Η επόμενη μέρα στο Ντουμπάι: Σκηνές χάους στα αεροδρόμια, βυθισμένα αυτοκίνητα και δρόμοι – υδραγωγεία από τις χειρότερες βροχοπτώσεις στην ιστορία των ΗΑΕ [videos]

File Photo A flooded road after heavy rainfall in Dubai, United Arab Emirates, 17 April 2024. EPA/STRINGER




Με τα… απόνερα των πρωτόγνωρων πλημμυρών που έπληξαν την έρημο εξακολουθεί να μάχεται το Ντουμπάι, με τους κατοίκους και τους επισκέπτες να περιγράφουν σκηνές τρόμου. Πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους ενώ οι επιβάτες των αερομεταφορών βίωσαν πρωτόγνωρες σκηνές στα αεροδρόμια.

Η βροχόπτωση θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων 75, από τότε που υπάρχουν δεδομένα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM περιέγραψε τις βροχές ως «ιστορικό μετεωρολογικό φαινόμενο» που ξεπέρασε «ό,τι έχει καταγραφεί από το 1949 και έπειτα», αναφέρει ο Guardian.

Με την επιστροφή του ήλιου την Τετάρτη, ιστορίες τρόμου άρχισαν να βγαίνουν στο φως.

Οι επιβάτες των αεροδρομίων περιγράφουν χαοτικές σκηνές καθώς, όπως καταγγέλλουν δεν είχαν καμία πληροφόρηση σχετικά με τις πτήσεις τους.

Vehicles drive on a road after heavy rainfall in Dubai, United Arab Emirates, 17 April 2024. EPA/STRINGER

Το στάσιμο νερό έπλεε στους τροχόδρομους καθώς προσγειωνόταν το αεροσκάφος. Ένα ζευγάρι αποκάλεσε την κατάσταση «απόλυτο μακελειό». Μίλησαν στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας για να μιλήσουν ελεύθερα σε μια χώρα με αυστηρούς νόμους που ποινικοποιούν τις δημόσιες επικρίσεις.

Ένας εξαγριωμένος Βρετανός ταξιδιώτης είπε στο PA Media ότι δεν του έδωσαν ούτε φαγητό ούτε νερό. «Ήταν απλώς μια απόλυτη καταστροφή. Έχουμε κολλήσει εδώ και επτά ώρες χωρίς ούτε μια ενημέρωση».

Κλειστά τα σχολεία 

Τα σχολεία στο Ντουμπάι θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την επόμενη εβδομάδα, δήλωσαν οι αρχές, υπογραμμίζοντας τη δυσκολία του καθαρισμού.

Σε μια ασυνήθιστη άμεση παρέμβαση, ο πρόεδρος των ΗΑΕ σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ναγιάν διέταξε «τις αρχές να εργαστούν γρήγορα για τη μελέτη της κατάστασης των υποδομών σε όλα τα ΗΑΕ και τον περιορισμό των ζημιών που προκλήθηκαν», ανέφεραν επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρόεδρος έδωσε επίσης εντολή στις πληγείσες οικογένειες να μεταφερθούν σε ασφαλείς τοποθεσίες, ανέφερε μια δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Δεν είναι μόνο οι εικόνες χάους στο αεροδρόμιο Dubai World Central  – το αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση στον πλανήτη- με τους ταξιδιώτες να συνωστίζονται στα πατώματα για να κοιμηθούν. Ούτε τα υπερπολυτελή supercars που θάφτηκαν κάτω από τόνους νερού.

Workers pump water from a flooded road after heavy rainfall in Dubai, United Arab Emirates, 17 April 2024. EPA/STRINGER

Σε κάποιους δρόμους το οδόστρωμα υποχώρησε από το πέρασμα του νερού (ακόμα και η διάσημη λεωφόρος Σεϊχ Ζαγιέντ με τις 12 λωρίδες πλημμύρισε, προκαλώντας ένα μποτιλιάρισμα ωρών), σπίτια που πλημμύρισαν και δεν είναι πλέον κατοικήσιμα.

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν γύρω από την πολιτεία του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Sharjah, στο γειτονικό Ντουμπάι, όπου οι κάτοικοι περνούσαν στους κεντρικούς δρόμους κωπηλατώντας με αυτοσχέδιες βάρκες.

Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε από τις πλημμύρες. Ένας 70χρονος άνδρας που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του στο Ras Al-Khaimah, ένα από τα επτά εμιράτα της χώρας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η κυβέρνηση των ΗΑΕ ανακοίνωσε την παράταση της εξ αποστάσεως εργασίας για τους περισσότερους υπαλλήλους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από Guardian

O Μπάιντεν επαναφέρει σε ισχύ τις κυρώσεις στον πετρελαϊκό τομέα της Βενεζουέλας: Η ελάφρυνση δεν κράτησε πολύ…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: