Xωρίς κανένα εμπόδιο η ανοικοδόμηση σε κλεμμένες περιουσίες στα Κατεχόμενα: Στα χέρια ξένων το 25% της περιοχής του Τρικώμου, πουλάνε όσο όσο οι Τουρκοκύπριοι

FILE PHOTO: Η ελληνική και κυπριακή σημαία στα στα όρια της κατεχόμενης Λευκωσίας. EPA/KATIA CHRISTODOULOU




Ενώ στις ελεύθερες περιοχές συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις για την αποψινή εκδήλωση του δήμου Αμμοχώστου, λίγα χιλιόμετρα βορειότερα από την κατεχόμενη πόλη, οι ξένοι συνεχίζουν ανενόχλητοι τις επενδύσεις τους.

Οι ξένες επενδύσεις στα κατεχόμενα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Τρικώμου συνεχίζονται ανενόχλητες.

Στο άγριο πάρτι επί των κλεμμένων περιουσιών στα κατεχόμενα συμμετέχουν πολλοί ξένοι, μεταξύ των οποίων και πολίτες χωρών με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναπτύξει σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας και παρά τα μηνύματα που έχουν σταλεί από πλευράς Λευκωσίας φαίνεται να μην λαμβάνονται υπόψη.

Κι όλα αυτά, λίγα χιλιόμετρα βορείως της Αμμοχώστου, και την ώρα που συνεχίζονται οι αντιπαραθέσεις γύρω από την εκδήλωση του κατεχόμενου δήμου.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Γενί Ντουζέν (πηγή ΓΤΠ) αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι το 25% του Τρικώμου έχει ξενοποιηθεί.

Η εφημερίδα κάνει αναφορά σε αυξανόμενες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην περιοχή. Κάτι, όπως επισημαίνει η τ/κ εφημερίδα, που δημιουργεί προβλήματα για τους κάτοικους της περιοχής.

Η εφημερίδα γράφει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου τύπου στούντιο στην περιοχή ξεκινούν από 90 έως 120 χιλιάδες στερλίνες, οι τιμές των διαμερισμάτων δύο υπνοδωματίων κυμαίνονται μεταξύ 120-160 χιλιάδων στερλινών, για τρία υπνοδωμάτια η τιμή κυμαίνεται μεταξύ 160 και 250 χιλιάδων στερλινών, ενώ το ελάχιστο ποσό για μονοκατοικίες είναι 350 χιλιάδες στερλίνες Αγγλίας.

Σημειώνει επίσης ότι για άτομα που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές με εισόδημα σε τουρκικές λίρες αυτές οι τιμές είναι απαγορευτικές ώστε να αποκτήσουν σπίτι στις σημερινές οικονομικές συνθήκες.

Μιλώντας στην εφημερίδα, εκπρόσωποι του τομέα εξήγησαν ότι στην περιοχή του Τρικώμου το 20-25% στην αγορά ακινήτων έχει περάσει υπό την αιγίδα των ξένων επενδυτών, και παραπονέθηκαν ότι υπάρχει ανεξέλεγκτη πώληση και κατασκευή στην περιοχή.

Ανέφεραν, επίσης, ότι υπάρχουν πολλοί επενδυτές από χώρες όπως το Ισραήλ, η Γερμανία, η Ουκρανία, το Ιράν, το Καζακστάν και η Ρωσία, καθώς και ότι γίνονται πολλές ξένες επενδύσεις σε ορισμένα σημαντικά σημεία όπως η Καρπασία, η Όργα και ο Άγιος Αμβρόσιος.

Ο Διευθυντής του Cyprus Loft Estate, Μουσταφά Ταν (Mustafa Tan), ο οποίος είναι μεσίτης ακινήτων στην περιοχή, δήλωσε:

«Οι Κύπριοι ντόπιοι δεν μπορούν πλέον να βρουν σπίτι. Υπάρχουν ξένοι που έχουν στήσει επιχειρήσεις σε κάθε τομέα και ψωνίζουν μόνο μεταξύ τους.

Αύριο, μεθαύριο, θα είμαστε ξένοι σε αυτά τα εδάφη», και εξήγησε ότι υπάρχουν σημεία όπου το «κράτος» θα πρέπει να παρέμβει επειγόντως, ειδικά στις πωλήσεις μεταχειρισμένων κατοικιών.

Ο Χασάν Έφε (Hasan Efe), ένας από τους διευθυντές της Emlak Dünyası Iskele, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ενώ το κράτος με τους νόμους του έχει για 30 χρόνια δώσει άδεια στους κατοίκους του μόνο για γεωργική γη και εκτιμάται η γη του για 10.000 λίρες, αν έρθουν ξένοι και πληρώσουν 100.000 λίρες για αυτό το χωράφι των 10.000 λιρών, οι ντόπιοι, που έχουν χαμηλή αγοραστική δύναμη και δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα χωράφια τους εδώ και χρόνια, φυσικά θα τα πουλήσουν.

Αν αυτό δεν αποτραπεί, μετά από 10 χρόνια θα έχουμε αλλοτριωθεί».

ΠΗΓΗ: philenews.gr

Για κάποιους το ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ είναι ενοχλητικό, για εμάς είναι σημαία: Γροθιά στο στομάχι οι δηλώσεις εκπροσώπου της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: