Το ποδόσφαιρο γυναικών «κόβει» εισιτήρια καθώς έχει στρατιές fans και δισ. τηλεθεατών: Σοκ στους άνδρες πολιτικούς και παράγοντες του αθλήματος που χάνουν πρωτεία και «λάφυρα» [videos]

FILE PHOTO England fans cheer as they watch a live screening of the FIFA Women’s World Cup 2023 semi-final soccer match between Australia and England in London, Britain, 16 August 2023. EPA/ANDY RAIN




Η Εθνική Αγγλίας γυναικών κατάφερε πέρυσι να διασφαλίσει το πρώτο και μοναδικό ευρωπαϊκό κύπελλο (Euro 2022) στην χώρα, με την περσινή νίκη της έναντι της Γερμανίας με 2 – 1 εντός του ιστορικού Γουέμπλεϊ.

Τώρα, προσπαθεί να διεκδικήσει ξανά τη δική της στιγμή στην ιστορία. Ο αυριανός τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου Γυναικών με την Ισπανία μπορεί να τη βάλει δικαιωματικά στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε, αν κερδίσει, θα φέρει το δεύτερο παγκόσμιο κύπελλο για την χώρα, μετά από εκείνο των ανδρών το 1966.

Όμως η συζήτηση στρέφεται προς άλλη κατεύθυνση καθώς λίγες ώρες πριν αναδεικνύονται περισσότερο οι φυλετικές ανισότητες του αθλήματος. Απουσίες πρωτοκλασάτων ονομάτων από τον αυριανό τελικό, χρηματικές διαφορές και ο αμφιλεγόμενος λόγος του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου είναι κάποια από τα δεδομένα.

«Αποδείξτε μας ότι μπορείτε»

Έντονα σχολιάζεται, σήμερα, από τα βρετανικά μέσα η απουσία του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ από το Accor Stadium στο Σίδνεϋ, όπου και θα διεξαχθεί ο τελικός. Παρόλα αυτά, το πρωθυπουργικό γραφείο της Ντάουνινγκ Στριτ «φόρεσε» έντονο στολισμό για να τιμήσει τις «Λιονταρίνες». Όπως αργότερα, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Νιλ Ο’ Μπράιαν, «ο πρωθυπουργός θα ήθελε πολύ να βρίσκεται εκεί», όμως όπως πρόσθεσε, «ο πόλεμος στην Ουκρανία και κάποια άλλα θέματα που συμβαίνουν στο ευρύτερο οικονομικό πεδίο» τον κράτησαν μακριά.

Απών θα είναι και ο πρίγκιπας Γουίλιαμ, παρότι είναι ο Πρόεδρος της Αγγλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου. Ο ίδιος θέλει να αποφεύγει τόσο μεγάλες πτήσεις για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα λόγω περιβαλλοντικής ευαισθησίας.

Παράλληλα, ο Τζιάνι Ινφαντίνο, πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), έδωσε μια «αμφιλεγόμενη» ομιλία όπως σχολιάστηκε από πολλούς. Συγκεκριμένα, η χθεσινή του δήλωση έγινε στο διεθνές συνέδριο γυναικείου ποδοσφαίρου και ουσιαστικά πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στις γυναίκες λέγοντας: «Έχετε την δύναμημ βρείτε τον τρόπο να πείσετε εμάς τους άνδρες». Ως απάντηση, η Άντα Χέιγκερμπεργκ, κορυφαία Νορβηγίδα ποδοσφαιρίστρια χλεύασε τον πρόεδρο της FIFA στον λογαριασμό της στα σόσιαλ μίντια, γράφοντας. «Δουλεύω μια μικρή παρουσίαση ώστε να πείσω τους άνδρες, ποιος θέλει να συμμετάσχει;».

Το θέμα της χρηματοδότησης παραμένει πάντως διαχρονικά αγκάθι για τις διοργανώσεις της FIFA. Πέρυσι, και με αφορμή το Euro γυναικών, είχε τεθεί εντονότερα ως ζήτημα, ενώ τώρα ξαναέρχεται στο προσκήνιο. Ενδεικτικό, ότι η Σαρίνα Γούιγκμαν η Ολλανδή προπονήτρια της Εθνικής Αγγλίας γυναικών παίρνει μόλις το ένα δέκατο από το μισθό που λαμβάνει ο αντίστοιχος προπονητής των ανδρών, Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ.

Aυξημένο τηλεοπτικό ενδιαφέρον παγκοσμίως

Την ίδια στιγμή, η ώρα του αγώνα φέρνει ένα ακόμα πρόβλημα. Το παιχνίδι θα ξεκινήσει 11:00 ώρα Αγγλίας καθώς διεξάγεται στην μακρινή Αυστραλία. Οι παμπ θα ανοίξουν τις πόρτες τους νωρίτερα όμως δεν κατάφεραν να διευθετήσουν το θέμα με τους εκάστοτε δήμους ώστε να σερβίρουν νωρίτερα αλκοολούχα ποτά. Τις προηγούμενες ημέρες, η κυβέρνηση είχε ζητήσει από τους δήμους να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδότησης, με τις περισσότερες όμως να μην καταφέρουν να εξασφαλίσουν την άδεια να σερβίρουν αλκοόλ νωρίτερα από το προβλεπόμενο, δηλαδή στις 12:00.

Αστυνομία και δήμοι πάντως φαίνονται διατεθειμένοι να δείξουν επιείκεια σε οποιαδήποτε παράβαση συνδέεται με το γεγονός. Επισημαίνεται, ότι η φετινή διοργάνωση στο σύνολό της, έχει πουλήσει σχεδόν 2 εκατομμύρια εισιτήρια ενώ την έχουν παρακολουθήσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια τηλεθεατές, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από Αγγλία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες.

Με πληροφορίες από dw.com
Ελλάδα Αθήνα 

Οι Ιταλοί παραγωγοί Παρμεζάνας «επιτίθενται» στις ορδές απομιμήσεων βάζοντας micro chips στο πολύτιμο τυρί τους [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: