναίκας που διηγούνταν πώς της απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα.

Μαζί της είχε έναν άντρα συνοδό, μιας και από τον «Κανονισμό Mahrahm» που εξέδωσαν οι Ταλιμπάν το 2021, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν δεν μπορούν πλέον να κυκλοφορούν δημόσια χωρίς τη συνοδεία του συζύγου τους ή ενός στενού συγγενή τους.

«Συστηματικός παραγκωνισμός των γυναικών»

Τον Αύγουστο του 2021 οι Ταλιμπάν ανέκτησαν την εξουσία στο Αφγανιστάν μετά από περίπου δύο δεκαετίες.

Παρά τις αρχικές υποσχέσεις για σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών βάσει του νόμου της Σαρία, οι Ταλιμπάν επέβαλαν τα τελευταία δύο χρόνια μια σειρά από απαγορεύσεις που περιορίζουν δραστικά τα δικαιώματα των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι γυναίκες απομακρύνονται από τη δημόσια ζωή, αποκλείονται από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και την αγορά εργασίας και η ελευθερία μετακίνησής τους περιορίζεται σημαντικά.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι Ταλιμπάν ακολουθούν μία πολιτική συστηματικού παραγκωνισμού των γυναικών στο Αφγανιστάν, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα διαθέτει αναφορές που δείχνουν ότι οι Ταλιμπάν δεν έχουν στο στόχαστρο μόνο γυναίκες και κορίτσια, αλλά και ακτιβιστές, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπαλλήλους της πρώην κυβέρνησης ή μέλη εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

«Αυθαίρετες συλλήψεις, εξαφανίσεις, βασανιστήρια και εξωδικαστικές εκτελέσεις αποτελούν καθημερινότητα σε πολλές περιοχές τα τελευταία δύο χρόνια», αναφέρει η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το Αφγανιστάν.

 Οι γυναίκες απαιτούν να ασκηθούν πιέσεις

 «Ο κόσμος απλώς παρακολουθεί», διαμαρτύρονται γυναίκες από το Αφγανιστάν στην DW.

«Αρκετά σας ακούσαμε να μετανιώνετε για τα όσα συμβαίνουν. Η παγκόσμια κοινότητα μπορεί να σταθεί στο πλευρό μας και να διασφαλίσει ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει», λέει η Ζάχρα Ραζάμπι.

Η νεαρή γυναίκα δεν μπορεί να συνεχίσει τις σπουδές της στο Αφγανιστάν, όμως εξακολουθεί να ελπίζει ότι οι Ταλιμπάν, υπό την πίεση της διεθνούς κοινότητας, θα αναθεωρήσουν την απόφασή τους και θα ανοίξουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για τις γυναίκες.

ΠΗΓΗ: deutsche welle

Βαρύτατες καταγγελίες κατά Google και YouTube: Ο αλγόριθμος «εξαφανίζει» παγκοσμίως τους επικριτές του Ερντογάν – Υποτάχθηκαν στις εντολές του

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: