Το Politico κατηγορεί την Ελλάδα ότι αναζητά “αποδιοπομπαίους τράγους” για τις φωτιές: Πολιτικοί κυρίως της ακροδεξιάς ισχυρίζονται ότι προκλήθηκαν από μετανάστες(;) εμπρηστές

Ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης (Κ) συνομιλεί με την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης με θέμα την αποκατάσταση των δασών του Έβρου και της Πάρνηθας, στο Μέγαρο Μαξίμου στην Αθήνα Τρίτη 29 Αυγούστου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




Η Ελλάδα αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους καθώς η μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης μαίνεται ανεξέλεγκτη στην περιοχή του Έβρου , αναφέρει ο ιστότοπος Politico, (κείμενο Zia Weise και Nektaria Stamouli).

Σημειώνει ότι Έλληνες πολιτικοί έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών προσπαθώντας να στρέψουν την προσοχή των πολιτών στην ύπαρξη εμπρηστών.

Συγκεκριμένα, οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι η αρχική φωτιά κοντά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πιθανότατα πυροδοτήθηκε από κεραυνό. Όμως, ενώ ο θυμός μεγαλώνει για τις ανεπαρκείς προσπάθειες πρόληψης και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εκλιπαρούν για ενισχύσεις, ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων  αναζητά αποδιοπομπαίους τράγους.

Κορυφαίοι Έλληνες πολιτικοί προσπάθησαν να εστιάσουν την προσοχή των πολιτών στην σύλληψη εμπρηστών, με ορισμένους να διαδίδουν ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με το ποιος έβαλε τις φωτιές.

Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει το δημοσίευμα, ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας κατηγόρησε τους «εμπρηστές» για τις πυρκαγιές σε μια έξαλλη τηλεοπτική ομιλία του την περασμένη εβδομάδα. «Διαπράττετε έγκλημα κατά της χώρας, δεν θα ξεφύγετε, θα σας βρούμε, θα λογοδοτήσετε», είπε.

Με περισσότερα από 770 τετραγωνικά χιλιόμετρα να έχουν γίνει στάχτη – μια περιοχή περίπου όσο η πόλη της Νέας Υόρκης – η φωτιά στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγράψει ποτέ η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές των Δασών (EFFIS) από τότε που άρχισε να συλλέγει δεδομένα το έτος 2000.

Είναι μόνο μία από τις πολλές πυρκαγιές που μαίνονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα. Σε ολόκληρη τη χώρα οι πυρκαγιές έχουν ρημάξει τεράστιες εκτάσεις γης — περισσότερα από 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα φέτος μέχρι στιγμής, σύμφωνα με το EFFIS, ενώ τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Επισημαίνεται ότι η καταστροφή αυτή αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της απειλής που θέτει η κλιματική αλλαγή για τη χώρα: Η περιοχή της Μεσογείου γίνεται όλο και πιο ζεστή και ξηρότερη καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, διευκολύνοντας την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις εθνικές [και] συλλογικές προσπάθειες πρόληψης και ετοιμότητας εν όψει πιο ακραίων περιόδων πυρκαγιών», προειδοποίησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič την περασμένη εβδομάδα.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να εντείνουν περαιτέρω τις προσπάθειές τους για  τη διαχείριση των δασών, καθώς οι πυρκαγιές εξαπλώνονται πολύ γρήγορα σε μεγάλες εκτάσεις ξηρής βλάστησης.

Ωστόσο, ενώ η κυβέρνηση της Ελλάδας έχει αναγνωρίσει ότι πρέπει να ενισχύσει τις προσπάθειες πρόληψης, η απάντησή της τις τελευταίες εβδομάδες ήταν να αναζητήσει αποδιοπομπαίους τράγους.

Οι περισσότερες πυρκαγιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) προκαλούνται λόγω ανθρώπινης συμπεριφοράς – είτε σκόπιμα είτε όχι. Όμως η έμφαση στο τι πυροδότησε τις πυρκαγιές έχει προκαλέσει κριτική από τους ειδικούς.

Ο Víctor Resco de Dios, καθηγητής δασικής επιστήμης στο ισπανικό Πανεπιστήμιο της Lleida, εκτιμά ότι η εστίαση στο ποιος ή τι ξεκίνησε την πυρκαγιά επιτρέπει στις κυβερνήσεις να «αποδίδουν τις πυρκαγιές σε άτομα» αντί στις δικές τους αποτυχίες πολιτικής.

«Ενώ αν η συζήτηση είναι γύρω από το τι προκάλεσε την εξάπλωση της πυρκαγιάς, τότε θα πρέπει να μιλήσουμε για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση των δασών – και σε αυτή την περίπτωση, η ευθύνη μπορεί να βαρύνει τους πολιτικούς», πρόσθεσε. «Αυτός είναι ο λόγος που η συζήτηση συχνά μετατοπίζεται γρήγορα από τη διαχείριση των δασών στο τι προκάλεσε την ανάφλεξη».

Στον Έβρο, οι ντόπιοι έχουν εξαπολύσει ένα κυνήγι μαγισσών εναντίον των μεταναστών και των προσφύγων, καθώς  η περιοχή, κοντά στα τουρκικά σύνορα, αποτελεί συχνό σημείο διέλευσης για όσους αναζητούν μια καλύτερη ζωή στην ΕΕ.

«Είμαστε σε πόλεμο», είπε ο Πάρης Παπαδάκης, βουλευτής από το ακροδεξιό κόμμα Ελληνική Λύση που εκπροσωπεί τον Έβρο. «Οι παράνομοι μετανάστες έχουν έρθει εδώ με συντονισμένο τρόπο και πυρπόλησαν συγκεκριμένα πάνω από 10 μέρη», ισχυρίστηκε.

Αρκετές εφημερίδες δημοσίευσαν εμπρηστικούς τίτλους κατηγορώντας τους μετανάστες. Μερικοί ντόπιοι κυριολεκτικά κυνηγούσαν αποδιοπομπαίους τράγους, σε μια περίπτωση που έκλεισαν 13 αιτούντες άσυλο που κατηγορούσαν για εμπρησμό, σε ένα φορτηγό.

Η εισαγγελία Αλεξανδρούπολης απήγγειλε κατηγορίες κατά των 13 ατόμων για απόπειρα εμπρησμού αλλά αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ αυτοί που τους συνέλαβαν παραμένουν προφυλακισμένοι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος κατηγόρησε επίσης τους «λαθρομετανάστες» για τις πυρκαγιές την περασμένη εβδομάδα. Τον περασμένο μήνα είχε προσπαθήσει να αξιοποιήσει την υπάρχουσα αντίθεση στην αιολική ενέργεια κατηγορώντας τις ανεμογεννήτριες – η θεωρία συνωμοσίας ότι η γη καίγεται για να ανοίξει ο δρόμος για τα αιολικά πάρκα είναι ευρέως διαδεδομένη στην Ελλάδα.

Η Ελλάδα έχει συλλάβει δεκάδες ύποπτους εμπρηστές τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά πολλοί από αυτούς αφέθηκαν αργότερα ελεύθεροι. Στο πλαίσιο αυτό, τρεις από τους τέσσερις ανθρώπους που κρατήθηκαν την περασμένη Πέμπτη αφέθηκαν ελεύθεροι.

Οι αναπτήρες που βρέθηκαν στην κατοχή τους, θεωρούμενοι ως ενοχοποιητικά στοιχεία, δεν λειτουργούσαν, ενώ τα ύποπτα σπρέι αποδείχτηκαν απλώς αποσμητικά αυτοκινήτων. Ο τέταρτος ύποπτος είναι άτομο με σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.

Μέχρι στιγμής, σε κανέναν – ούτε ντόπιο ούτε μετανάστη – δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για την πρόκληση  των πυρκαγιών στον Έβρο. Αλλά οι αρχές είναι αρκετά βέβαιες ότι τα περισσότερα από τα θύματα της πυρκαγιάς είναι μετανάστες και πρόσφυγες που κρύφτηκαν στο δάσος.

Σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης δήλωσε στα ελληνικά ΜΜΕ ότι δύο από τα 18 απανθρακωμένα πτώματα στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα ήταν παιδιά. «Βρέθηκαν όλοι σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων σε απόσταση 500 μέτρων», είπε, «προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν».

ΠΗΓΗ: Politico, Zia Weise, Nektaria Stamouli – Europe’s largest fire on record sparks hunt for scapegoats in Greece

Μπαρούτι “μυρίζει” στην Κύπρο: Μάχες σώμα με σώμα και χρήση δακρυγόνων από την Αστυνομία, ξέσπασαν άγρια επεισόδια στη Χλώρακα μεταξύ Ελληνοκυπρίων και μεταναστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: