11η Σεπτεμβρίου 2001: Φλεγόμενοι Δίδυμοι Πύργοι, άνθρωποι πηδούν στο κενό, 3.000 νεκροί * Πένθος στην Αμερική, όσα χρόνια κι αν περάσουν [videos]

epaselect epa10854414 Sam Pulia plants flags at the National September 11 Memorial before an annual ceremony to commemorate the 22nd anniversary of the September 11 terrorist attacks in New York, New York, USA, 11 September 2023. EPA/ADAM GRAY




Αμερικανοί σε όλη τη χώρα τήρησαν σήμερα ενός λεπτού σιγή σε φόρο τιμής στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Πριν από 22 χρόνια, πρωινή ώρα ΗΠΑ, ισλαμιστές αεροπειρατές κατέλαβαν τον έλεγχο επιβατικών αεροσκαφών και έριξαν δύο από αυτά στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου της Νέας Υόρκης και ένα στο κτίριο του Πενταγώνου.

  • Ήταν η χειρότερη επίθεση στην ιστορία της χώρας και σημάδεψε ανεξίτηλα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

 

 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει αεροπορικώς στην Αλάσκα, στη λήξη μιας πενθήμερης περιοδείας του στην Ινδία και το Βιετνάμ και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία σε μια επίσημη τελετή στο Άνκορατζ.

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιλέξει την Αλάσκα, αντί την Ουάσιγκτον ή την Νέα Υόρκη, για την εκδήλωση μνήμης για τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αποτελεί μια διαφοροποίηση από το προεδρικό έθιμο.

  • Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, ο σύζυγός της Ντάγκλας Εμχοφ και άλλοι αξιωματούχοι μαζί με οικογένειες όσων έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις στις δίδυμους πύργους στην Νέα Υόρκη βρέθηκαν στο μνημείο που έχει στηθεί στη θέση των πύργων.

Στην αμερικανική πρωτεύουσα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου πραγματοποίησαν την καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης στο αρχηγείο του αμερικανικού στρατού.

Οι επιθέσεις σκότωσαν περισσότερους από 3.000 ανθρώπους και ώθησαν τον τότε πρόεδρο Τζορτζ Μπους να εξαπολύσει έναν «παγκόσμιο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» με στρατιωτική εισβολή στο Αφγανιστάν για τον εντοπισμό του αρχηγού της αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν.

Μετά από χρόνια αποτυχημένων ερευνών και επιχειρήσεων, ο Μπιν Λάντεν σκοτώθηκε το 2011 σε επιδρομή αμερικανικών καταδρομέων σε ένα οικιστικό συγκρότημα όπου διέμενε στο Πακιστάν.

  • Η δολοφονία του Μπιν Λάντεν έγινε κατά την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν η χειρότερη επίθεση σε αμερικανικό έδαφος μετά την ιαπωνική επίθεση το 1941 στο Περλ Χάρμπορ της Χαβάης, όπου σκοτώθηκαν 2.400 άνθρωποι.

 

 

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Ουάσιγκτον, United States

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: